Što se smatra turističkim uslugama zdravstvenog turizma?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 26.10.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Što se smatra turističkim uslugama zdravstvenog turizma?

Do ljeta 2018 konačno zakonsko rješenje

 

„U suradnji s Ministarstvom zdravstva u posljednjih smo 8 mjeseci pokrenuli stvari koje su stajale 20 godina. Izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu će olakšati poslovanje i privući  nove investicije u zdravstveni turizam.“ - najavio je  ministar Capelli novosti vezane uz Prijedlog zakona o pružanju usluga u turizmu koji je 12.10. 2017. Vlada uputila Hrvatskom saboru a za koji se očekuje da će stupiti na snagu u srpnju 2018.

 

U kontekstu zdravstvenog turizma, predložene novosti u sklopu  Zakona o pružanju usluga u turizmu su:

  • propisivanje usluga koje se smatraju turističkim uslugama zdravstvenog turizma,
  •  širi krug mogućih pružatelja turističkih usluga u zdravstvenom turizmu
  • turističke će agencije moći pružati pakete zdravstvenih usluga i u našim specijalnim bol­nicama, lječilištima i privatnim poliklinikama,

 

Prije toga, do kraja 2017. godine planirane su  izmjene još dva zakona koje predstavljaju prepreku razvoju (ne samo!) zdravstvenog turizma:

  • zakona o zdravstvenoj zaštiti,
  • zakona o zdravstvenom osiguranju

 

Izmjenama spomenuta 3 zakona, nakon dugogodišnjeg otezanja, konačno će lječilišta, specijalne bolnice, poliklinike i druge zdravstvene ustanove moći legalno baviti pružanjem usluga smještaja, hrane, izleta, prijevoza i drugog.

 

Ministar Gari Cappelli je na konferenciji „Hrvatski turizam 2027“,  organiziranoj povodom Svjetskog dana turizma, istaknuo da je zdravstveni turizam jedna od najbrže rastućih grana turizma te najavio niz promjena koje su do sada ograničavale razvoj ove grane: „U Hrvatskoj već postoji organizirani zdravstveni turizam iznimnog potencijala koji nas u Ministarstvu turizma, ali i Vladi potiče da budemo što aktivniji te olakšamo poslovanje svih dionika zdravstvenog turizma kroz izmjene zakona i poticanje investicija.“

 

Za pokretanje jačeg razvoja zdravstvenog turizma i povećanje njegovih prihoda s 300 milijuna  na 1 milijardu  eura u roku 2-3 godine, osim izmjenespomenutih zakonskih propisa, iznimno su važne investicije, pogotovo privatnog sektora, poticaji države te jača promidžba.

 

Cilj razvoja zdravstvenog turizma ne treba biti samo povećanje prihoda i produljenje turističke sezone na jesen i zimu, nego i poboljšanje zasad oskudne zdravstvene infrastrukture koja će biti dostupna turistima te umrežavanje svih onih koji nude zdravstvene usluge jer su turisti koji ih traže vrlo zahtjevni.

 

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić je rekao da se prema anketama Ministarstva turizma iduće godine u hrvatskom turizmu očekuje oko 900 milijuna eura investicija, od čega oko 300 milijuna u zdravstveni turizam. Jedan od mogućih ciljeva je da u Hrvatskoj stalno boravi oko 200 tisuća turista zbog ponude zdravstvenog turizma i u državnim i u privatnim ustanovama te da dio njih u Hrvatskoj boravi više mjeseci, ili čak cijelu godinu.

 

HTZ će do kraja 2017. a i u idućoj godini, znatno pojačati promotivne kampanje za zdravstveni turizma, uključujući i jače digitalne kampanje putem novog podportala na web stranicama HTZ-a, a s ciljem da što više turista prepozna i dođe u Hrvatsku zbog mogućnosti liječenja, oporavka, rekreacije i aktivnog odmora.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.