Konačno riješen višegodišnji problem priznavanja kvalifikacija medic. sestrama


Autor/Izvor: Priopćenje HKMS 20180323

Objavljeno: 27.03.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Konačno riješen višegodišnji problem priznavanja kvalifikacija medic. sestrama

Ministarstvo zdravstva odobrilo Cjenik usluga za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija za medicinske sestre.

 

Medicinske sestre i tehničari koji su srednju školu završili u nekoj od zemalja izvan europskog gospo­darskog prostora moći će se  zaposliti i u RH. „Dugo vremena se Ministarstvo zdravstva nije očitovalo o ovoj temi, no napori Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS)  su urodili plodom. Time je  riješen višegodišnji problem zbog kojeg medicinske sestre koje su završile srednju školu u nekoj od zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora nisu mogle u Hrvatskoj provesti propisani postupak i dobiti Odobrenje za samostalni rad. Iznimno smo zadovoljni konačnim rješavanjem ovog problema.“- ističe Slava Šepec, nova predsjednica HKMS-a, u priopćenju za medije 20180323.

 

Riječ je o naoko jednostavnoj, administrativnoj („birokratskoj“)  odluci kojom  Ministarstvo zdravstva (MZ) odobrava  >Cjenik usluga vezanih uz postupak priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija za  provedbu dopunske mjere za strukovnu obrazovnu razinu medicinske sestre opće njege >.

 

No, državna zdravstvena administracija se dugo vremena opiralo i odugovlačila… Konačno, 23.03.2018. je  HKMS izdao priopćenje da su zaprimili odluku Ministarstva zdravstva o odobravanju Cjenika za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija. Time je konačno riješen višegodišnji problem ne samo 43 medicinske sestre koje su završile srednju školu u nekoj od zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora te nisu mogle u Hrvatskoj provesti propisani postupak i dobiti Odobrenje za samostalni rad, već i medicinskih sestara/tehničara koji će u budućnosti useljavati u Hrvatsku.

 

Podsjetimo, nakon što je u svibnju 2016. Ministarstvo znanosti i obrazovanja  (MZO) ovlastilo medicinske škole da provode dopunsku mjeru provjere osposobljenosti medicinskim sestrama/medicinskim tehničarima iz trećih zemalja u profesiji za zanimanje medicinska sestra – medicinski tehničar opće njege i na taj način promjenu obrazovne kvalifikacije, Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) je službeno zatražila nužnu suglasnost Ministarstva zdravstva (MZ) na prijedlog  Cjenika za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija medicinskim sestrama.

 

Prijedlog Cjenika su izradile  obrazovne ustanove u kojima se u Republici Hrvatskoj provodi strukovno obrazovanje medicinskih sestara opće njege.

 

No, Ministarstvo zdravstva je u prosincu 2016., uskratilo suglasnost na taj Cjenik uz obrazloženje u kojem stoji da naknada troškova provedbe dopunske mjere ne može biti viša od naknade koja se utvrđuje u postupcima koji se provode za prvostupnike sestrinstva.

 

Međutim, priznavanje inozemne stručne kvalifikacije prvostupnicima sestrinstva provodi se u HKMS-u, a priznavanje srednjoškolskog obrazovanja radi promjene obrazovne kvalifikacije te velikog broja razlike teorijske i praktične nastave moguće je provesti jedino u obrazovnoj i zdravstvenoj ustanovi pod nadzorom mentora. A škole su predmetni  Cjenika formirale  sukladno svojim stvarnim troškovima.

 

Resorno ministarstvo zdravstva sada je konačno odobrilo  medicinskim školama i ustanovama sporni Cjenik, čime su ispunjene pretpostavke za provedbu dopunske mjere za strukovnu obrazovnu razinu medicinska sestra opće njege. Time je otvoren put za daljnje obrazovanje i rad - 43 medicinske sestre/tehničare srednjoškolskog četverogodišnjeg obrazovanja - koji su do sada aplicirale za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija,  a koji zbog nepriznavanja Cjenika od strane Ministarstva zdravstva nisu mogle završiti postupak priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija i ishoditi Odobrenje za sa samostalni rad.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.