Jadranka Primorac na čelu HUP Udruge privatnih bolnica, poliklinika, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb


Jadranka Primorac i članovi IO HUP Udruge privatnih poliklinika, bolnica...

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 13.12.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Jadranka Primorac na čelu HUP Udruge privatnih bolnica, poliklinika, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb

U fokusu će biti promjena percepcije privatne zdravstvene inicijative u javnosti, razvoj Hrvatske kao destinacije medicinskog turizma te većoj uključenosti privatnog sektora u sustav zdravstva RH kroz suradnju s državnim i privatnim zdr. osiguravateljima

 

Jadranka Primorac je nova predsjednica HUP-ove Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb. Na Skupštini održanoj 30.11.2017. izabran je  novi Izvršni odbor koji će voditi Udrugu u naredne četiri godine a njegovi članovi su:

  • Jadranka Primorac iz bolnice Sv. Katarina (predsjednica),
  • Nikica Gabrić iz Specijalne bolnica Svjetlost (dopredsjednik),
  • Nataša Rubeša iz Poliklinike Rident (dopredsjednica),
  • Nikola Čičak iz Specijalne bolnice Akromion (dopredsjednik), , 
  • Zoran Knežević iz Poliklinike Vita (član), 
  • Slaven Janečić iz Poliklinike Aviva (član), 
  • Ognjen Bagatin iz Poliklinike Bagatin (član), 
  • Ivanka Trstenjak Rajković iz Poliklinike Medikol (član),
  • Miroslav Kinčl iz Poliklinike Barbel (član),
  • Bojan Jernej iz Dijagnostika 2000 (član).

 

Nova predsjednica Jadranka Primorac najavila je što će biti u fokusu rada Udruge u narednom razdoblju:

„Aktivno ćemo raditi na promjeni percepcije privatne zdravstvene inicijative u javnosti, razvoju Hrvatske kao destinacije medicinskog turizma te većoj uključenosti privatnih zdravstvenih ustanova u ukupni sustav zdravstva Republike Hrvatske, kroz suradnju s državnim i privatnim osiguravateljima. Moramo se pokrenuti i svi zajedno surađivati da bismo omogućili pozitivne promjene u sustavu zdravstva, a na dobrobit naših pacijenata.

 

Pozivam sve vlasnike privatnih zdravstvenih ustanova koji još uvijek nisu naši članovi, da se pridruže našim inicijativama i tako i sami doprinesu realizaciji ovih ciljeva. Otvoreni samo, naravno, i za nove prijedloge i inicijative i vjerujemo da radeći zajedno možemo napraviti puno više nego li kao pojedinci.

Nimalo ne sumnjam da znanjem, sposobnošću, odlučnošću i vizijom članova naše Udruge te svime što radimo i planiramo raditi, hrvatski zdravstveni sustav možemo unaprijediti, dodatno razviti te afirmirati i u inozemstvu. I zato je važno kontinuirano raditi na jačanju suradnje s institucijama i privatnim poslodavcima u zdravstvu na tržištu čitave Europske unije”. (Izvor: www.hup.hr)

 

Podsjetimo, privatne poliklinike, bolnice  i ustanova za zdravstvenu skrb  zapošljavaju svakog desetog liječnika, imaju 17% ukupne dijagnostičke opreme u zemlji i godišnje ulažu i do 80 milijuna kuna privatnih sredstava koja su ekvivalnt 13% državnih ulaganja u prezaduženo javno zdravstvo.

 

Međutim, neovisno o tome je li na vlasti lijeva (SDP) ili desna (HDZ) politička opcija - na privatne poslodavce u zdravstvu - država ne gleda kao na potencijalne partnere u pružanju zdravstvenih usluga, već ih se doživljava kao strano tijelo. Politika državne zdravstvene administracije (HZZO i Ministarstvo zdravstva) je prema privatnom zdravstvenom sektoru takva da dovodi do degradacije  i diskriminacije u odnosu na javno zdravstvo a što je u suprotnosti s osnovnim principima EU.

 

Naime, jedno od najvećih dostignuća EU je stvaranje unutrašnjeg tržišta s 4 slobode na kojima je ono utemeljeno (kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala) te princip konkurencije. Dok ostale članice EU redom potiču razvoj privatnog zdravstvenog sektora i jačaju suradnju privatnog i javnog sustava – u Hrvatskoj državna zdravstvena administracija donosi odluke zbog kojih su uvjeti na tržištu neravnopravni na štetu privatnih poduzetnika u zdravstvu a to je protivno  praksi zemalja  Europske unije. I u konačnici loše za pacijente - korisnike usluga zdravstvenog sustava.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.