Neobavezno zdr. osiguranje ili porez na rizično ponašanje?


Autor/Izvor: Večernji list 20180326

Objavljeno: 9.04.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Neobavezno zdr. osiguranje ili porez na rizično ponašanje?

Odjeci konferencije “Hrvatska kakvu trebamo:Budućnost hrvatskog zdravstva“ održane 26. 03. 2018.

 

„Država plaća 700 milijuna za dopunsko zdravstveno osiguranje studentima, a koliko njih, kad se zaposli, nastavi plaćati to neobavezno zdravstveno osiguranje? Nije li vrijeme da konačno demistificiramo dugovanje države od 2 milijarde kuna godišnje za dopunsko zdravstveno osiguranje građana određenih kategorija.“ -  zapitao je ministar financija Zdravko Marić sudionike *konferencije “Hrvatska kakvu trebamo:Budućnost hrvatskog zdravstva“ održane 26. 03. 2018.

 

Time je ministar Marić prešao na samu stvar i ukazao na dvostruka mjerila kad je riječ o financiranju javnog zdravstvenog sustava. Je li održivo zdravstvo u koje uplaćuje tek svaki treći osiguranik?

 

Kako povećati prihode zdravstvenog sustava:

  • Treba li država  prisilno nametati novi porez na rizično ponašanje?
  • Treba li država vratiti  porezne olakšice za zdravstveno osiguranje i tako  stimulirati građane  da uplaćuju iz vlastitog džepa za neobavezno zdravstveno osiguranje?

Zagovornik prve opcije, Dražen Jurko­vić, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) zalaže se za još centraliziraniji i financijski jači HZZO. UPUZ je pripremio  19 prijedloga za financijsku samoodrživost zdravstvenog sustava a najvažniji bi bio novi porez na rizično ponašanje koji bi plaćali pušači. Godišnje se u RH proda 400 milijuna kutija, po kunu od svake kutije cigareta  trebalo bi  preusmjeriti u  HZZO. Iz  Jurkovićeve perspektive, Hrvatska ima 280.000 zaposlenih (osiguranika koji uplaćaju za zdravstvo) manje no što bi imala da smo u europskom prosjeku. Učešće radno aktivnog stanovništva u zdravstvenom budžetu Hrvatske je 36,26%, a prosjek u EU je 41,12%.

 

Zagovornik druge opcije, Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), zalaže se za transparentnu i javnu tržišnu utakmicu među zdrastvenim osiguravateljima. Po njemu, vladajući položaj HZZO-a treba "razrijediti". Treba urediti tržište zdravstvenog osiguranja, posebno kada je riječ o do­punskom zdravstvenom osigura­nju.

„Nažalost, lani je prikupljeno 163 milijuna kuna premije za dodatno zdravstveno osiguranje, što je manje nego prijašnjih godina. Stoga pozivamo sve u zdravstvenom sustavu na ponovno uvođenje poreznih olakšica za zdravstveno osiguranje, i osnovno i dodatno – kazao je Pauković dodajući potrebu povećanja broja ljudi koji kupuju do­brovoljno dopunsko osiguranje jer bi time i cijena takvog osigu­ranja bila tržišno povoljnija.

 

Ministar zdravstva Kujundžić:

„Svi mislimo da imamo pravo na sve, a ne pitamo se što smo time oduzeli nekomu drugomu… Zakonom o osnovnom zdravstvenom osiguranju treba precizno napraviti katalog što svakome od nas po osnovi tog Zakona pripada, a da pritom zadržimo visoku kvalitetu usluge i sigurnost pacijenata. Znamo da je nešto mimo toga ono što ova država u ovom trenutku ne može platiti, a ako hoćemo ostaviti svojoj djeci kvalitetno zdravstvo ono mora biti financijski stabilno. Prva verzija kataloga usluga koje pokriva spomenuti zakon očekuje se do kraja 2018. godine, a izrađuje se u suradnji s Hrvatskim liječničkim zborom.“

 

Ministar financija Marić

"Ovo je  Vlada  otvo­rena za sva razmatranja, no  opći je smjer ove Vlade smanjenje poreza a ne uvođenje novog poreza" , kako predlaže UPUZ.

 

 

 

*Konferencija “Hrvatska kakvu trebamo:Budućnost hrvatskog zdravstva“ održana je 26. 03. 2018. u Zagrebu. Na njoj se raspravljalo o efikasnosti zdravstva, broju liječnika, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, financiranju tog velikog pogona te iskustvima drugih zemalja.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.