Izbor novog ravnatelja HZZO-a: Šunjić, Dorčić ili Vukelić?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 20.11.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Izbor novog ravnatelja HZZO-a: Šunjić, Dorčić ili Vukelić?

Izbor ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje je do sada uvijek bio prvenstveno pitanje političke naravi iako je riječ o ključnoj poziciji unutar zdravstvenog sustava...

 

Trenutačni vršitelj dužnosti ravnatelja HZZO-a Fedor Dorčić, s tom je “v. d.” kraticom na čelu HZZO-a dulje od zakonskih godinu dana, točnije godinu i pol (5/2016.)  No, nema razloga dovoditi u pitanje legitimitet trajanja man­data vršitelja dužnosti – tvrde u HZZO-u. „U skladu sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, ravnatelja i zamjenika ravnatelja imenuje Vlada RH, na temelju provedenog postupka javnog natječaja, a na prijedlog ministra zdravstva. S obzirom na to da je 16. 06. 2016. Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje Vladi Tihomira Oreškovića, to je postala tehnička Vlada koja nije mogla donositi bilo kakve odluke o imenovanjima. Nova Vlada Andreja Plenkovića potvrđena je 19.10. 2016. te od tog datuma  teku rokovi“ _ odgovor je HZZO-a  na novinarsko pitanje o nezakonitostima u vezi funkcije ravnatelja državne zdravstvene osiguravateljske kompanije. (Izvor: Večernji list 20170808)

 

Javni natječaj  za ravnatelja HZZO-a i nje­gova zamjenika naposljetku je ipak raspisan 27.09.2017. Nakon objave natječaja u Mini­starstvu zdravstva osnovali su Povjerenstvo za pregled i selekciju pristiglih ponuda te razgovor s kandidatima koji ispu­njavaju uvjete javnog natječaja.

 

Po specifikacijama, za poziciju ravnatelja HZZO-a treba predočiti dokaz o završenom diplomskom sveučilišnom studiju i najmanje pet godina iskustva na poslovima upravljanja, a novog šefa HZZO-a bira Vlada na prijedlog  ministra zdravstva Milana Kujundžića.

 

Spomenuto Povjerenstvo je  razgovore s kandidatima obavilo  krajem listopada, a Povjerenstvu su svoj program tada predstavili:

  • dr. Fedor Dorčić, aktualni v.d. ravnatelja HZZO-a,
  • mag. oec. Leo Šunjić, aktualni pomoćnik ravnatelja HZZO-a za dobrovoljno zdravstveno osiguranje,
  • dr. Lucian Vukelić, šef riječkog HDZ-a,
  • dr. Dubravka Pezelj Duliba, aktualna rukovoditeljica Službe za analizu i razvoj zdravstvenih usluga HZZO-a ali i nekadašnja pomoćnica ministra zdravlja u Vladi SDP-a,
  • dr. Ksenija Čajko Novak, vlasnica  Zdravstvene ustanove za njegu i rehabilitaciju bolesnika Melem, Zagreb,

 

Međutim, ministar Kujundžić kojem mnogi ionako predbacuju „grijeh nečinjenja generalno“ odgađa i dalje  imenovanje ravnatelja HZZO-a. 

„Članovi Povjerenstva ne uspije­vaju se sastati i napraviti bodovnu listu na temelju koje bih mogao odlučiti koga predložiti za imenovanje Vladi.“ – izjavio je ministar Kujundžić prije 5 dana ostavljajući otvorenom još jednu opciju o kojoj se u zadnje vrijeme govori - poništenju natje­čaja za ravnatelja HZZO-a. (Izvor: Večernji list 20171117)

 

Može se jedino zaključiti da se otezanje s ovim imenovanjem doga­đa zbog političkih nadjačavanja unutar same vladajuće stranke. Izbor ravnatelja HZZO-a je do sada uvijek bio prvenstve­no pitanje političke naravi (iako je riječ o ključnoj poziciji unutar zdravstvenog sustava!).

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.