Zagreb prvi grad s titulom „Demenciji prijateljska zajednica“


Treća Edukativna konferencija o Alzheimerovoj bolesti

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.12.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zagreb prvi grad s titulom „Demenciji prijateljska zajednica“

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB) predstavila je 08.12.2017.  sporazum kojim će Zagreb postati prvi grad u Hrvatskoj s titulom „Demenciji prijateljska zajednica“. 

 

Riječ je o međunarodnoj inicijativi britanske organizacije Alzheimer's Society kojoj se HUAB  pridružio 2016. godine te je jedini ovlašten da gradovima i naseljima u Hrvatskoj može dodjeljivati titulu „Demenciji prijateljska zajednica“.

 

Svečanost potpisivanja sporazuma - zahvaljujući kojem će se Zagreb kao prvi hrvatski grad  pridružiti europskim metropolama koje su već započele svoju transformaciju u „Demenciji prijateljske zajednice“ – održana je prvog dana konferencije EdukAL 2017.

 

EdukAL 2017. (Treća edukativna konferenciji o Alzheimerovoj bolesti "S demencijom se može duže živjeti dobro!")  je održana 08. -09.12.2017. a na njoj je bilo riječi i o  Akcijskom programu Grada Zagreba za unaprjeđenje kvalitete života osoba s demencijom.

 

Akcijski plan Grada Zagreba za unaprjeđenje kvalitete života *osoba s demencijom razvijen je u skladu sa smjernicama projekta „Zagreb –zdravi grad“ i  nastavak je prethodnih akcija HUAB-a koje je podržao Gradski ured za zdravstvo, kao što su:

  • 10 ranih znakova – kako pravovremeno prepoznati AB,
  • edukacija obitelji i njegovatelja u Savjetovalištu,
  • grupe za samopomoć i SOS telefon,
  • obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti,
  • Memory Walk,
  • prihvaćanje smjernica Globalne povelje od prije dvije godine.

 

Tri glavna cilja „Akcijskog programa Grada Zagreba za unaprjeđenje kvalitete života osoba s demencijom“  su:

1. rano prepoznavanje i dijagnoza demencije kroz edukaciju stručnog osoblja i obitelji,  te uvođenje mini kognitivnog testa u ordinacije opće medicine,

2. unaprjeđenje institucionalne skrbi o osobama s demencijom kroz preporuke za uređenje odjela za osobe s demencijom i edukaciju osoblja u domovima zdravlja,

3. unaprjeđenje kvalitete života osoba s demencijom u zajednici i njihovim domovima putem informativnih materijala, organizacijom javno-zdravstvenih akcija za destigmatizaciju bolesti, pokretanje savjetovališta i formiranje palijativnog tima u poodmakloj fazi bolesti.

 

 

*Grad Zagreb broji oko 17.000 osoba u raznim fazama Alzheimerove bolestio kojima se brine najmanje 43.000 članova njihovih obitelji. Podrška institucija, kao i udruga, vrlo je važna za sve koji se susreću s bolestima demencije.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.