Kujundžić: Zakon o obveznom zdr. osiguranju ide u proljeće 2018.


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 14.12.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kujundžić: Zakon o obveznom zdr. osiguranju ide u proljeće 2018.

Radi se o najvažnijem zakonskom projektu ove Vlade (mimo "lex Agrokor"),kojim se namjerava preurediti sustav obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno "košarice usluga" koje će pokrivati osnovno zdravstveno osiguranje.

 

Ministar Kujundžić potpisao je Prijedlog  zakonodavnih aktivnosti svojega resora uključujući i izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju - samo pet dana nakon objave Izvješća Europske komisije o stanju zdravlja u EU u kojem je Hrvatska dobila packe .

 

Prvo, EK kritizira  nepostojanje kontinuiteta  u reformama („Najavljeni planovi i promjene u zdravstvu započinju i prestaju zajedno s mandatom svakog ministra zdravstva“.)

 

Drugo, EK ukazuje na neodrživosti sustava financiranja zdravstvene zaštite („Opseg prava koji se financira iz obveznog zdravstvenog osiguranja iznimno je velik i uključuje većinu usluga jer Hrvatska i dalje svojim građanima pruža pristup javno financiranim zdravstvenim uslugama,  unatoč problematičnom gospodarskom kontekstu i velikim proračunskim pritiscima, zbog čega dug nezadrživo raste.“).

Treće, u Izvješću Europska komisija izravno p(r)oziva Ministarstvo zdravstva na provođenje reformi („Hrvatskom su zdravstvu nužne reforme, mora ih provoditi Ministarstvo zdravstva koje treba preuzeti ulogu upravljanja kako bi se očuvala dosadašnja postignuća i riješili preostali problemi u pružanju zdravstvene zaštite.“)

 

Reakcija ministra zdravstva uslijedila je već peti dan nakon objave Izvješća EK te je 28.11.2017. potpisao "Prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti Ministarstva zdravstva za 2018.",  s  nacrtom prijedloga 3 važna zakona:
1. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima  = I. tromjesečje 2018.

2. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (ZOZO) = II. tromjesečje 2018.

3. Zakon o podacima i informacijama u zdravstvu = III. tromjesečje 2018.

 

Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznog zdravstvenom osiguranju (ZOZO) - II. tromjesečje 2018.,

Dok se zadnjih mjesec dana vodila velika polemika oko radne verzije novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti (ZZZ), nema sumnje kako će se velika javna rasprava uskoro voditi i oko prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (ZOZO).

Radi se o dva, za zdravstveni sustav najvažnija zakona, na kojima će se pokazati reformski kapacitet Vlade premijera Plenkovića i državne zdravstvene administracije ministra Kujundžića. To će ujedno biti i prilika da se razriješe i dvojbe i nerazumijevanja  "ideološke" prirode kao možebitne prepreke u  (re)formiranju zdravstvenog sustava.

 

Podsjetimo, Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju (ZOZO) objavio je za e-savjetovanje još u ljeto  2015. SDP-ov ministar zdravlja Siniša Varga. U međuvremenu su se izmijenile  dvije  vlade s HDZ-ovim ministrima zdravstva Nakićem i Kujundžićem, no u taj se zakon nije diralo iako je on jedan od ključeva reforme zdravstvenog sustava. 

 

Prije dva tjedna, ministar Kujundžić je konačno objavio "Prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti Ministarstva zdravstva za 2018.",  i obznanio da  Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (ZOZO)  dolazi na red u  II. tromjesečju 2018.

 

U „Prijedlogu plana zakonodavnih aktivnosti za 2018.“ - Ministarstvo zdravstva kao stručni nositelj nacrta prijedloga ZOZOa -  zastupa stajalište da je tim zakonom potrebno:

  • urediti pitanja mjera zdravstvene zaštite koja se osigurava obveznim zdravstvenim osiguranjem, odnosno koja zdravstvena zaštita će se financirati iz sredstava obveznoga zdravstvenoga osiguranja (tzv. "košarice usluga"),
  • osigurati dostupnost ostvarivanja zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja za sve osigurane osobe HZZO-a (riječ je o višegodišnjim  dubiozama jer država ne izvršava svoje financijske obveze prema HZZO-u zbog čega se stvaraju gubici u zdravstvu od 1,5 -2 milijarde kuna godišnje. Uzrok je to što je dosadašnjim zakonom predviđen ogroman broj izuzeća od plaćanja za zdravstvo kao „kvazi socijalnom“ mjerom)
  • osigurati mogućnost uvođenja novih medicinskih tehnologija u liječenju osigurane osoba HZZO-a kod pružatelja na području RH".

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (ZOZO) je vjerojatno najvažniji zakonski projektu ove Vlade (mimo "lex Agrokor"), jer se njime namjerava preurediti sustav obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno "košarice usluga" koja će pokrivati osnovno zdravstveno osiguranje, te dopunsko i dodatno osiguranje, kao i njihove cijene.

 

Da Vlada ozbiljno misli uhvatiti se ukoštac s reformom zdravstva, ovih dana u javnosti učestalo ponavlja i ministar financija Zdravko Marić: "Prioritet imaju reforme koje su bitne za održivost javnih financija i koje su za društvo najvažnije a to je na prvom mjestu  zdravstvo a zatim  javna uprava, pravosuđe i obrazovni sustav…Suština je da zdravstvo ima 8 milijardi kuna duga. U ovom rebalansu našli smo 1,2 milijarde koje će se upumpati u sustav. Međutim, to nije rješenje svih problema. Rashodna strana mora biti smanjena i na tome ćemo u reformama staviti naglasak… Kadar i usluga u zdravstvu su vrhunski, ali sustav treba bolje posložiti kako bi tim ljudima dali poticaj za ostanak u Hrvatskoj. Reforma zdravstva je jedna od stožernih reformi na koju će Vlada staviti naglasak."(Izvor: Poslovni tjedan,  20171204) 

 

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima  = I. tromjesečje 2018.

Ove su izmjene potrebne radi  uspostave novog sustava određivanja cijena lijekova, u kojem bi Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) utvrđivala najvišu dopuštenu cijenu lijeka, po kojem bi nositelji odobrenja prodavali lijekove na hrvatskom tržištu. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) bi u daljnjem postupku mogao, na temelju ugovora sklopljenog između nositelja odobrenja za stavljanje lijeka u promet ili veleprodaje, ugovarati nižu cijenu od utvrđene najviše dopuštene cijene lijeka, što je praksa i u drugim državama EU.

 

 Zakon o podacima i informacijama u zdravstvu = III. tromjesečje 2018.

Ove su izmjene važne za razvoj e_zdravstva (informatizacija) jer bi se njime konačno omogućilo stvaranje uvjeta za objedinjavanje zdravstvenih podataka i informacija RH u jedinstven, ujednačen, usklađen, cjelovit, ažuran, pouzdan i dugoročno održiv resurs na razini nacionalnog zdravstvenog sustava i javnog sektora

 

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.