Do 05.05.2018. primjedbe na Nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 16.04.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Do 05.05.2018. primjedbe na Nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Od 04.04.2018. do 05.05.2018. svi zainteresirani mogu dostaviti svoje prijedloge, primjedbe i komentare na Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti (ZZZ). U 3 godine ovo je već treći pokušaj da ZZZ dođe do Sabora

 

Nacrt Zakona koji će utjecati na svakodnevni život svih građana a ne samo na zdravstve­ne djelatnike, pušten je u proce­duru javnog savjetovanja koja će trajati od  04.04.2018. do 05.05.2018. a HDZ-ov ministar zdravstva Milan Kujundžić želi da Zakon o zdravstvenoj zaštiti u Saboru bude  izglasan do kraja lipnja.

 

Podsjetimo, ovo je ponov­ljeno javno savjetovanje jer je prethodna verzija nacrta Zakona o zdravstvenoj zaštiti povučena iz istovrsne procedure krajem prošle godine.  Prije toga isti je neuspjeh doživjelo i javno savjetovanje o Zakona o zdravstvenoj zaštiti  SDP-ovog ministra zdravlja Siniše Varge 2015. godine.

 

Ključne  promjene pri­jedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti čiji je nacrt 04.04.2018. pušten u proce­duru javnog savjetovanja:

 

 

PROMJENE U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI (PZZ)

 • u PZZ se uvodi jedinstveni model PRIVATNE PRAKSE; više neće biti diskriminatorne diobe na „liječnike privatnike“ (koncesionare) i na liječnike u radnom odnosu u Domu zdravlja. Ukida se status koncesija a ukida se i obveza o 30% liječnika PZZ, ko­liko ih je prema dosadašnjem zakonu moralo ostati zaposleno pod sustavom Doma zdravlja
 • Liječnik  u PRIVATNOJ PRAKSI (PZZ) može  imati samo jednu ordinaciju ali će u njoj moći zaposliti još jednog liječnika. 
 • PRIVATNU PRAKSU će osim liječnika, moći otvarati i medicinske sestre, tehničari, primalje, fizioterapeuti, dentalni tehničari, radni terapeuti.
 • Racionalnije raspolaganje resursima trebala bi omogućiti GRUPNA PRAKSA - više zdravstvenih radnika može se udružiti i osnovati grupnu praksu uz dozvolu Ministarstva zdravstva (standardi će biti propisani naknadno posebnim pravilnikom)
 • A na tragu smanjenja troškova i boljeg korištenja resursa je i odredba po kojoj 2 PRIVATNE PRAKSE mogu koristiti isti prostor-ordinaciju u različitim smjenama
 • Liječnici PZZ (obiteljski, ginekolozi, pedijatri, dentisti...) više NISU  VEZANI UZ DOMOVE ZDRAVLJA ZAKONSKIM ODREDBAMA, niti s aspekt obaveznog postotka liječnika PZZ u radnom odnosu s DZ a ni s aspekta korištenja prostora u DZ. Mogu odseliti  u drugi prostor ako je to povoljnije za njihove pacijente ili ako je to financijski povoljnije.
 • PRIVATNA PRAKSa (PZZ) moći će se  prenositi na nasljednike.
 • Zakon o zdravstvenoj zaštiti obvezuje na DEŽURSTVA U PZZ: subotom 15-20 h te  nedjeljom, praznicima i blagdanima 8-20h . Svrha je rasteretiti bolničke hitne prijeme. No detaljnije uređivanje ove tematike će biti naknadno, posebnim pravilnikom.
 • Osim s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO)  moći će se sklapati ugovori i s drugim osi­guravateljima,

 

 

PROMJENE U BOLNIČKOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

 • Uvodi se pojam/status NACIONALNE BOLNICE  u kojoj se rade najsloženiji postupci i koja zbrinjava najmanje 70% pacijenata izvan svog sjedišta  (i dalje postoji još i status SVEUČILIŠNE BOLNICE)
 • VETERANSKE BOLNICE imenuje ministar zdravstva za potrebe zdravstvene skrbi branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji
 • BOLNIČKI LIJEČNICI će biti nagrađivani ovisno o učinku na poslu, za natprosječne rezultate dobivat će dodatak na plaću. Mjerila nagrađivanja će posebnom uredbom naknadno utvrditi Vlada

 

 

U vremenu 04.04.2018.-05.05.2018. svi zainteresirani mogu dostaviti svoje prijedloge, primjedbe i komentare na Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti   putem središnjeg državnog internetskog portala za savjetovanje „e-Savjetovanja" ili na e-mail adresu: savjetovanje@miz.hr.

 FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.