Imenovana prva ministrica usamljenosti i društvene izolacije u povijesti


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 24.01.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Imenovana prva ministrica usamljenosti i društvene izolacije u povijesti

Živite li sami ne znači da ćete oboljeti od usamljenosti, ali ćete oboljeti - lakše!

 

Usamljenost uništava zdravlje i povećava za trećinu rizik od prijevremene smrti. Stoga ne čudi vijest da Velika Britanija dobiva prvu ministricu  za usamljenost i društvenu izola­ciju u povijesti. To će biti Tracey Crouch koja trenutačno obnaša dužnost mini­strice sporta i civilnog društva a sada joj se resor širi na novo područje. Britanska je vlada ujedno objavila i kako će nacionalni statistički ured ustanoviti meto­du po kojoj će se moći izmjeriti usamljenost, a osnovat će se i fond za pomoć u organiziranju aktivnosti koje spajaju ljude.

 

Velika Britanija je pravovremeno prepoznala  da je usamljenost značajan društveni izazov. Prema podacima britanskog Crvenog križa, više od 9 milijuna osoba od ukupno 65,6 milijuna stanovnika Velike Britanije izjavljuje da je uvijek ili često usamljeno. Od usamljenosti ne pate samo stariji ljudi, čak 85 % hendikepiranih mladih  od 18 do 34 godine se osjeća usamljeno. Usamljenost je postala društvena epidemija.

 

Britanska premijerka Theresa May donijela je odluku o ministarskom portfelju usamljenosti i društvene izola­cije kako bi se njena vlada djelotvornije uhvatila ukoštac s ovim društvenim problemom  te  kako bi odala počast laburističkoj zastupnici Jo Cox koju je ubio desničarski fanatik prije godinu i pol dana. Podsjetimo, Jo Cox se  bavila upravo rješavanjem problema usamlje­nosti  koji je u Velikoj Britaniji prepoznat kao problem od širokog društvenog značaja.


Usamljenost se može pojaviti kao posljedica nekog važnog životnog događaja, kao što je smrt ili gubitak člana obitelji, voljene osobe  ili ne­kog do kojeg vam je stalo. Pri tome su određeni segmenti  populacije pogotovo rizični:starije osobe i osobe s posebnim potrebama…

 

Usamljenost uništava zdravlje i povećava za trećinu rizik od prijevremene smrti. Utječe na zdravlje kao 15 popušenih cigareta dnevno.

No, nisu usamljeni samo stariji. Posljednje istraživanje, primjerice  u Italiji pokazuje da jedna trećina stanovništva, 20 milijuna  ljudi, živi sama.

Prema statističkom zavodu (ISTAT) za 2016., u Italiji 4,8 milijuna ljudi (8% stanovništva) živi samo, a nisu udovice ili udovci. Dakle, odlučili su živjeti sami. U posljednjih 20 godina broj je samaca udvostručen.(Izvor: Silvije Tomašević, Večernji list 20180120)

 

Živite li sami ne znači da ćete oboljeti od usamljenosti, ali ćete oboljeti – lakše!.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.