06.12.2017. -28.02.2018. izložba “Diplome hrvatskih liječnika iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU“


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 13.12.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

06.12.2017. -28.02.2018. izložba “Diplome hrvatskih liječnika iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU“

Muzej medicine i farmacije HAZU još nema uređen vlastiti izložbeni prostor te je stoga ova izložba postavljena u predvorju drugoga kata Dekanata MEF-a Zagreb, Šalata 3.

 

Riječ je o rukopisnoj i tiskanoj građi na pergameni, papiru ili kartonu s vlastoručnim potpisima te otisnutim, apliciranim ili privezanim pečatima, koja čini nezaobilazan dio medicinske materijalne baštine. Neke diplome i povelje sačuvane su u vrijednom stilskom okviru ili u pripadajućoj spremnici, dok se pojedine odlikuju umjetničkim oblikovanjem i dizajnom u stilu bidermajera i historicizma.

 

Izložba Diplome hrvatskih liječnika iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU otvorena je u razdoblju  06.12.2017. -28.02.2018.

 

Muzej medicine i farmacije HAZU još nema uređen vlastiti izložbeni prostor te je stoga  ova izložba postavljena u predvorju drugoga kata Dekanata MEF-a Zagreb, Šalata 3.

 

Ova je izložba zorno svjedočanstvo povijesti medicinske edukacije prije osnutka prvoga hrvatskog medicinskog fakulteta a postavljena je u povodu 100. obljetnice MEF-a Sveučilišta u Zagrebu.

 

Na izložbi su predstavljene 23 digitalizirane diplome i povelje iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije koje svjedoče o uspješno završenom studiju hrvatskih liječnika, o mjestima i gradovima iz kojih su dolazili, skali sveučilišnih središta na kojima su promovirani, o imenima tamošnjih dekana, rektora i promotora te datumu i godini promocije.

 

Najviše ih potječe iz Beča (10 diploma), a ostale su s medicinskog fakulteta u Grazu, s ugarskog sveučilišta, s praškog medicinskog fakulteta te s medicinskog fakulteta u Bernu.

 

Iako ova građa prvenstveno ima ulogu nositelja informacija o školovanju i postignućima hrvatskih liječnika, zanimljiva je i kao svjedočanstvo o duhu određenog vremena i mjesta koji se izražava kroz materijale i tehnike izrade, ukrašavanja, ovjere i pohranjivanja dokumenata.

 

Prikupljanjem i čuvanjem hrvatske medicinske baštine bavio se niz godina Odsjek za povijest medicinskih znanosti HAZU, jedinstvena ustanova koja se profesionalno bavi istraživanjem povijesti biomedicinskih znanosti.U srpnju 2014. osnovan je Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU koji je preuzeo materijalnu medicinsku baštinu sačuvanu u Akademijinom Odsjeku za povijest medicinskih znanosti te je nastavio s njezinom obradom i prezentacijom.

Prva u nizu zbirki koja je obrađena upravo je Zbirka diploma i povelja čiji je dio prikazan na ovoj izložbi. Zbirka je upisana u Registar pokretnih kulturnih dobara rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 14. 10. 2016. godine. U istoj godini, zahvaljujući potpori Zaklade HAZU, pokrenut je projekt digitalizacije zbirke koji je ostvaren u suradnji s Goranom Vržinom, elektroničarom iz Zagreba (ACOS servis medicinske opreme, skeniranje arhivske građe i specijalno foto snimanje).

 

Nositelji projekta: Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU; 

akademik Marko Pećina, voditelj Muzeja;

prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr. med., zamjenica voditelja Muzeja;

Silvija Brkić Midžić, prof., upraviteljica Muzeja

 

Suorganizator izložbe: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.