Priznanje Zbora liječnika novinarki Sanji Kocijančić Petričević


Sanja Kocijančić Petričević

Autor/Izvor: Izvor: Priopćenje za medije HLZ 20180223

Objavljeno: 16.03.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Priznanje Zbora liječnika novinarki Sanji Kocijančić Petričević

Bilo bi dobro kada bismo svakodnevno na našim programima imali teme o zdravlju jer nije tajna da gledatelji to vole, traže i trebaju.

 

„Naši susjedi Talijani, svako poslijepodne na TV ekranima imaju termine za medicinu, zdrav život, teh­nike opuštanja, zdravlje i ljepotu. Zna se da društvo i zdravstveni sustav štede enormne svote ako pojedinac misli na svoje zdravlje i bri­ne se o prevenciji. Bilo bi dobro kada bismo i mi u Hrvatskoj sva­kodnevno na našim programima imali teme o zdravlju jer nije tajna da gledatelji to vole, traže i trebaju.“ – govori Sanja Kocijančić Petričević, novinarka i urednica HRT-a koja već više od dva i pol desetljeća na male ekrane donosi zanimljive teme iz područja medicine i zdravstva.

 

U znak priznanja za svekoliku potporu i doprinos hrvatskom liječništvu, Hrvatski je liječnički zbor (HLZ) nedavno odlikovao gospođu Kocijančić Petričević. Diploma joj je uručena 24.02.2018. na tradicionalnom Liječničkom balu u zagrebačkoj Esplanadi gdje  je obilježen Dan liječnika i 144. godišnjica utemeljenja HLZ-a.

 

Uz HRT-ovu urednicu, priznanje HLZ-a dobio je i časopis „Doktor u kući“ za osobite zasluge u izobrazbi o zdravlju te promicanju ugleda hrvatskoga liječništva.

 

„Izrazita mi je čast, iznenađenje, ponos i radost ovo priznanje Hrvatskoga liječničkog zbora, na čelu s predsjednikom profesorom Željkom Krznarićem. Točno 25 godina surađujem i pratim ustanove i naše liječnike u Hrvatskoj i svijetu, Nadam se da će tako biti i nadalje, i poslije ove moje srebrne obljetnice za koju je stigla ova lijepa nagrada. Zahvaljujem svim liječnicima, a zahvalna sam i mojoj Hrvatskoj radioteleviziji što mi je omogućila da pratim područje koje najviše volim, a koje služi svakomu čovjeku. Čestitam i kolegama iz časopisa „Doktor u kući“ jer smo sretni što smo doživjeli priznanje za svoj rad te zamišljam kako bi i naša kolegica Selma Mijatović bila sretna da je to doživjela.“ – izjavila je  Sanja Kocijančić Petričević po primitku nagrade.

 

Sanja Kocijančić Petričević je u 25 godina rada na HRT-u, uređivački i voditeljski pokrenula brojne emisije koje sustavno prate i na male ekrane donose zanimljive teme iz pod­ručja medicine i zdravstva:

  • Abeceda zdravlja,
  • Društvena mreža,
  • Dijagnoza,
  • kao i brojne druge emisije i humanitarne projekte u znanstvenome programu Hrvatske radiotelevizije.

U svojim emisijama ugošćuje istaknute stručnjake iz svih grana medicine, prati najrecentnije publikacije i znanstvena medicinska dostignuća,  popularizira medicinsku znanost  te približava medicinu gledateljima.

 

Od prošle jeseni gledatelji HRT-a prate njezinu "Dijagnozu", emisiju koja se prikazuje jednom mjesečno, ide „ uživo“ a  uz ugledne goste u studiju se nalaze i studenti koji aktivno učestvuju u emisiji.

 

"Čini mi se da sam emisiju osmislila prirodno i lako. U razgovoru s glavnim urednikom razumjela sam želju da se odmaknemo od strogo znanstvenih stu­dijskih emisija koje su se pripremale na prepoznatljiv način. Odlučila sam se za mladu publi­ku, goste koji će se znati kretati u studiju, na modelu Vilyju pokazivati anatomiju i plastično približiti teoriju svakom gleda­telju. I u komunikaciji pokušavamo biti bliski, malo neformalniji nego dosad. Odmah je prepoznat taj pomak kao svojevr­sno osvježenje. Reakcije su uslijedile, pozitivne, naravno. …Pozivi, e-poruke i pisma. Često se čujem s gledateljima iz cijele Hrvatske. Uglavnom ih zanima gdje određeni liječnik koji je gostovao u emisiji, radi ili kako se zove. Nekad me pitaju za savjet neveza­no za određenu emisi­ju. Rado pomažem i na taj način jer i to smatram dijelom zadaće našega javnog medijskog servisa", otkri­va Sanja u intervjuu za Večernji list/Ekran 20180309.

 

Voditeljica, istraživačka novinarka i urednica HRT-a  koja se specijalizirala za teme iz područja  zdravstva i medicine na javnom medijskom servisu -   s novinarstvom se prvi put susrela u srednjoj školi.

 

"Pohađala sam zagrebačku II. gimna­ziju koja je tijekom mojega školovanja reformom postala Centar za kulturu i umjetnost. Već tada je kod mene postojala dvojba što dalje. Filozofski ili Medicinski fakultet? Načinom na koji danas živim i radim obje­dinila sam oba područja mog interesa a zahvalna sam i  Hrvatskoj radioteleviziji što mi je omogućila da pratim područje zdravstva i medicine koje najviše volim, a koje služi svakomu čovjeku." – kaže HRT-ova urednica Sanja Kocijančić Petričević, dobitnica vrijednog priznanja Hrvatskog liječničkog zbora.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.