21. 02. 2018. Šetnja u ružičastim majicama NIJE COOL BITI BULLY


Autor/Izvor: Priopćenje za medije 20180219

Objavljeno: 20.02.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

21. 02. 2018. Šetnja u ružičastim majicama NIJE COOL BITI BULLY

Srijeda, 21. 02. 2018. - 11.00 sati Zdenac Manduševac, Trg bana Josipa Jelačića Šetnja u ružičastim majicama – obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

 

 

Postoje dvije vrste nasilja – verbalno i fizičko. Rezultati hrvatskog istraživanja iz  2014. pokazuju da se 75 % učenika barem  jednom našlo u situaciji da su nekoga ogovarali ili da su bili ogovarani, 66% učenika nazivalo je drugog učenika pogrdnim imenom, a gotovo isti broj učenika bio je žrtva takvog ponašanja.

 

Bullying je ozbiljan problem koji pogađa sve više mladih. Zbog toga je Grad Zagreb u  suradnji s Centrom za zdravlje mladih prošle subote pokrenuo  javnozdravstvenu kampanju „NIJE COOL BITI BULLY“.

 

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majici, Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, predstavnici Grada Zagreba i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska prošetat će centrom grada u ružičastim majicama s porukom „NIJE COOL BITI BULLY“. Cilj akcije je skrenuti pozornost javnosti na problem vršnjačkog nasilja.

 

Raspored događanja:

Javno-zdravstvena akciju «NIJE COOL BITI BULLY»

 Srijeda, 21. 02. 2018. - 11.00 sati Zdenac Manduševac, Trg bana Josipa Jelačića

 

-       11.00 sati, zajedničko slikanje na zdencu Manduševac

-       11.20 sati, početak zajedničke šetnje prema Gornjem gradu

-       11.40 sati, dolazak ispred Gradske vijećnice i zajednička šetnja Gornjim gradom

 

U šetnji će sudjelovati:


-       Dr.sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba

-       Dr.sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo

-       Ivana Portolan Pajić, dr. med, koordinatorica kampanje «NIJE COOL BITI BULLY» i zamjenica pročelnika Grad. ureda za zdravstvo

-       Učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska

 

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem u cijelom svijetu, a s njime se barem jednom susrelo 130 milijuna učenika između 13 i 15 godina. Postoje dvije vrste nasilja – verbalno i fizičko.

 

Rezultati istraživanja (Centar za mirovne studije, 2014.) pokazuju da je verbalno nasilje zastupljenije od fizičkog. Oko 3/4 učenika barem se jednom našlo u situaciji da su nekoga ogovarali ili da su bili ogovarani, 2/3 učenika nazivalo je drugog učenika pogrdnim imenom, a gotovo isti broj učenika bio je žrtva takvog ponašanja.

 

Fizički je oblik nasilja rjeđi, ali nikako zanemariv. Primjerice,oko 40% učenika navodi kako je gurnulo drugog učenika, a njih polovina pretrpjela je guranje. Zanimljiva je činjenica da je gotovo 80 % učenika izjavilo kako je u nekim slučajevima u ulozi nasilnika, a u drugima u ulozi žrtve.

 

«Zastrašujuća je činjenica da otprilike svako četvrto dijete,  27 % ispitanih učenika doživljava barem jedan od oblika nasilja u školi skoro svakodnevno. Zadaća je odraslih, ponajviše institucija, prepoznati nasilje, zaustaviti ga i pomoći žrtvi, ali i educirati nasilnika kako se neprihvatljivo ponašanje ne bi nastavilo u budućnosti. Cilj je kampanje NIJE COOL BITI BULLY  prevenirati nasilje, govoriti o njemu otvoreno i sa stajališta stručnjaka, ali i približiti se mladima jezikom koji oni razumiju», izjavio je dr.sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba na otvaranju kampanje.

 

Društvo je odgovorno, kako za žrtvu, tako i za nasilnike. Nasilnici su često i sami bili žrtve, iznimno je važno u cijelom procesu razgovarati sa svim sudionicima i educirati ih zašto se nasiljem ništa dobro ne može postići. Rješenje problema nije u kažnjavanju, veću u educiranju javnosti, institucija i mladih.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.