Siječanj je idealan za odluke kojima pomažemo svom zdravlju i okolišu


Autor/Izvor: Vege izazov

Objavljeno: 15.01.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Siječanj je idealan za odluke kojima pomažemo svom zdravlju i okolišu

Jedna od pozitivnih odluka na početku godine kojom možemo  pomoći svom zdravlju i okolišu je prihvaćanje Vege izazova u trajanju od 30 dana. Zainteresiranima svaki dan pristiže e-mail s receptima i zanimljivim informacijama o namirnicama biljnog podrijetla i prehrambenim navikama. Mjesec siječanj dokazano je najbolji za donošenje odluka, zbog čega postoji i svjetska kampanja Veganuary koja već u svojem nazivu spaja riječi siječanj i veganstvo.

 

Onima koji žele iskušati Vege izazov u prilog idu i sve učestalije  vijesti o raznim bolestima kao posljedicama konzumacije mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda. Podsjetimo, prošle su nas godine neugodno iznenadile  vijesti o salmoneli pronađenoj u namirnicama svih vodećih hrvatskih trgovačkih lanaca, a bilo je i slučajeva ptičje gripe.

 

U nastavku prenosimo nekoliko zanimljivosti povezane s promjenom prehrambenih navika:

  • Sveučilište u Oxfordu potvrdilo je da izbor biljnih namirnica može smanjiti do 2050. godine smrtnost za 5-8 milijuna ljudi godišnje i emisiju stakleničkih plinova za čak dvije trećine.  
  • Istraživanje u časopisu The American Journal of Nursing potvrdilo je prednosti biljne prehrane praćenjem težine i razine kolesterola medicinskih sestara koje su prihvatile biljnu prehranu.
  • Proizvođač piva Guinness je izbacio riblji mjehur iz procesa proizvodnje točenoga piva.
  • Prestižni Američki časopis kliničkog nutricionizma potvrdio je da nema razlike između biljnih i životinjskih bjelančevina u izgradnji mišićne mase.
  • Skupina članica i članova danskog parlamenta pristala je izbaciti životinjske proizvode iz prehrane na 22 dana kako bi upozorili na razorne učinke uzgoja životinja na ubrzavanje klimatskih promjena i zdravlje planeta.
  • Tehnologija uzgoja mesa iz matičnih stanica preselila se iz znanstvenih laboratorija u prehrambenu industriju Silicijske doline u sjevernoj Kaliforniji.

 

Udruga „Prijatelji životinja“ poziva sve zainteresirane da u popularnom Vege izazovu pogledaju upute te da čitaju zanimljivih vijesti. Podsjetimo, prošle je godine organiziran niz događanja  koja  promiču promjene prehrambenih navika:

  • ZeGeVege festival, Vege sajam i osječka Veganmanija okupili su rekordan broj posjetitelja
  • više od 10 picerija uvelo je vegansku pizzu;

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.