Bolja Hrvatska: elitna nagrada ravnatelju rovinjske bolnice


Marinko Rade, M.Sc. Orth Med, PhD (Clinical medicine) http://marinkorade.com/

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 21.02.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Bolja Hrvatska: elitna nagrada ravnatelju rovinjske bolnice

Doc. dr. sc. Marinko Rade, mladi liječnik (35), znanstvenik i glavni menadžer rovinjske bolnice osvaja prestižne svjetske nagrade a „usput“ dokazuje da se i u hrvatskom javnom zdravstvu ipak može „nešto napraviti”. 

 

Najnovija nagrada svestranom znanstveniku postdoktorandu  (istraživanja pri Sveučilišnoj bolnici Kuopio University Hospital), docentu (pri Katedri za anatomiju i neuroznanost  Medicinskog fakulteta u Osijeku)  i ravnatelju rovinjske ortopedske bolnice,  stigla je iz Finske.

  • Dobitnik je najvišeg strukovnog priznanja, godišnje nagrade za znanost  Društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Finskog liječničkog zbora. Doc.dr.sc. Marinko Rade voditelj je višegodišnjih istraživanja u Sveučilišnoj bolnici Kuopio University Hospital i University of Eastern Finland gdje je postdoktorant. U njegovom su istraživačkom timu   još šestero Finaca te jedan Australac.  Rezultate istraživanja koje su mu  donijele najnoviju u nizu elitnih nagrada, doc. Rade će predstaviti u svibnju 2018.  na svjetskom kongresu Međunarodnog društva za istraživanje slabinske kralježnice  (ISSLS) u Kanadi.

"Nagradu smo dobili za rezultate znanstvenog rada pod naslovom  Normalization of spinal cord displacement with the straight leg raise with resolution of sciatica in patients with lumbar intervertebral disc herniation: A 1.5 year follow-up study - gdje smo dokazali značajnu povezanost između poboljšanja adaptivnih pokreta živčanih korijena i leđne moždine u vertebralnom kanalu i smanjenja simptoma radikulopatije i križobolje. Naime, nakon što sam 2013. dokazao da magnetskom rezonancom možemo neinvazivno mjeriti pokrete živaca u vertebralnom kanalu, zajedno sa suradnicima godinama smo te pokrete mjerili i analizirali i dokazali da su dosljedni te da adaptacijske pokrete možemo i predvidjeti.

 

Uspjeli smo dokazati da se živci kralježnice kreću u točno određenim smjerovima uzdužno i poprečno te da se pokreti mogu predvidjeti, odnosno da njihovo ‘prenaprezanje’ izaziva bolove. Istraživanje je pokazalo zašto neki pacijenti koji nemaju velike promjene na kralježnici imaju jake bolove, dok, primjerice, drugi s većim promjenama nemaju tih problema. “Odgovor je jasan - nismo mjerili funkcionalne pokrete živaca….

 

Jako mi je drago što je tim kojeg vodim pobjednik godišnje nagrade za znanost Finskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Finskog liječničkog zbora. Višestruki sam pobjednik svjetskih i državnih nagrada za istraživanje u kategoriji mladih znanstvenika, ali ova nagrada ima posebno značenje jer je ona prva koju sam osvojio u maksimalnoj kategoriji, među već afirmiranim i poznatim sveučilišnim profesorima i kliničarima. Moglo bi se reći da sam samim time i pobijedio svog učitelja i mentora profesora Olavi Airaksinen, ali istina je da bez njega, njegovih savjeta, strpljenja i očite vjere u mene i naše ideje, ne bi bilo ni mene ni nagrade. ..“ kaže doc.  Rade (Izvor: intervju dnevnik. hr 20180215)

 

Podsjetimo na najznačajnije znanstvene nagrade koje je doc. Rade već ranije osvojio:

  • Best Young Investigator (Scientist) Award - još kao student doktorskoga studija medicine u Finskoj,  2013. je  prvi put proglašen najboljim mladim znanstvenikom po izboru Finskog društva za vertebrologiju  Finskog liječničkog zbora. Istu je nagradu osvojio i 2015. i 2016.
  • Spine Young Investigator Award – doc. Rade je jedini znanstvenik na svijetu koji je dva puta, 2014. i  2017. godine proglašen za najboljeg mladog znanstvenika. To je ugledna svjetska  nagrada koja se dodjeljuje jednom godišnje znanstveniku koji je prije maksimalno pet godina stekao doktorat iz medicinske znanosti.

 

Prvu Spine Young Investigator Award je doc. Marinko Rade dobio 2014., kao voditelj neuroradioloških istraživanja  objavljenih u uglednom  američkom znanstvenom časopisu  Spine,  najutjecajnijim i najdugovječnijem znanstvenom časopisu za dijagnostiku te konzervativno i kirurško liječenje patologije i deformiteta kralježnice.

 

Riječ je o dva istraživanja u kojima je po prvi put predstavljena  nova metoda kojom se, uz pomoć magnetske rezonance (MR), mogu mjeriti živčani pokreti unutar vertebralnoga kanala.  Kako je vertebralni kanal prevalentno koštani kanal, do tada nije postojao način da se pokreti živaca i leđne moždine izmjere bez da se taj kanal otvori, odnosno pacijent operira.

 

„Uspjeli smo odgovoriti na pitanje zašto ponekad magnetska rezonanca pokazuje sliku normalne kralježnice, a pacijent referira značajne bolove ili zašto ponekad magnetska rezonanca pokazuje sliku značajno degenerirane kralježnice, a pacijent nema nikakvih simptoma. Odgovor je sada jasan - jer nismo mjerili funkcionalne pokrete živaca!“, objašnjava doc. Rade.

 

Drugu Spine Young Investigator Award je doc. Rade dobio u srpnju 2017. a nagradu je primio na  kongresu Međunarodnoga društva za istraživanje slabinske kralježnice u Ateni. Tom je prigodom rekao: „Nakon  dobivanja  prvog Young Spine Investigator Awarda, predano smo radili naredne tri godine. Putovao sam iz Rovinja do Finske bezbroj puta. Dizali smo se u 5 sati ujutro kako bi održali sastanke putem Skype-a i kako bi analizirali dobivene podatke prije redovnog posla. U te tri godine uspjeli smo dokazati da se živci kreću vertebralnim kanalom, dokazali smo da se ti pokreti mogu predvidjeti i kreirali smo model koji sve to objašnjava. Posebno mi je zadovoljstvo što ovog puta nagradu dijelim sa svojim prijateljem i studentom na doktoratu znanosti medicine u Finskoj, kojem sam i komentor, Janne Pesonen, dr.med.spec. To znači da smo uspješno prenijeli znanje, što je najveća nagrada za jednog mentora.“ 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.