*Majčin dan: Spomen-područje Hrvatskoj majci, Velika Erpenja


Crkva Sveta Tri Kralja u Velikoj Erpenji

Autor/Izvor: knjiga J. Kolarića „Maj­čin dan u povijesti i tradiciji hr­vatskog naroda"

Objavljeno: 11.05.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

*Majčin dan: Spomen-područje Hrvatskoj majci, Velika Erpenja

Zasluge za uređenje spomen–područja pripadaju Družbi „Braća hr­vatskoga zmaja". Oni su o 200. obljetnici rođenja Antuna Mihanovića, autora teksta hrvatske himne, uredili spomen područje oko groba njegove majke.

 

Od 1998. godine Velikoerpenjski brijeg  iznad Tuheljskih Toplica postao je središte proslave nacionalnog blagdana "Majčina dana" koji se obilježava druge nedjelje u svibnju. Ovdje se kraj župne crkve Sveta Tri Kralja nalazi grob Justine Mihanović Petropoljske, rođene Kušević, majke Antuna Mihanovića koji je napisao stihove hrvatske himne "Lijepa naša". Njezin grob obnovljen je o 200. obljetnici Mihanovićevog rođenja. Zasluge za uređenje spomen–područja  pripadaju Družbi „Braća hr­vatskoga zmaja".

 

Povijesne majke

O povijesti proslave Majčina dana J. Kolarić je objavio  knjigu „Maj­čin dan u povijesti i tradiciji hr­vatskog naroda" (Zagreb, 2012.). Majku i majčinstvo poštovale su i najstarije civiliza­cije a židovstvo i kršćanstvo su to i formalizirali  u 4. stavku  „Deset Božjih zapovijedi", civilizacijskim ustavom, gdje u četvrtoj zapovijedi stoji: „Poštuj oca i majku...". 

Iz knjige J. Kolarić  izdvajamo segment o povijesnim majkama:

 • Eva - prva majka prema Bibliji.
 • Makabejska majka - izrazit je primjer jake žene jer je podni­jela najokrutnije mučeništvo sedmorice svojih sinova u istom danu.
 • Biblijska majka iz Prve knjige kra­ljeva - njoj je druga žena otela dijete a kada je njena tužba došla na presudu  Salomonu, on je presudio da se dijete rasiječe i svakoj dade po polovica. Na to se prava majka nesebično odrekla djeteta: „Bolje da se odreknem djeteta i da ono u potpunosti pripadne lažnoj majci nego da se dijete ubije rasijecanjem na dvije polovice“. Naprotiv, lažna je majka rekla: „Neka ne bude ni meni ni tebi: rasijecite ga!" i time se razotkrila.
 • Blažena Djevica Marija, majka Isusa Krista, Bogorodica - štuje je kršćanska civilizacija ali i islam­ski svijet kao djevicu „Marjam" i majku pejgambera Ise (proroka Isusa).
 • Nioba iz Ho­merove Ilijade - majka tragičarka iz grčke povijesti. Ona se hvalila da je rodila više djece nego božica Leta, koja je imala samo Apolola i Artemidu. Nato je uslijedila osveta, ubijeno je svih 12-ero Niobine djece.
 • Tuga i Buga - dvije pramajke iz hrvatske tradicije. Kao vojvotkinje, one su za­jedno sa svojom petoricom  braće povele Hrvate na ovdašnje prostore.
 • Mnogorodne majke iz hrvatske povijesti - Katarina Šubić Zrinski  (XVI st.), supruga Nikole Šubića Zrinskog „Sigetskog", majka je 13 djece;
 • Marija Bettera-Dimitrović (XVII./XVIII. st.), jedna od prvih hrvatskih pjesnikinja, rodila je 12-ero djece;
 • Marija Ružička (ud. Strozzi) (XIX./XX. st.), zname­nita dramska prvakinja, majka je 8-ero djece.
 • Književnica Ivana Brlić-Mažuranić (XIX./XX. st.), „hrvatski Andersen", rodila je 7-ero djece.
 • Kata Šoljić (XX. st.) - jedna je od majki tragičarki iz Do­movinskog rata. Če­tiri Katina sina su izgubila život u obrani domovine.

 

Majčinstvo danas – u kontekstu de­mografske situacije u Hrvatskoj i Europi

Majka (mama, mati) rađa novi život, čovjeka kao najsavršenije živo biće. Odgaja ga za samostalan život. Biti maj­kom najveći je dar: dar stvaranja i obnove života. Majka je trajno životno zvanje i najpo­žrtvovniji način života. Stoga je majka simbol ljubavi i ima počasno mjesto u obitelji i druš­tvu. Majčinstvo ne gradi integritet i identitet samo žene kao osobe već ono gradi integritet i identitet i obi­telji i društva. Majčin dan je blagdan u čast majke i majčinstva, pohva­la životu jer slavi život i kulturu života. Također je odraz civiliza­cijske zrelosti suvremenoga druš­tva.

 

Izostankom rađanja i maj­činstva dolazi do slabljenja i izumiranja  cijele zajednice.

 

Tradicija obilježavanja Majčina dana nastala je u *SAD-u, gdje je službeno prihvaćena 1914. Od kada je druga nedjelja u svibnju dr­žavni spomendan majci. U Hrvatskoj se blagdan u čast majki i majčinstva obilježa­va od svibnja 1927., ali se za  Jugoslavije obilježavao na dan 8. ožujka kada se slavio „Međunarodni dan žena“.

 

 

*MAJČIN DAN (druga nedjelja u svibnju)

Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena. Amerikanka Ann Maria  Reeves Jarvis organizirala je Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima. Datum  je odabrala u drugu nedjelju  svibnja nakon godišnjice smrti njezine majke.  Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Američki predsjednik  Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.

U Hrvatskoj se blagdan u čast majki i majčinstva obilježa­va od svibnja 1927., i to pod imenima „Dan časti“, „Dan zahvalnosti“ i „Dan cvijeća“. Za NDH slavio se „Tjedan majke i djeteta", a za  Jugoslavije se slavio „Međunarodni dan žena, 8. mart“.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.