Simulacijske sobe za studente medicine


Autor/Izvor: Priopćenje HLK 20171222

Objavljeno: 12.01.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Simulacijske sobe za studente medicine

Zagrebački studenti medicine dobivaju novi edukacijski alat. Simulacijska soba zapravo je specijalizirana učionica ustrojena po uzoru na učionice koje postoje u većini medicinskih učilišta u Zapadnoj Europi i SAD-u. Spomenuti vid edukacije omogućava stjecanje medicinskih vještina i znanja neophodnih u izobrazbi liječnika i ostalog medicinskog osoblja, a riječ je o znanjima koja se ne mogu u potpunosti svladati tijekom kliničke nastave (zbog opasnosti  za pacijente).

 

Riječ je o posebnim prostorijama opremljenim video nadzorom koje će simulirati stan/kola hitne pomoći/ured. Svakodnevne situacije iz stvarnog života bit će prilika novim generacijama studenata Medicinskog fakulteta za iznimno bitan, praktični dio nastave što će im  omogućiti da kroz simulaciju kriznih situacija uvježbaju vještine  potrebne za kasniji rad sa stvarnim pacijentima.

 

Jedan od zasigurno najvažnijih segmenata u edukaciji studenata medicine, studenata drugih zdravstvenih grana i zdravstvenih djelatnika, jest kardiopulmonalna reanimacija, odnosno postupci osnovnog („basic life support", BLS) i naprednog („advanced life support", ALS) održavanja života.

 

Svi postupci se snimaju nadzornim kamerama, a materijal se zatim pregledava i obrađuje. Nakon obrade studenti zajedno s profesorima komentiraju prikazani video materijal.

 

Puni naziv projekta je „Akademski centar za simulaciju“ a  vrijednost te investicije Medicinskog fakulteta  je 6 milijuna kuna.

Povodom 100 godina postojanja Medicinskog fakulteta u Zagrebu (MEF), Hrvatska liječnička komora (HLK)  je krajem prosinca uručila donaciju vrijednu 100.000 kuna dekanu prof.dr.sc. Marijanu Klarici. Donacija će biti  uložena u izgradnju Akademskog centra za simulaciju. Ovom donacijom nastavlja se suradnja MEF-a i HLK-a s osnovnim ciljem - zadržati mlade kadrove u Hrvatskoj.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.