*Gospa nije ravnateljica pošte da svaki dan šalje poruke


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 14.08.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Gospa nije ravnateljica pošte da svaki dan šalje poruke

Uz svetkovinu Velike Gospe prisjećamo se one slikovite rečenice koju je papa Franjo izrekao na početku svog pontifikata, 2013. godine: „Gospa nije ravnateljica poštanskog ureda da svaki dan šalje poruke". Ta izjava asocira  na Međugorje. Stoga u nastavku prenosimo izvadak iz intervjua mons. Želimira Pulića, nadbiskupa zadarskog i predsjednika HBK koji odgovara na  novinarsko pitanje „Kako gledate na Me­đugorje?“

 

„Dolazak posebnoga papina iza­slanika mons. Hosera u Međugorje imao je svoju poruku i svoje značenje te očituje papinu pastoralnu brigu za sve koji zbog različitih osobnih motiva i razloga dolaze u Međugorje.

To je druga konkretna gesta pape Franje nakon one slikovite izjave otprije 4 godine kad je za vrijeme jutarnje mise rekao da „Gospa nije ravnateljica poštanskog ureda da svaki dan šalje poruke".

 

Ove papine geste, izjave, kao i slanje izaslanika u duhu su pastoralnih smjernica i duhovne pedagogije koju su i hrvatski biskupi osmi­slili svojom izjavom u Zadru 1991.  Oni se tada nisu usudili govoriti  slikovito kao papa Franjo. Ali rekli su kako "temeljem dosadašnjeg  istraživanja ne može se tvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanji­ma i objavama". I dodali da „brojna okupljanja vjernika s raznih strana zahtijevaju pastoralnu skrb kako bi se promicala zdrava pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, u skladu s učenjem Crkve".

 

U više sam navrata i sam bio u Među­gorju kako po službenoj dužnosti kao član pojedinih komisija tako i iz pastoralnih razloga.

Nisam vodio hodočasnike jer je bila po­zitivna preporuka hrvatskih bi­skupa, kao i Kongregacije za nauk vjere, da se to ne čini. Ali, tamo sam na poziv mjesnoga ordinarija išao kao  biskup na su­srete s krizmanicima i njihovim kumovima i roditeljima.

 

Sam Bog zna motive, muke i probleme koji ljude tamo vode. I treba im ponu­diti zdravu pobožnost i duhovnu asistenciju, a ne „spektakl poruka i tajna" za koje se reklo da se ne može tvrditi da su nadnaravnoga podrijetla. Pastoralno pak osoblje pod budnom paskom mjesnoga biskupa trudi se u tom vidu odgovoriti na duhovnu žeđ koja ljude mori.“ (Izvor: intervju za  Večernji list 20170415)

 

 

*VELIKA GOSPA, 15.kolovoza

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo  je crkveni i državni blagdan (u sjeverozapadnoj Hrvatskoj: Velika Maša). To je dan kad mnogi vjernici mogu hodočastiti, ispuniti svoje zavjete  i „prisjetiti se  dogme svoje vjere  da je Marija - u završnica njezina Bogu predanog zemaljskog života - dušom i tijelom  uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim Sinom Isusom.” (Izvor : portal katolici)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.