OI: je li moderna tehnologija u službi sportaša digitalni doping?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 12.02.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

OI: je li moderna tehnologija u službi sportaša digitalni doping?

U petak  su u PyeongChangu otvorene  23 po redu Zimske olimpijske igre. U paradi nacija prodefilirali su sportaši iz 91 zemlje a najznačajniji tre­nutak bio je zajednički mimohod sportaša Sjeverne i Južne Kore­je. Ceremonija otvaranja je bila ne samo sportski već i politički događaj desetljeća, jer je godinama podijeljeni ko­rejski narod simbolički spojen u trenutku kada su po jedna južnokorejska i sjevernokorejska hokejašica donijele olimpijsku baklju na plato na kojem ih je če­kala nekadašnja  olimpijska pobjednica iz Vancouvera i naj­veća korejska sportska zvijezda, klizačica Yuna Kim.

 

Nakon spektakularnog otvara­nja 09.02.2018., počele su  sportske bitke za odličja, spomenimo samo 102 zlatne medalje. No, južnokorejske Olimpijske igre neće biti samo prezentacija vrhunskog spor­ta već i najnovijih tehnoloških dostignuća vezanih za sport.

 

Najmodernija tehnologija u službi sportaša olimpijaca:

  • Kompanija Samsung je danas globalni lider informacijske tehnologije i najveći svjetski proizvođač elektronike/elektroničkih uređaja a utemeljena je upravo u Južnoj Koreji. Stoga ne čudi da su upravo za Olimpijadu u PyeongChangu prezentirali nešto od svoje najnovije tehnologije. Riječ je o specijalnim Samsungovim odijelima koja nose dva  nizozemskatakmičara u brzom klizanju. Odijela su opremljena/premrežena senzorima povezanima sa smartphoneom koji daje podatke o (ne)pravilnom položaju tijela na ledu a  softver označava kritične točke. Trener može klizaču odmah poslati povratnu informaciju putem nosivog gadgeta o tome gdje griješi. Ili se  prikupljeni poda­ci mogu kasnije detaljno analizirati. No, klizači mogu Samsungovo odijelo nositi samo na treninzima ali ne i na natjecanjima jer bi se to moglo tretirati kao digitalni doping.
  •  Drugi primjer najmodernije tehnologije u službi sportaša olimpijaca dolazi iz kompanije Giro koja je inače poznata po opremi za motocikliste. Riječ je o posebnim kacigama za skijaše spustaše koje štite glavu od udaraca pod različitim kutovima, odno­sno smanjuju intenzitet udarca. Brend je Giro H Avance a tehnologija je MIPS (Multidirectional Impact Protection). 
  • Neki će olimpijski natjecatelja nositi i zračne jastuke sličnog djelovanja kakvo imaju zračni jastuci u automobilu. Kompanija Dainese, poznata po opremi za motocikliste, proširila je svoju djelatnost i na opremu za zimske sportove. Proizveli su  sportsko odijelo opremljeno zračnim jastucima i senzorima. Sedam senzora može trenutno prepoznati situaciju u kojoj skijaš gubi kontrolu te mu prijeti pad. Tada se aktiviraju zračni ja­stuci ugrađeni u odijelo. Ovakvo se odijelo već pokazalo spasonosnim kada je 2015. godine  austrijski spuštaš Matthias Mayer pao ali je zahvaljujući ovom odijelu prošao s  relativno bezazlenim ozljedama, odnosno samo s  fraktu­rom kralješka.

Nova tehnološka dostignuća služit će i posjetiteljima/gledateljima Igara u PyeongChangu:

  • Na seulskom aerodromu posjetitelje dočekuju roboti koji, osim korejskog, govore i engleski, kineski i japanski, a zadatak im je da putnike odvedu do odgovarajućeg izlaza.
  • U lokalnom, gradskom prijevozu posjetitelje Olimpijade do borilišta razvoze bespilotni Hyundaijevi autobusi.
  • Za vrijeme takmičenja, gledatelji/posjetitelji mogu dobiti komentare na svom jeziku jer se za pre­vođenje  koristi umjetna inteligencije. Primjerice GenieTalk apli­kacija prevoditi korejski na 29 drugih jezika.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.