Belgijska Lindbergh Group uvodi novi koncept Domova za starije


Lindbergh Group uvodi novi koncept Domova za starije

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 13.04.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Belgijska Lindbergh Group uvodi novi koncept Domova za starije

Izgradili su niz domova za starije po Europi a uskoro će niknuti i prva dva u Hrvatskoj, u Dugoj Resi i u Slavonskom Brodu. Njihov koncept je jedinstven jer nudi novi način življenja starijima i  nemoćnima, nudi koncept zdravog i kvalitetnog života i suživota s mlađim naraštajem...

 

Belgijska tvrtka Lindbergh Group djeluje već više od 20 godina i u tom je razdoblju realizirala 100-tinjak prestižnih i inovativnih projekata u području zdravstvene zaštite i skrbi za starije osobe u Kraljevini Belgiji, ali i u ostatku Europe. Idejna začetnica takvog koncepta i direktorica Hilde Marie Bosmans je početkom godine promovirala projekt u Hrvatskoj te je tom prilikom izjavila: U Hrvatskoj ćemo ponuditi novi koncept stanovanja i življenja za ljude starije životne dobi. Riječ je o inovativnom pristupu koji je do sada primijenjen u Belgiji i Europi. Sada smo na početku novog projekta i dugoročne suradnje između dviju država, Belgije i Hrvatske“.

 

U siječnji i veljači ove godine Lindbergh Group je potpisala ugovore o  izgradnji domova s gradonačelnikom Duge Rese/Tomislav Boljar te s gradonačelnikom  Slavonskog Broda/Mirko Duspara

 

Prvi projekt nosi naziv "Mrežnički vrt života"- lokacija Tušmer, uz rijeku Mrežnicu u Dugoj Resi.

Vrijednost investicije je više od 5 milijuna eura a kapacitet je smještaj za više od 200 korisnika. Zgrada Doma za starije imat će 2 kata i galeriju i prostirat će se na 5.600 metra2. Moći će primiti 206 korisnika.

 

Novost ovog koncept je zdrav i kvalitetan života i suživota svih dobnih skupina. Ovisno o tome imaju li očuvanu funkcionalnu samostalnost ili potrebu za asistiranim načinom, korisnici imaju izbor između 2 načina življenja. Prva mogućnost je standardni smještaj  u Domu (glavna zgrada). Tu je, između ostalog,  osigurano  dodatnih 20 kreveta za korisnike oboljele od Alzheimerove bolesti koji će imati kao i ostali korisnici medicinsku i svaku drugu njegu i brigu, temeljenu na najsuvremenijim standardima. 

 

Druga mogućnost je  smještaj u apartmanskom blok uz glavnu  zgradu s 28 apartma­na od kojih će svaki imati kuhinju, dnevni boravak, kupaonicu, sobu i tu će moći živjeti bračni parovi ili samci koji mogu koristiti i usluge Doma ili zadržati privatnost.

 

Treći dio kompleksa je igraonica za djecu koja će služiti kao „vrtić“, pa će roditelji imati mogućnost ostaviti dijete pod stručnim nadzorom i uz topli obrok na nekoliko sati tijekom jutra i popodneva. Uz to, igraonica će biti veća i inovativnija od ostalih na karlovačkom području, a pružit će mogućnost organiziranja  rođendanskih proslava te produženog boravka za školarce nižih razreda osnovne škole.

 

Četvrti dio kompleksa je za rekreaciju i uslužne djelatnosti, koje će pored korisnika Doma moći koristiti i svi ostali građani: saloni za uljepšavanje svih vrsta, stomatolog, restoran,  caffe bar, igralište za djecu, šetnica uz Mrežnicu i park sa dodatnim sadržajima.

 

U kompleksu će posao moći dobiti 50 djelat­nika: medicinsko osoblje, ugostitelji, frizeri, odgajate­lji…

 

Na potpisivanju ugovora o izgradnji 04.01.2018.,  gradonačelnik  Duge Rese Tomislav Boljar je zahvalio investitorima iz Lindbergh Group te  rekao, da je lijepo raditi s ljudima koji pomiču granice, koji  su primjer dobrih investitora s vizijom te će zasigurno  i u budućim projektima  ostaviti trag u Hrvatskoj.

 

Gradonačelnik Boljar je  pohvalio i  gradske i državne službe jer je „papirologija“ odrađena u  manje od godine dana. Početak gradnje bi trebao biti do ljeta a dovršetak projekta godinu dana nakon toga.

 

 

Drugi projekt nosi naziv „Slavonski Brod Rotor Života“.

Na 6.500 m2 gradit će se kompleks za starije osobe s dvije vrste smještaja. U glavnom objektu, Domu, bit će na klasičan način smještene starije i nemoćne osoba. Druga vrsta smještaja bit će u apartmanskim blokovima kao novi način asistiranog življenja starijih osoba, gdje se uz intimnost daje mogućnost korištenja svih usluga glavnog objekta. Jedno krilo glavnog objekta koristit će  najmlađi Brođani za multifunkcionalnu igraonicu u kojoj će se  organizirati rođendanske proslave i čuvanje djece pa bi na taj način igraonica služila kao „vrtić“ gdje bi roditelji mogli ostaviti dijete pod stručnim nadzorom.

 

Kćerinska tvrtka u Hrvatskoj, Lindbergh Care Croatia, kupila je već zemljišta u najvećem brodskom naselje koje će uskoro biti bogatije za veći kompleks koji će ponuditi novi način življenja između starijeg i pučanstva.

 

Vrijednost projekta u Slavonskom Brodu je 4,5 milijuna eura. Pružiti će smještaj za više od 200 korisnika prema najsuvremenijim standardima a  donijeti će oko 40 novih radnih mjesta

 

Važnost ovog novog projekta za grad i građane Slavonskog Broda, istaknuo je gradonačelnik Mirko Duspara pri potpisivanju ugovora 21.02.2018.: „Prije više od 30 godina izgrađen je u Slavonskom Brodu jedan dom za umirovljenike koji sada nema dovoljno kapaciteta, velike su liste čekanja…Danas s Lindbergh grupom  potpisujemo ugovor i očekujem da će grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija u nekih godinu i pol dana dobiti objekt koji nam sigurno treba jer  Brođani čekaju i po 8 ili 10 godina na smještaj u Dom. Ono što je zanimljivost ovog projekta je da će u sklopu doma biti izgrađena i jedna dječja igraonica. Na taj način će se povezati i najmlađe generacije s generacijama koje su gradile i stvarale ovaj grad, ovu županiju i ja bih rekao ovu državu.“

 

Direktorica Lindebrgh Care Croatia gđa. Maja Matanić Vautmans, istom je prigodom izjavila: „Naš će projekt ponuditi nove mogućnosti za sve one kojima nedostaje možda veća kvaliteta u postojećim državnim domovima a kojima je smještaj u privatnim domovima  preskup. Mi ćemo biti alternativna solucija..“

 

Incijatorica projekta Brođanka Anđa Tolić rekla je da na ideju povezivanja Lindbergh Group i Grada Slavonskog Broda došla kroz praćenje problematike građana starije životne dobi vezano za smještaj u domove te da se sve odvijalo vrlo brzo jer je Grad prepoznao vrijednost projekta i ozbiljnost ulagača.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.