Naočale koje dodirom podeševate za gledanje u daljinu ili blizinu


Elektronske naočale proizvođač PixelOptics

Autor/Izvor: www.engadget.com, The New York Times

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Naočale koje dodirom podeševate za gledanje u daljinu ili blizinu

Pametne naočale koje se jednim dodirom prilagođavaju za gledanje u daljinu ili blizinu

 

Američki  proizvođač  PixelOptics će do kraja 2011.godine na tržište staviti pametne naočale  koje korisnik sam prilagođava  za gledanje u daljinu ili blizinu  jednim jedinim dodirom. Nove elektroničke naočale će time ukloniti veliki nedostatak standardnih naočala kod kojih fiksno staklo pomažu u jednoj situaciji a odmažu u drugoj. Tako na primjer stakla koja pomažu kod čitanja,  jer povećavaju sitna slova - odmažu  u drugim aktivnostima “na daljinu”. Pametne naočale  taj problem rješavaju pomoću tekućih kristala kojima su premazane leće te se električnim impulsima po potrebi mijenja fokus i izoštrava slika. Kristali mijenjaju lom i odbijanje zrake svjetla u leći,  što se u tradicionalnim modelima naočala  postiže različitom debljinom stakla.

 Tako će na primjer, igrač golfa dotaknuti vanjski rub okvira pametnih naočala da bi aktivirao gledanje u blizinu  te očitao rezultate igre na obližnjoj ploči. Zatim će ponovnim dodirom naočale prilagoditi za gledanje u daljinu da bi golf lopticom  naciljao udaljenu točku. Pametne naočale se napajaju  baterijom koja traje dva do tri dana. Kad se isprazni, baterija će se  moći  ponovo napuniti s nekim od gadget koji vam je pri ruci: pametni telefon, iPad ili uređaj za reprodukciju glazbe.

Cijena  pametnih naočala će se kretati od 1000 do 2000 dolara a proizvođač PixelOptics planira  početnu ponudi  od 36 različitih modela okvira. Neobično je da je razvoj pametnih naočala trajao  10 godina i obuhvaća oko 275 pojedinačnih patenata. Naočale su funkcionalno bile spremne već prije nekoliko godina, no na estetskoj komponenti  se radilo dugo vremena kako ne bi  izgledale  “štreberski". Otac pametnih naočala  oftalmolog  Ronald Blum  započeo  je rad s novim vrstama stakla koristeći tekuće kristale u  ekranima računala razvijajući u početku  metodu koja bi starijim ljudima omogućila  lakše čitanje  s PC ekrana. Na  naočale  se prebacio tek kasnije kada je razvoj tehnologije izbacio iz upotrebe debele ekrane PC-a  pa metoda više nije bila praktična.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.