12. – 18.03.2018. TJEDAN MOZGA (BRAIN AWARENESS WEEK)


Autor/Izvor: Priopćenje za medije

Objavljeno: 22.02.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

12. – 18.03.2018. TJEDAN MOZGA (BRAIN AWARENESS WEEK)

Dana Alliance for Brain Initiative pokrenula je ovu inicijativu s ciljem promocije znanja o mozgu. Manifestacija je odavno poprimila svjetske razmjere.

 

Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) i Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, od 12. do 18 ožujka 2018. godine, organiziraju u Hrvatskoj - sedamnaesti po redu - Tjedan mozga. U organizaciji im se pridružuju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), sastavnice Sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci te članovi Hrvatskog društva za neuroznanost u tim sveučilišnim središtima, kao i Zagrebački institut za kulturu zdravlja. Očekuju se i obilježavanja Tjedna mozga  u sveučilišnim centrima u Zadru, Dubrovniku, Varaždinu, kao i u zdravstvenim ustanovama u Zagrebu i drugim gradovima.

 

Temeljni ciljevi i postavke isti su kao i prijašnjih godina: pitanje ljudske prirode („new science of human nature“) i ponašanja; biološke osnove svijesti; otkrivanje uzroka kognitivnih, neuroloških i duševnih bolesti; postavljanje  novih prioriteta za znanost u 21. stoljeću koje je već proglašeno i Stoljećem uma.

 

Nemoguće je naći ijedno pitanje vezano uz funkcioniranje ljudskog društva koje ne bi zahtijevalo biološki utemeljeno znanje o ponašanju, odlučivanju i svijesti čovjeka, odnosima i komunikaciji među ljudima u društvu, kao i svojstvima funkcije mozga koje nas čine ljudima.

U EU se polazi od činjenice da više od  35% sveukupnih troškova i opterećenja u zdravstvenom sustavu EU čine bolesti mozga.  Utvrđeno je da je ukupni trošak od oko 800 milijardi eura godišnje za bolesti mozga veći od troškova liječenja kardiovaskularnih i malignih bolesti zajedno, te da 179 milijuna stanovnika Europe pati od nekog poremećaja funkcija živčanog sustava (podaci FENS-a). Izuzev Tjedna mozga, tijekom godine su se ustalila obilježavanja/datumi  posvećeni brojnim  bolestima mozga (npr. moždanom udaru, epilepsiji, cerebralnoj paralizi, multiploj sklerozi itd.)

 

Želja organizatora Tjedna mozga je i da se javnosti  približe temeljna  istraživanja kliničkoj primjeni i stvarnoj pomoći u postupku dijagnoze i liječenja duševnih i neuroloških bolesti i poremećaja. Takvim pristupom danas se bavi translacijska neuroznanost.

 

U programu istraživanja EU Horizon 2014-2020 istraživanje mozga jest jedan od trajnih prioriteta.

 

Uz sve navedene razloge i veće zanimanje društva za znanje o mozgu, treba istaknuti i najveće izazove  znanosti:

  • odnos mozga i uma,
  • pitanje genetske i evolucijske osnove specifično ljudskih funkcija, kao što su govor, svijest o samom sebi i razumijevanje mišljenja drugih („teorija uma“).

Rezultati znanstvenika sa Sveučilišta Yale govore da je 80% ukupnog ljudskog genoma povezano s ustrojstvom, funkcijom i razvitkom mozga. Oko 30% genoma je specifično za živčani sustav i među tim genima se krije moguća biološka šifra specifično ljudskih kognitivnih funkcija. 

 

Dodatan izazov je predstavljanje novih područja neuroznanosti i istraživanja mozga:

  • politička neuroznanost,
  • neuroznanost donošenja odluka, n
  • euromarketing itd.

 

Svjetska i europska akcija pod nazivom Tjedan mozga (Brain Awareness Week) odvija se ove godine od 12. do 18. ožujka. Hrvatsko društvo za neuroznanost izabralo je nove zanimljive teme za ovogodišnji Tjedan mozga s ciljem nastavka dijaloga s javnošću o značajnim pitanjima iz istraživanja mozga:

 

MOZAK I UMJETNA INTELIGENCIJA 

MOZAK – GLAD ZA KISIKOM I GLUKOZOM  

 

Ekspanzivni razvitak umjetne inteligencije i neurotehnologije je, uz nove tehnologije ciljanog uređivanja gena (CRISPR-Cas9), doveo do najvećih etičkih i za današnje čovječanstvo sudbonosnih pitanja. Gotovo zapanjujućim napretkom tehnologije moguće je ostvariti takav spoj čovjeka i složenih tehnoloških implantata i približiti se obliku kiborga (pola čovjek – pola stroj), ranije spominjanog samo u djelima znanstvene fantastike.

 

Pitanje je što se događa i kakve posljedice za čovječanstvo i čovjeka nastaju kada sami usmjeravamo evoluciju stvaranjem čovjeka sljedeće generacije („do-it-yourself evolution“)?

Što ćemo dobiti međuigrom umjetne inteligencije i mozga?

Kako sačuvati privatnost, identitet, volju i ravnopravnost (taj pristup se zove „odgovorno neuroiženjerstvo“)? 


Problemi i uporaba tehnologija u svakodnevnom životu su već sad doveli do toga (kako zorno navodi National Geographic) da su automobili naše noge, računala su postala naši umovi, a Google naša memorija.

 

Veličina ljudskog mozga značajno nadmašuje vrijednosti koje se mogu predvidjeti veličinom tijela čovjeka.

Iako mozak čini samo oko 2% težine suvremenog čovjeka, koristi 20% ukupne potrošnje kisika i 25% ukupne potrošnje glukoze. Takva glad za kisikom i glukozom čini mozak u energetskom (metaboličkom i fiziološkom) pogledu izuzetno skupim organom. Stoga ne čudi da poremećaji opskrbe krvlju i kisikom dovode u odraslih do vrlo teških oštećenja mozga (kao što je moždani udar), a kod prijevremeno rođenog djeteta do najvećeg neuropedijatrijskog poremećaja – cerebralne paralize.

 

Stoga je istraživanje prevencije, mehanizama, eksperimentalnih modela i inovativnih metoda liječenja poremećaja cirkulacije i opskrbe kisikom ključno pitanje  suvremene temeljne i kliničke neuroznanosti. Postavlja se pitanje: kako razumjeti nastanak, razviti prevenciju i prilagoditi postupke liječenja u mozgu prijevremeno rođene djece? Isto tako je ključno pitanje: kako spriječiti i ublažiti posljedice moždanog udara? Treba istaknuti da se i u našoj kliničkoj medicini neka donedavno smrtna stanja, kao što je subarahnoidno krvarenje iz aneurizme, može uspješno liječiti inovativnim metodama intervencijske radiologije.

 

Organizatori Tjedna mozga namjeravaju sve nabrojene teme obraditi  interdisciplinarno i integrirano, od molekularne do sistemske razine, od organizacije mozga do socijalnih interakcija. Projekti upoznavanja javnosti obuhvaćaju sve uzraste i razine školske spreme, od rane školske dobi do sveučilišta.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.