Glavni cilj nove čelnice Liječničkog sindikata: strukovni KU


R.Čulinović Čaić (HLS), T.Goluža (HLK), A. Barić-Grgurević (HUBOL)

Autor/Izvor: Priopćenje HLS 20171213

Objavljeno: 11.01.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Glavni cilj nove čelnice Liječničkog sindikata: strukovni KU

Nova čelnica Liječničkog sindikata kao glavni cilj ističe Strukovni kolektivni ugovor, koji je standard u zemljama EU ali ne i u Hrvatskoj jer Liječnički sindikat nije reprezentativan prema važećem Zakonu o reprezentativnosti.

 

Čakovečka kirurginja Renata Čulinović - Čaić, koja je u prosincu izabrana za predsjednicu Hrvatskog liječničkog sindikat (HLS) odmah je počela raditi na uspostavljanju kvalitetne suradnje s ostalim liječničkim udrugama (HLK, HLZ, HUBOL, KOHOM) jer je uvjerena da se sinergijom djelovanja mogu postići značajni rezultati  za ostvarenje primjerenih radnih uvjeta liječnika, radnih normi, korektnog plaćanja odrađenih sati i poboljšanja statusa liječnika u društvu  a  kao glavni cilj ističe realizaciju Strukovnog kolektivnog ugovora.

Taj je  problema dočekao novu predsjednicu HLS-a jer je sporno pitanje reprezentativnosti tog sindikata koji zbog nedovoljnog broja članova, unatoč tome što predstavlja liječnike kao nositelje zdravstvene djelatnosti, ne može sudjelovati u pregovorima o Kolektivnom ugovoru (KU) za zdravstvo.

 

KU je službeno istekao 02.12,2017., pa je sada na snazi njegova produljena primjena od 3 mjeseca, a pregovori, u kojima bi s ministrom zdravstva trebala sudjelovati ostala dva najjača sindikata u zdravstvu, još nisu započeli.

 

„Jedan od najvažnijih ciljeva je potpisivanje Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike, kao i postizanje statusa reprezentativnog sindikata. Zašto je liječnicima tako važan Strukovni kolektivni ugovor? To je temeljni dokument koji regulira radna prava liječnika. Stvar je vrlo jednostavna – jedino liječnici mogu pregovarati za svoja prava, jer jedino oni znaju što znači raditi 24 ili više sati, jedino liječnici znaju što znači ne moći zaspati nakon dežurstva zbog premorenosti...

Nema nikakve logike da druge struke u zdravstvu dogovaraju uvjete rada za liječnike. Liječnici ne žele dogovarati prava za npr. medicinske sestre, za to sestre imaju svoj sindikat. Ali isto tako liječnici ne žele da netko drugi umjesto njih ugovara njihova prava i obaveze.

Ne mogu shvatiti zbog čega se niz zakonskih regulativa može i mora prilagođavati EU, a Strukovni kolektivni ugovor za liječnike u Hrvatskoj je tabu tema. Nije istina da bi Strukovni kolektivni ugovor za liječmike  drugima u zdravstvu  umanjio prava...

Iako Strukovni kolektivni ugovor za liječnike postoji već dulji niz godina u svim naprednijim članicama EU - u Hrvatskoj to nije moguće jer Liječnički sindikat nije reprezentativan.Prema važećem Zakonu o reprezentativnosti, HLS ne može steći status reprezentativnog sindikata jer je praktično nemoguće doseći propisanu kvotu od 20%... Uvjerena sam da je priznavanje reprezentativnosti Sindikata stvar (dobre) političke volje. SKU je apsolutno cilj našeg sindikata i svih liječničkih udruga. Mi ćemo ga nastojati dobiti kad-tad, no zasad smo limitirani zakonom koji to ne dopušta. Nastojat ću komunicirati sa svima koji imaju utjecaja na formiranje zakona, da nam se omogući sklapanje SKU-a, koji nije ništa neuobičajeno u Europi.
Budući da nismo reprezentativni i ne možemo sudjelovati u pregovorima o kolektivnom ugovoru, jedini nam je put ići preko ministra. Ministar je liječnik, kolega, profesor, bivši član sindikata koji jako dobro zna što znači raditi u sindikatu, a kao klinčar zna što znači raditi s povećanom normom i velikim brojem prekovremenih sati. Od njega ćemo tražiti da se bolje vrednuje naš rad”, izjavila je R. Čulinović – Čaić u intervjuu za Večernji list 20171227.

 

53-godišnja Renata Čulinović-Čaić je pročelnica Službe kirurških djelatnosti u Županijskoj bolnici Čakovec. Za kirurgiju se odlučila još prije 20 godina. Specijalistica  je opće kirurgije i hitne medicine, subspecijalistica abdominalne kirurgije i operira trbušne organe, a uži su joj interes karcinomi debelog crijeva. Dugogodišnja je predsjednica čakovečke  podružnice HLS-a i članica glavnog odbora HLS-a u prethodnim sazivima. Udata  je za  pjevača Đuku Čaića. U slobodno vrijeme i sama muzicira jer je završila glazbenu školu i svira harmoniku.

 

Mr.sc., Renata Čulinović-Čaić dr.med  je izabrana za novu predsjednicu Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) nakon redovite Izborne skupštine održane u Zagrebu 01.12.2017. i konstituirajuće sjednice Glavnog odbora održane 12. 12. 2017. Protukandidati dr. Čulinović - Čaić u izboru za mjesto predsjednice HLS-a bili su mr.sc. Ivica Babić, dr.med. i prim.Tugomir Gverić, dr.med.

 

Dosadašnji dugogodišnjeg predsjednik HLS-a Ivica Babić, koji je Liječnički sindikat vodio u čak 4 mandata i koji je tijekom vođenja HLS-a organizirao 2 liječnička štrajka, ostaje član Glavnog odbora HLS-a i zamjenik predsjednika Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS), u čijem je HLS članstvu.

 

Puni sastav novog vodstva Hrvatskog liječničkog sindikata:

Predsjednica - Mr.sc., Renata Čulinović-Čaić dr.med

Dopredsjednik - dr. Igor Tripalo

Tajnica - dr. Linda Rossini Gajšak

Članovi Glavnog odbora:

mr. sc. Ivica Babić,

dr. Nataša Ban Toskić,

dr. Igor Barković,

doc. dr. sc. Ivica Bilić,

dr. Ksenija Čajko Novak,

mr. sc. Renata Čulinović-Čaić,

prim. dr. Višeslav Ćuk,

dr. Mislav Luka Domljan,

dr. Denis Grgurović,

prim. dr. Tugomir Gverić,

dr. Branka Jakovac, dr. Boris Lovrić,

dr. Linda Rossini Gajšak,

dr. Igor Tripalo,

dr. Josip Večenaj.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.