*EMA ne dolazi u Zagreb, ide u Amsterdam!


Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 21.11.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*EMA ne dolazi u Zagreb, ide u Amsterdam!

Tajno glasovanje o novom sjedištu Europske agencije za lijekove (EMA) održano je 20.11.2017. na Vijeću za opće poslove EU-a koje čine ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica. Nakon 3 neuspjela kruga glasovanja tek je ždrijebom izabran Amsterdam.

 

Znalo se da su male šanse da Zagreb postane novo sjedište Europske agencije za lijekove (EMA) ali nije pogrešno što se Hrvatska kandidirala: Hrvatska se time željela promovirati, predstaviti drugima, staviti se na kartu, posebice kad se bude odlučivalo o novim agencijama EU. No, ako se ušlo u utrku, trebalo ju je profesionalno odraditi. Ovako je kandidatura za EMA-u postala antireklama za Hrvatsku.

 

Prvo: formalna prijava kojom je Vlada RH u srpnju 2017. kandidira Zagreb - nepotpuna je - druga najgora po (ne)pružanju informacija.**Europska komisija je utvrdila da u većini kriterija nisu dostavljeni traženi podaci za Zagreb. Primjerice, nedostaju podaci o rokovima dostupnosti zgrade u kojoj bi EMA trebala biti smještena (Sky Office na Zagrebačkoj aveniji), nisu dostavljeni podaci o vrtićima za djecu zaposlenike, nisu dostavljeni podaci o tome s kojim je gradovima zračnim linijama povezan Zagreb…

Drugo: nedostatak suradnje i konfuzno hrvatsko lobiranje****„ne zna desnica što radi ljevica“ koje je kulminiralo povlačenjem hrvatske kandidature (Zagreba) uoči samog glasovanja 20.11.2017.

 

Podsjetimo, u ponedjeljak 20.11.2017., Vijeće za opće poslove EU-a je izabralo Amsterdam za novo sjedište Europske agencije za lijekove (EMA). Članovi tog vijeća - ministri vanjskih/europskih poslova 27 država članica - tajno su glasovali  u 3 kruga o tome tko će dobiti „zlatnu koku“ jer je EMA najveća europska agencija s 900 zaposlenih i 300-milijunskim proračunom. Udomljavanje ove renomirane agencije donosi sa sobom međunarodni utjecaj i velike ekonomske koristi u vidu potrošnje brojnih dobro plaćenih stručnjaka i njihovih obitelji, kongresnog turizma a k tome grad-novo sjedište EMA-e postaje središnje mjesto europske industrije lijekova.

Složena procedura glasovanje je naposljetku okončano tako da je Amsterdam izvučen  ždrijebom, nakon što su iz trećeg krugu izašli Milano i Amsterdam s jednakim brojem bodova. U finišu su još bili Kopenhagen, Bratislava i Barcelona…od 19 gradova (država) kandidata za novo sjedište EMA-e.

 

No, na dan glasovanja, Hrvatska je povukla svoju kandidaturu. Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić – koja je predstavljala Hrvatsku na sastanku Vijeće za opće poslove EU-a - obrazložila je odustajanje ovim riječima: „Hrvatska nije bila zadovoljna kako su vrednovani kriteriji za odlučivanje o novom sjedištu EMA-e, poglavito kriterij zemljopisne pokrivenosti. Željeli smo poslati poruku da se ubuduće kod izbora sjedišta agencija treba vratiti na izjavu iz 2003. godine i prioritetno uzeti one zemlje koje nemaju nijednu agenciju. Takvih je danas  5 a među njima je i Hrvatska. Stoga smo se odlučila na povlačenje kandidature, procijenivši koje ćemo  zemlje poduprijeti i zauzvrat dobiti potporu u stvarima koje su nama važne“. (Izvor: Hina, 20171120).

 

O tome kako treba lobirati, lekciju nam mogu dati susjedi. Slovenija koja je članica EU već 13 godina,  nije se kandidirala za sjedište EMA-e. Od 2010. Ljubljana je sjedište Agencije za suradnju energetskih regulatora, organa koji skrbi za pravilno djelovanje jedinstvenog europskog tržišta električnom energijom i plinom a zapošljava 110 ljudi. Slovenci žele sjedište još jedne EU agenciju ali su procijenili da su im šanse veće ako se kandidiraju za dobivanje sjedišta Galilea (europski sigurnosno-kontrolni centar). Zbog toga su taktizirali i nisu se kandidirali za  EMA-u. Prema pisanju slovenskih medija,  ministar Erjavec je unaprijed obećao Talijanima svoj glas za sjedište EMA-e u Milanu kako bi pridobio talijanski glas kad dođe vrijeme za glasanje o sjedištu Galilea. (Izvor Hina 20171120)

 

****Nakon povlačenja hrvatske  kandidature (Zagreba)  za sjedište EMA-e i objave da je izabran Amsterdam, počelo je optuživanje SDP-a i HDZ-a  o tome „tko je kriv“.

Hrvatska zastupnica u EU parlamentu, liječnica-političarka Biljana Borzan (SDP) koja je  ujedno i predstavnica EU parlamenta za odnose s EMA-om:

"Nezavisni stručnjaci su procijenili da je Hrvatska podbacila. Nije riječ o mojoj osobnoj procjeni kao SDP-ovke, pristrane prema HDZ-ovoj vladi. Kao predstavnica europskog parlamenta u EMA-i, moram reći da me nitko iz naše vlade nije kontaktirao, za razliku od ostalih zemalja…Čak i da nismo dobili Agenciju za lijekove, dobra kandidatura poslužila bi nam kao zalog za ubuduće, za neke buduće agencije i povlastice. Najgora je posljedica ovog raspleta događanja činjenica da smo se pokazali neozbiljni i nesposobni odraditi iole zahtjevan posao. Ja na to upozoravam praktički od dana britanskog referenduma."- rekla je Borzan. (Izvor: portal politico 20170801)

 

"Bolje da je Vlada odmah rekla da ne može ili neće ulaziti u ovaj pothvat nego da nas ovako osramoti. Niti se lobiralo kako treba, niti se djelovalo prema zaposlenicima EMA-e*** na vrijeme. Ministri su išli u London na finale Wimbledona, a nikome nije palo na pamet da svrati do EMA-e i lobira. Tek nakon prozivki sklepala se nekakva delegacija u rujnu. I to nakon što su se zaposlenici EMA-e u anketi negativno izjasnili prema Hrvatskoj. Mene samo zanima hoće li itko biti pozvan na odgovornost zbog ovog debakla?- zaključila je Borzan (Hina 20171120)

 

Hrvatski ministar zdravstva, liječnik-političar Milan Kujundžić (HDZ):

"Nikakvu pomoć ova Vlada, ministarstvo ni ovaj narod nisu osjetili od gospođe Biljane Borzan, koja kao liječnica dobiva plaću iz kvote Hrvatske. Nikakvu pomoć od nje nismo osjetili, pa onda pitajte nju je li sramotno da nije ništa pomogla, a ona je mogla najviše pomoći jer je u Bruxellesu svaki dan", rekao je Kujundžić (Hina 20171120)

 

Rezime cijelog višemjesečnog postupka hrvatske kandidature za novo  sjedište EMA-e, dala je novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković u svojoj kolumni:"Umjesto reklame, kandidatura za EMA-u postala antireklama":

„Bilo je od početka prilično jasno da Zagreb nema velikih šansi osvojiti Europsku agenciju za lijekove, organizaciju s više od 900 zaposlenih koja se zbog Brexita mora iseliti iz Londona. Krajem 2016., kad je Hrvatska počela raditi na kandidaturi, odlučeno je da se neće ići u skupe promotivne akcije jer je i interna analiza pokazala da su šanse Zagreba male…No nije pogrešno što se Hrvatska kandidirala – štoviše, i politički rezon Vlade iza te kandidature bio je jasan: Hrvatska se time željela promovirati, predstaviti drugima, staviti se na kartu, posebice kad se bude odlučivalo o novim agencijama... Ali ako se Hrvatska već odlučila kandidirati, trebalo je stručno i profesionalno odraditi kampanju. Što nije. ...Hrvatska je zapravo dobila ono što je htjela – pozornost. Samo krive vrste.“ (Izvor: Večernji.hr 20171001)

 

Podbačaj Hrvatske, jedne od pet država EU koja još nije domaćin ni jednom tijelu Unije, sada se tumači "političkom nestabilnošću zemlje u kojoj se svi bave samo sobom, bez konstruktivne atmosfere za ovakve projekte“. (Izvor: Hina 20171120)

 

 

 

*EMA (The  European Medicines Agency=Europska agencija za lijekove) je najveća agencija EU, osnovana 1995. godine, a odgovorna je za znanstvenu procjenu, nadzor i praćenje sigurnosti lijekova u EU. EMA je zadužena za zaštitu zdravlja ljudi i životinja jer joj je dužnost da se brine da svi lijekovi koji se nađu na europskom tržištu budu sigurni i kvalitetni. Dosadašnje sjedište u Londonu mora napustiti istovremeno s izlaskom  Velike Britanije iz  EU a predviđa se da bi to trebalo biti do kraja 2019.

 

**Europska komisija (EK) je u rujnu 2017. napravila analizu pristiglih 19 kandidatura za novo sjedište EMA-e. Analiza ne predstavlja vrijednosnu ocjena pristiglih kandidatura, ni bilo kakav poredak gradova, nego se samo konstatira ispunjava li svaka prijava/kandidatura kriterije o kojima su se dogovorili šefovi država/vlada EU-a na summitu u lipnju 2017. Na temelju te analize, Vijeće za opće poslove EU-a je u listopadu 2017. održalo političku raspravu, a konačna odluka je donesena 20.11.2017. tajnim glasovanjem u 3 kruga.

 

***Formalno, glas zaposlenika EMA-e, danas smještenih u svjetskoj metropoli Londonu, se nije smio uzimati u obzir pri odabiru novog sjedišta. Ali odlazak većeg broja stručnjaka možda bi doveo u pitanje neometan nastavak rada agencije odmah po preseljenju jer su se mnogi izjasnili da će napustiti posao ako sjedište dobije neki manje atraktivan grad. U anketi provedenoj među zaposlenicima, najpoželjniji gradovi za novo sjedište EMA-e su bili  Amsterdam i Milano dok je Zagreb bio na začelju.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.