Hans E. Henriksen o organizaciji i financiranju danskog zdravstva


Danska

Autor/Izvor: Večernji list 20180327

Objavljeno: 6.04.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Hans E. Henriksen o organizaciji i financiranju danskog zdravstva

Odjeci konferencije “Hrvatska kakvu trebamo:Budućnost hrvatskog zdravstva“ održane 26. 03. 2018.

 

Danska ima oko 3.500 obiteljskih liječnika na 5,7 milijuna stanovnika. Čak 85 %  Danaca  svojeg obiteljskog liječnika posjeti tek jednom godišnje. A danski obiteljski liječnici su uistinu „gatekeeper-i“:  oni zbrinu 90% pacijenta. Liječenje u njihovoj zemlji uvijek počinje odlaskom obiteljskom liječniku i tek ako se on složi s tim da vam je potrebna usluga specijalista, tek onda dobijete uputnicu za specijalista, osim u hitnim slučajevima.

 

Još 1999. godine Danska je imala 98 bolnica a danas djeluju 32 bolnice ali je narasla produktivnost bolnica pa se s istim osobljem liječi više pacijenata a sve što se može obaviti obavi se u dnevnoj bolnici. Udvostručen je broj postupaka u dnevnim bolnicama, pala je smrtnost.  Istovremeno je porasla  kvaliteta usluge i zadovoljstvo pacijenata.

 

Ovo je sažetak izlaganja  Hans Erik Henriksena, glavnog izvršnog direktora organizacije Healthcare Denmark, koji je predstavio organizaciju i financiranje danskog zdravstva na nedavno održanoj konferenciji u Zagrebu.

 

Konferencija “Hrvatska kakvu trebamo:Budućnost hrvatskog zdravstva“ održana je 26. 03. 2018. u hotelu Westin a jedan od pokrovitelja je bio i Veleposlanstvo  Kraljevine Danske u RH i  Nj. E. g.  Christian Thorning.

 

Dansko je društvo usporedivo s hrvatskim u  pogledu općih prostornih, zemljopisnih i ostalih pokazatelja. No, Kraljevina Danska je još 2007. provela  paket reformi u zdravstvu i upravi a Hrvatskoj to tek predstoji.

 

„Fast food generaciju koja nije tjelesno aktivna, sve više starijeg stanovništva…To sve stvara pritisak na zdravstveni sustav… Shvatili smo da, ako hoćemo zadržati javno financirani zdravstveni sustav, nije rješenje da samo gradimo nove bolnice. Smanjili smo broj općina i zaključili da je to ispravno i s ekonomskog i s medicinskog stajališta. Danas imamo dostupan i jednak pristup zdravstvenoj usluzi, visoku decentralizaciju i financiranje iz općih poreza i to su temeljne postavke zdravstvenog sustava“ - rekao je Hans Erik Henriksen.

 

U zdravstvenom sustavu Kraljevine Danske precizno su podijeljene nadležnosti i uloge Ministarstva zdravstva, regija i općina. Važan korak u postavljanju učinkovitog zdravstvenog sustava učinjen je 2007.godine kada je proveden teritorijalni preustroj i smanjen broj općina s 271 na njih 98.

 

U nadležnosti Ministarstvo zdravstva je:

 • savjetovanje, regulacija i koordinacija,
 • kontrola rada unutar zdravstvenog sustava,
 • priprema zakona,
 • određivanje zdravstvene nacionalne politike i priprema smjernica

 

U nadležnosti regija je:

 • bolnička i psihijatrijska skrb,
 • obiteljska medicina,
 • liječnici specijalisti u privatnom sektoru,
 • dentalna skrb za odrasle.

U nadležnosti općina je:

 • prevencija,
 • izvanbolnička rehabilitacija,
 • liječenje ovisnosti o alkoholu i drogi,
 • skrb o djeci,
 • briga o starijima.

 

U svojem je izlaganju  Hans Erik Henriksen podsjetio da je jedan hrvatski ministar zdravstva već posjetio  Dansku pa je u posjet pozvao i aktualnog ministra Kujundžića.

 

Podsjetimo, krajem travnja 2016.  ondašnji je  ministar zdravlja Dario Nakić (HDZ), u pratnji pomoćnice Ružice Palić Kramarić (i danas u Ministarstvu zdravstva)  posjetio Kraljevinu Dansku. U Sveučilišnim bolnicama Kopenhagen, Odense i Aarhus - hrvatska je  delegacija razmijenila iskustva i stekla nova saznanja o pitanju reformi bolnica, post-reformskom strukturiranje i organizaciji zdravstvenog sustava, s naglaskom na bolnicama u vlasništvu regionalnih ogranaka:kako se postiže suradnja među bolnicama, koja su načela upravljanja istih…

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.