Stigma - kronični bolesnici neproduktivni/nesposobni?


Florin Mihai

Autor/Izvor: www.worldarthritisday.org

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Stigma - kronični bolesnici neproduktivni/nesposobni?

Foto izložba Working Wonders Exhibition

 

Sredinom svibnja u  MUO Zagreb je gostovala izložba  „Working Wonders Exhibition“  u sklopu koje su prikazane životne priče  radno aktivnih ljudi oboljelih od različitih koštano-mišićnih bolesti. Organizacijom ove izložbe Hrvatska liga protiv reumatizma željela je  potaknuti javnost i specifično poslodavce,  na  suočavanje s  problemom  stigmatizacije  kroničnih bolesnika kao neproduktivnih ili nesposobnih pojedinaca a što za sobom povlači i problem isključivanja takvih bolesnika iz procesa rada.

Uz  Hrvatsku ligu protiv reumatizma suorganizator izložbe je i Europska udruga za borbu protiv reumatizma (EULAR)  koje  se  ovom  izložbom  priključuju akciji kojom Europski parlament upozorava na važnost očuvanja radnih mjesta  kroničnih bolesnika.

Na izložbi  „Working Wonders Exhibition“   je  i priča o  Rumunju Florinu Mihaiu  koji je u 16-toj godini obolio od reumatoidnog artritisa.  Iz  životnih kriza uvijek ga je izvlačila ljubav prema fotografiranju.  Danas u dobi od 35 godina izjavljuje da mu je fotografiranje spasilo život jer  je od hobija i strasti preraslo u profesiju koju obavlja s veseljem, svjestan da upravo zahvaljujući svom poslu  vodi kvalitetan i ispunjen život. U usporedbi sa zdravim  ljudima,  kronična bolest Florina u mnogočemu sputava jer je teže  pokretljiv i često trpi jake bolove. No zahvaljujući poslu fotografa,  susreće razne ljude, sklapa prijateljstva i   osjeća  se  aktivnim   članom zajednice rumunjskog grada Piatra Neamt.

Za one koji  nisu stigli pogledati izložbu fotografija u svibnju  u prostorima Hrvatskog kulturnog kluba - razizemlje  Muzeja za umjetnost i obrt na Trgu Maršala Tita 10 u Zagrebu- postoji i www inačica izložbe na stranicama Worldarthritisday-a.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.