Običaji starih Zagrepčana vezani za najradosniji kršćanski blagdan


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 21.12.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Običaji starih Zagrepčana vezani za najradosniji kršćanski blagdan

Predbožićni običaji koje su njegovali stari Zagrepčani bili su ponajviše posvećeno djeci i mladima. Osim Sv. Nikole (6. prosinca) i Sv. Lucije (13. prosinca) obilježavalo se Kokošarjevo (23. prosinca) i Herodoševo ili Šibarjevo (28. prosinca).

 

O blagdanu sv. Lucije, djevojke bi na pa­piriće ispisale 11 muških imena, a jedan bi papirić ostao prazan. Svaki bi dan do Božića, po jedan papirić bacale u vatru, a ono ime koje bi ostalo posljednje bilo je, vjerovale su, ime njihova budućega muža. Ako je posljednji papirić bio pra­zan, iduće se godine ne bi udale.

 

Kokošarjevo ili Kokošji Badnjak bio je dan kada bi djeca kokotala po ulicama i skupljala kukuruz po podu kako bi osigurala plodnost kokošima za iduću godinu.

 

Herodoševo ili Šibarjevo se poklapa s Blag­danom nevine dječice. Na taj je dan bio običaj da odrasli  djecu lagano udaraju šibom. „Vjerovalo se da će išibana dje­ca bolje napredovati i brže rasti, a etnolozi taj čin tumače i kao magijski postupak kojim se ži­votna snaga svježe biljke prenosi na osobu koju se udara“ –  objašnjava  Martina Findrik, magistrica povijesti i autorica „Adventa na drugačiji način“, turističke ponude o stari purgerski predbožićnim običajima pretočenima u bajkovitu šetnju Zagrebom.

 

U šetnjama "Adventa na drugačiji način“ inovativna i poduzetna  povjesničarka objašnjava i kako se nekad ukra­šavalo božićno drvce, što se za blagdane jelo i bez čega su to blagdani nekad bili nezamislivi...

 

Na Badnjak bi se na jelovniku u purgerskim kućama našla bažulova ili prežgana juha, salata s bučinim uljem te riba, uglavnom som ili šaran ulovljen u Savi.

 

Kićenje božićnog drvca je bio plemenitaški običaj koji se na  zagrebačke domove proširio tek u razdoblja između dva svjetska rata. Do tada su se kuće ukrašavale "kinčom", odno­sno božikovinom, bršljanom ili borovim grančicama te posebno izrađenim dekorima kao što su papirnato cvijeće, orasi, suho voće...

 

Izvor: Martina Findrik, povjesničarka i  autorica turističke ponude „Advent na drugačiji način“.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.