Je li u Hrvatskoj zaživio koncept personalizirane medicine?


Bolnica Sv.Katarina

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 10.01.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Je li u Hrvatskoj zaživio koncept personalizirane medicine?

Implementaciji koncepta personalizirane medicine pridonijet će i nedavno objavljeni sveučilišni udžbeniku pod nazivom Medicinska biokemija i laboratorijska medicina u kliničkoj praksi. Prof.dr.sc. Dragan Primorac jedan je od urednika tog udžbenika.

 

Prava tera­pija za pravog pacijenta u pravo vrijeme - načelo je na kojem se zasniva personalizirana medicina za koju se u svijetu  pokazalo da  do­vodi do značajnih  ušteda u zdravstvenom sustavu. Tri su nužna preduvjeta  za implementaciju  personalizirane  medicine:

  • znanje onih koji uvode koncept personalizirane medicine,
  • potpora  onih koji odlučuju o sustavu zdravstva jedne zemlje,
  • vrijeme.

U našoj je zemlji koncept personalizirane medicine zaživio u manjim i za promjene otvorenijim sustavima. Jedna od takvih sredina je  Specijalna bolnica Sv. Katarina u Zaboku.

 

U Sv Katarinu na liječenje često dolaze  djeca  s dijagnozom  Osteogenesis imperfecta ili bolest krhkih kostiju kod kojih se pri dijagnostici i liječenju u cijelosti primjenjuje koncept personalizirane  medicine:

  • molekularna dijagnostika bolesti,
  • jedinstveno i specifično kirurško liječenje,
  • rehabilitacija.

Pacijenti u Sv Katarinu dolaze sa svih strana svijeta: iz Rusije, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske…. Više od 40% su pacijenti iz inozemstva što ukazuje na to da Hrvatska ima šansu u globalnom trendu zdravstvenog turizma.

 

Implementaciji  koncepta personalizirane medicine pridonijet će i  nedavno  objavljeni  sveučilišni udžbeniku pod nazivom Medicin­ska biokemija i laboratorijska medicina u kliničkoj praksi. U dvije protekle godine na njemu je radilo 75 liječnika i mag. medi­cinske biokemije i laboratorijske medicine na čelu s uredničkim timom koji sačinjavaju prof. Elizabeta Topić, prof. dr. Stipan Janković i doc. dr. Mario Štefanović.

 

Vrijednost ove opsežne knjige (800 stranica) je u tome što integrira znanja iz svih ključnih područja temeljnih medicinskih znanosti u kliničku praksu. Osim toga, uz holistički, multidisciplinarni pristup obrade pacijenta, liječnika se potiče da pri susretu s pacijentom razmišlja o meha­nizmu nastanka bolesti, uklju­čujući i onaj molekularni, te da interdisciplinarnim pristupom i načelima personalizirane medi­cine logičnim slijedom ordinira laboratorijske i druge pretrage.

 

U nastavku prenosimo što o primjenjivosti udžbenika govori   jedan od njegovih urednika, prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina i profesor na Penn State i New Haven sveučilištima kao i na osječkom, riječkom i splitskom Sveučilištu:

 

„Na primjeru poglavlja o koštanim oboljenjima najbolje se može vidjeti koncept obrade pojedinih organskih susta­va. U tom poglavlju smo obra­dili osnovne embriologije i histologije koštanog tkiva te se nadovezali na strukturu kosti, funkciju pojedinačnih koštanih stanica, biokemijske biljege ko­štanog metabolizma, odabir tje­lesnih tekućina za određivanje pojedinačnih koštanih biljega. Nakon toga čitatelj se upoznaje s kliničkim značenjem pojedi­nih koštanih biljega, njihovom pojavnošću kao i njihovim prognostičkim značajem. Nakon  toga do u detalje obrađujemo  najčešća koštane bolesti...Obzirom na našu usmjerenost prema  bolestima hrskavičnog tkiva, od­lučili smo po prvi put detaljno obraditi sinovijalnu tekućinu jer njena analiza je presudna pri postavljanju dijagnoze oboljelog  zgloba kod raznih vrsta artritisa, gihta, pseudogihta, upalnih stanja ili infekcija."   (*Izvor: intervju u Večernjem listu 20171208)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.