Ministar Kujundžić u novom svjetlu: I ja sam imao rak


ministar zdravstva Milan Kujundžić

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 29.11.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ministar Kujundžić u novom svjetlu: I ja sam imao rak

Kad je riječ o ublažavanju otpora predstojećim promjenama sustava zdravstva - jedna od mogućnosti je i medijsko promicanje pozitivnih uzora na svim razinama uključujući liječnike koji su pobijedili teške bolesti.

 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić odabrao je nastup na nedavnoj konferenciji *Fight&Win kako bi se javnosti predstavio u novom svjetlu. Mnoge je iznenadio priznavši da je i sam prebolio malignu bolest. „To je bilo prije nekoliko godina. Ne volim o tome govoriti, ponukalo me kada je bivši slovenski premijer Peterle pričao o svom iskustvu. Sada sam zdrav svuda, osim u glavu.“ - našalio se Kujun­džić. (Izvor: Dubrovački dnevnik 20171123)

 

Nažalost, prof. Kujundžić se ne može pohvaliti uspjesima u prvoj godini upravljanja jednim od najzahtjevnijih ministarskih resora. Potezi koje povlači, od privatizacije primarne zdravstvene zaštite pa do konfuzne kandidature za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA) – nailaze na neprihvaćanje javnosti.

 

Uz objektivne okolnosti – hrvatski zdravstveni sustav je ostao zaglavljen u nekom drugom vremenu i niti jedna vlada do sada nije ga uspjela približiti današnjim potrebama -  protiv ministra Kujundžića su i njegova osobna  nespretnost u retorici i komunikaciji s javnošću.

  • Izjavom da »nitko nije dovoljno bogat da liječi sve«, izrečenom u kontekstu nedostupnosti lijeka za djecu sa spinalnom mišićnom atrofijom, ministar Kujundžić je povrijedio bolesnike. 
  • Izjavom da »50% hrvatskih doktora ne zaradi plaću, niti znaju, niti hoće raditi« Kujundžić je uvrijedio svoje cehovske kolege liječnike i zaradio proces pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore (HLK).
  • Izjavom da »jedan svećenik u bolnici nekad vrijedi više od 20 doktora« uzbunio je  bolničke liječnike udružene u HUBOL, koji su ga, ljutiti zbog toga što ništa nije učinio na popravljanju njihovog statusa i uvjeta rada, upitali namjerava li možda angažirati 215 svećenika da bi nadoknadio manjak od 4.300 liječnika u Hrvatskoj.
  • Najnovija ministrova nespretnost u komunikaciji dogodila se u Saboru kada ga je dvoje njegovih kolega liječnika-političara, iz redova opozicije, optužilo za nebrigu u jeku priprema za promjene najvažnijeg zakona za zdravstvo. Željko Jovanović: „Nadležni ministar se hvali ovdje svojim operativnim zahvatima, umjesto da se hvali uspjesima i reformama koje je proveo u ministarstvu zdravstva. Dakle, njegov posao nije više da operira tumore. Ako smatra da je bolji kirurg nego ministar, pa neka ide operirati. U HDZ-u ima puno liječnika, puno ih poznam, dobrih menadžera koji bi mogli voditi Ministarstvo zdravstva, na korist svih zaposlenih u zdravstvu“.

Zbog svega toga, za pretpostaviti je da  je ministar Kujundžić – u jeku priprema za promjene najvažnijeg zakona za zdravstvo - poslušao savjete PR stručnjaka i nastupom na konferenciji Fight&Win odlučio poboljšati imidž i trasirati drugačiji pristup ne bi li uvećao šanse za uspjeh reformskih napora aktualne Vlade u resoru zdravstva.

 

Ublažiti otpore predstojećim promjenama sustava zdravstva - može se i podizanjem svijesti o odgovornosti svakog pojedinca za  vlastito zdravlje/ozdravljenje.  Jedna od  mogućnosti je i  promicanje pozitivnih  uzora na svim razinama uključujući **„učenje prema modelu“ (role model). Mediji tu igraju važnu ulogu prenošenjem informacija o ponašanju "modela" pa bio taj model i ne baš omiljena profesija političara a još bolje ako je riječ o liječniku…

 

Priznanje  ministra zdravstva da je i sam prebolio malignu bolest, dobilo je dosta prostora u medijima. Kujundžićevo „Ne klonite duhom, rak se može pobijediti. I ja sam ga prebolio!“ mnoge je iznenadilo i to u pozitivnom smislu.

 

Doduše, ministar se odmah ogradio „To je bilo prije nekoliko godina. Ne volim o tome govoriti.“

 

Svi smo mi različiti pa tako i liječnici-političari. Dok Kujundžić teško progovara o svojoj bolesti, jedan od njegovih prethodnika na poziciji ministra zdravstva, Siniša Varga/SDP, nije se libio izaći u javnost ni u najtežim trenucima svoje bolesti. Prošle mu je godine dijagnostici­ran  težak oblik karcinoma. U kratkom je roku dvaput bio operiran, u bolesničkom krevetu je proveo  64 dana  a čim je ustao, uskočio je u predizbornu kampanju.“Ne dopuštam da me bolest de­finira, ali sam sada više svjestan važnosti navika prehrane i kretanja a još više sam protivnik pušenja i alkohola. Uloga pacijenata mi je i ranije bila bitna ali s političke strane...“,-  kaže danas Varga (Izvor: Večernji list 20171125)

 

Kad je riječ o ublažavanju otpora predstojećim promjenama sustava zdravstva - jedna od  mogućnosti je i  medijsko promicanje pozitivnih  uzora na svim razinama  uključujući liječnike koji su pobijedili teške bolesti.

 

Jedan od njih je i dr. Tugomir Gverić, kirurg sa Svetog Duha koji je izliječio non Hodgkinov limfom prije 22 godine a odmah se potom te 1995. godine vratio na ratište i sudjelova u Oluji: „Ako pacijent zna da je i doktor prebolio tešku bolest, to stvara određeno povjerenje, ljudi vide da nije sve tako crno i da se bolest može izlječiti samo ako ne izgube volju. Kad im kažem: Nije vam sve tako strašno, pa i ja sam prije 20-tak godina bio bolestan, onda su u čudu, kažu: nemoguće!„

 

Dr. Vesna Ramljak, pročelnica Kliničke jedinice za citologiju Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, pobijedila je rak dojke prije 2,5 godine:„Uvijek sam imala dobre odnose s pacijentima, grlimo se pri susretu, stalo mi je... Ali kad i sam oboliš, vidiš što sve proživljavaju dok čekaju u čekaonici, koliko im je neugodno nešto pitati, bilo da je riječ o kosi, seksualnom životu, emotivnom životu, fertilitetu... Malo liječnika ima vremena i volje upustiti se u takav razgovor s bolesnicima. No, kad liječnik spozna da je i sam bolestan, istodobno je to i prokletstvo, jer tako puno znaš o bolesti, ali i dragocjeno iskustvo.“ (Izvor: Večernji list 20171125)

 

 

*Konferencija Fight&Win-Kako se oduprijeti raku, održana je u Dubrovniku 23.11.2017.. Organizirala ju je Dubravka Šuica (HDZ), voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu. Cilj ove konferencije održane Dubrovniku,  je probuditi svijest u javnosti o borbi protiv raka a na njoj su sudjelovali slovenski političar Alojz Peterle (MEP), ministar zdravstva RH Milan Kujundžić (HDZ), potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić (HDZ),  ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, kao i članovi Hrvatske lige protiv raka sa stručnim tajnikom doc. dr. sc Domagoj Eljuga te bivši pacijenti oboljeli od raka.

**Učenje prema modelu: “Ponašanje tog svojevrsnog "uzora" ili "modela" internalizira se i promatrač ne samo da imitira takav uzor ili model , već se "iznutra" prilagođava i u analognim situacijama ponaša prema sličnom "obrascu" ili "sustavu", kao da je "usvojio" ili " igra "sličnu" ulogu ". (Izvor: https://hr.glosbe.com/role model )

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.