Radiokirurgijom protiv raka: HZZO i privatna klinika u Sv. Nedelji


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 6.02.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Radiokirurgijom protiv raka: HZZO i privatna klinika u Sv. Nedelji

Uoči *Svjetskog dana borbe protiv raka, HZZO je potpisao ugovor kojim će se 120 onkoloških pacijenata na uputnicu liječiti u RADIOCHIRURGIJI,  privatnoj poliklinici  u Sv. Nedjelji koja se bavi dijagnostikom i suvremenim liječenjem karcinoma.

 

Ugo­vor s HZZO-om je sklopljen godinu dana nakon otvaranja poliklinike u kojoj radi niz poznatih stručnja­ka a  ravnatelj je prof. dr. sc. Dragan Schwarz, specijalist kirurg, subspecijalist digestivne i onkološke kirurgije.

 

 

Prvi  ugovor između HZZO-a i Radiochirurgije je  potpisan za tromjesečno razdoblje 01.02.2018. -30.04.2018. a HZZO je u tu svrhu namijenio gotovo 8 milijuna kuna.

 

Riječ je o postupku koji  ne provodi nijedna javna ni privatna bolnica/poslovni subjekt  u zdravstvu RH. Radiokirurgija sa iznimnom preciznošću tretira karcinome i metastaze na teško dostupnim mjestima, u različitim fazama bolesti i tkivo. Upravo zbog te iznimne preciznosti, ne oštećuje okolno tkivo. Iako u sebi sadrži naziv kirurgija,  riječ je o postupku u kojem se ne koristi kirurški nož i koji nije invazivan.

 

„Pacijenti će za liječenje u ovoj klinici prije morati dobiti odo­brenje posebnog povjerenstva koje je imenovalo stručno druš­tvo (Hrvatsko onkološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora), a kojem će njihovu dokumentaciju na razmatranje upućivati liječnici onkolozi iz kliničkih bolničkih centara. Sklapanje ovog ugovora inače je prijedlog Ministarstva zdravstva i zasad je riječ o tromjesečnom razdoblju, odnosno o ugovoru koji se sklapa do 30. travnja 2018. Kako doznajemo, pojedinačna cijena tog postupka definirana je na nešto više od 66.000 kuna“ (Izvor: Večernji list 20180126)

 

 

*) Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day)

Svake godine 4. veljače Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zajedno s Međunarodnom unijom protiv raka (UICC) sponzorira kampanje za promicanje borbe protiv raka. Vodeće teme su prevencija nastanka raka i podizanje kvalitete života oboljelih.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.