ZagrebDox 2018: nezadovoljan kirurg iz Švedske odlazi u Etiopiju


ZagrebDox 2018: švedski dolumentarac Odbjegli kirurg

Autor/Izvor: Zagrebdox

Objavljeno: 5.03.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

ZagrebDox 2018: nezadovoljan kirurg iz Švedske odlazi u Etiopiju

Dokumentarni film „Odbjegli kirurg“ (Rebellkirurgen) o švedskom kirurga E. Erichsenu koji, umoran od švedske birokracije, odlazi raditi u Etiopiju uvjeren da je mentalno stanje u Švedskoj gore od materijalnog siromaštva u Etiopiji.

 

Brojčanik na webu Hrvatske liječničke komore danas pokazuje „1460 liječnika u odlasku“. Za sve liječnike koji planiraju odlazak iz Hrvatske na rad u EU, preporučamo švedski dokumentarac „Odbjegli kirurg“ koji je prikazan na jučer završenom ZagrebDoxu.

 

Riječ je o švedskom kirurgu Eriku Erichsenu kojemu je toliko dozlogrdila švedska birokracija (zdravstveni sustav) da je odlučio odseliti se u Etiopiju i tamo se baviti kirurgijom.

 

Ondje spašava živote u maloj poljskoj bolnici vrlo ograničenih resursa. U Etiopiji se umjesto s birokracijom suočava s krvarenjima i upalama. A budući da su na svakih 100.000 Etiopljana dostupna samo 3 liječnika, doktor Erichsen i njegova žena Sennait imaju pune ruke posla. Nemaju ni novac ni pristup poštenoj opremi pa se moraju snaći s jeftinim bušilicama, plastičnim zavojima, žbicama bicikla i ribolovnim najlonom. No ništa zato; Erik Erichsen i dalje je siguran da je mentalno stanje u Švedskoj gore od siromaštva u Etiopiji.

 

Ovaj 55-minutni dokumentarni film je osvoji brojne nagrade  na festivalima:

  • Krakov 2017  – nagrada publike;
  • Docpoint Tallinn 2017
  • DocsValència 2017
  • IDFA 2017;
  • CPH:DOX 2017;

 

Dokumentarac „Odbjegli kirurg“ (Rebellkirurgen)  je režirao Erik Gandini (50) švedski  redatelj, producent, pisac i jedan od osnivača produkcijske kuće Atmo.

 

Kamera:  Carl Nilsson

Montaža: Stefan Sundlöf, Johan Söderberg

Glazba: Apollo Music

Producenti: Juan Pablo Libossart, Erik Gandini

Produkcija:  Fasad

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.