Vršnjačko nasilje: knjiga Hod po rubu i okrugli stol „NIJE COOL BITI BULLY“


Knjiga Hod po rubu autorice Rosie Kugli i Marijane Pleše, Izvor:www.fama.com

Autor/Izvor: Priopćenje za medije 20180214

Objavljeno: 16.02.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Vršnjačko nasilje: knjiga Hod po rubu i okrugli stol „NIJE COOL BITI BULLY“

Subota, 17. 02. 2018. u 11 sati, u prostorijama Zaklade „Hrvatska kuća srca“, Ilica 5/II (prolaz Oktogon)

 

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majici, Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, Grad Zagreb u suradnji s Centrom za zdravlje mladih pokreće javnozdravstvenu kampanju „NIJE COOL BITI BULLY“ s ciljem podizanja svijesti o rizičnim i zaštitnim čimbenicima u prevenciji vršnjačkog nasilja.

 

U okviru kampanje održat će se stručno predstavljanje knjige „Hod po rubu“ autorica Rosie Kugli i Marijane Pleše te okrugli stol na temu „NIJE COOL BITI BULLY“.

 

Kada: subota, 17. 02. 2018.  u 11  sati

Gdje:  u prostorijama Zaklade „Hrvatska kuća srca“, Ilica 5/II (prolaz Oktogon), Zagreb

 

U predstavljanju knjige sudjelovat će:

  • dr.sc. Lana Petö Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu,
  • Ivan Ćelić, dr.med., zastupnik u Hrvatskom saboru, potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora,
  • prof.dr.sc. Danijela Štimac Grbić, dr.med., voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ),
  • autorice knjige “Hod po rubu“  Rosie Kugli, dipl.iur. i Marijana Pleše, dipl. novinarka.

 

Knjiga „Hod po rubu“ opisuje razvoj delikventnog ponašanja kod mladića koji je u svom odrastanju i teškim životnim okolnostima ostao zanemaren od strane obitelji, a posljedično i od strane nadležnih institucija u postupku izvršavanja odgojnih mjera. 

 

"Novo djelo spisateljice Rosie Kugli, ‘Hod po rubu’, opravdano bi se moglo nazvati bestselerom biblioteke za mlade, jer je svojim sadržajem pogodio nišu jednog mladog istraumatiziranog bića, izmučenog onime što nazivamo pravi život. Ono o čemu se malo priča, a naizgled puno zna jest ono o čemu Rosie vješto piše – tema mladenačke delinkvencije i rasula koju ona uzrokuje na svim poljima razvoja jedne osobe – duševnom, intelektualnom, razvojnom te, na koncu i materijalnom, vjerodostojno je opisano na svakoj stranici ovog romana.

Jedna priča napisana iz dva kuta, ispričana sa strana dviju potpuno različitih osoba, ujedinjava se u jednu (složit ćete nakon čitanja), srcedrapajuću, ali prije svega, realnu priču jednog tinejdžera koji zapada u ‘probleme sa sustavom’. I upravo taj drugi kut gledanja, drugu stranu priče, napisala je novinarka Marijana Pleše, mlada nada hrvatske spisateljske scene. Konceptualno vrlo zanimljivo iznesena priča prerasta u pravo malo remek djelo kojim se prenose neke bitne poruke: od one (već izlizane) da svakome treba pružiti drugu šansu ili barem, kao u ovom slučaju, sustavnu rehabilitaciju, pa preko one da pravda uvijek nekako (makar i pogurnuta) ispliva na površinu ,pa sve do one možda i najbitnije – da je površnost i sklonost predrasudama ono što ubija: sasvim sigurno napredak i razvoj društva u cijelosti, ali i ono puno, puno bitnije – individuu na početku svojeg životnog puta. Ljudima koji diraju svoje neke životne ivice da bolje ovladaju hodanjem baš – po rubu." (Izvor: www.fama.com,Lana Mičec, urednica knjige)


Nakon predstavljanja knjige, održat će se i okrugli stol na kojem će se raspravljati što zajednica može učiniti za suzbijanje ovog velikog problema. Cilj okruglog stola je ukazati na problem razvoja i prevencije vršnjačkog nasilja, kao i fenomena maloljetničke delikvencije, a također će biti i riječi o uvjetima, okolnostima i mogućnostima unapređenja provođenja odgojnih mjera i procesa resocijalizacije u sustavu socijalne skrbi.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.