Adherencija i digitalna medicina


Autor/Izvor: Priopćenje za medije

Objavljeno: 18.04.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Adherencija i digitalna medicina

Odjeci III konferencije digitalne medicine Budućnost je sada održane 13.04.2018.

 

Uzimate li svoju terapiju redovito? Zaboravljate otići na zakazane preglede? Voljeli biste bolje kontrolirati i pratiti krvni tlak ili glukozu u krvi? Želite redovito komunicirati sa svojim liječnikom i ljekarnikom?

Na konferenciji digitalne medicine „Budućnost je sada“, koja je održana 13.04.2018., predstavljena su zanimljiva rješenja. Jedno od njih je i ono farmaceutske kompanije Sandoz. Riječ je o besplatnoj mobilnoj aplikaciji Terappia koja podsjeća pacijenta na redovito uzimanje lijekova.

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), preko 50% pacijenata ima problema s adherencijom, odnosno ne uzima pravilno propisanu terapiju. Smatra se da bi otkrivanje načina za značajno poboljšanje adherencije imalo veći učinak na zdravlje ljudi u svijetu nego neko veliko otkriće u klasičnom medicinskom smislu.

Postoje različiti razlozi zašto pacijenti ne uzimaju terapiju:

 • najčešći razlog su strah od nuspojava,
 • odsustvo simptoma,
 • cijena terapije,
 • u slučajevima kad terapija ne djeluje odmah na simptome, pacijenti znaju imati sumnje u učinkovitost terapije,
 • pacijenti često i zaborave uzeti lijek...

Razmišljajući kako današnjem pacijentu olakšati pravovremeno uzimanje terapije, Sandoz je razvio mobilnu aplikaciju Terappia. Ta aplikacija predstavlja iskorak u smjeru digitalizacije liječenja i povećanja suradljivosti pacijenata kako bi ishod njihovog liječenja bio što bolji a komunikaciju između liječnika, ljekarnika i pacijenta što efikasnija.


Glavna funkcionalnost mobilne aplikacije Terappia  je  omogućiti pacijentu da unese sve svoje trenutne terapije i vrijeme kada je potrebno popiti lijek te će ga aplikacija na pametnom telefonu podsjetiti kada i u kojoj dozi je potrebno uzeti pojedini lijek. Na taj način Terappia  pomaže pacijentu da uzima lijekove:

 • redovito,
 • na vrijeme,
 • u ispravnoj dozi,
 • i na ispravan način.

Kompanija Sandoz je kroz aplikaciju Terappia ojačala vezu između svih sudionika u zdravstvenom sustavu: liječnika, ljekarnika i pacijenata:

 • liječniku se putem ažuriranja programa omogućava strukturirano unošenje doziranja prilikom pisanja recepata,
 • ljekarniku se dobivanjem takvog recepta omogućava čitko i ujednačeno ispisivanje doziranja na račun i u QR kod na istom računu. QR kod sadrži podatke o lijekovima pacijenta (doziranje i način uzimanja),a služi za jednostavan unos istog u aplikaciju Terappia koja iz navedenih podataka uspostavlja podsjetnike za uzimanje tih lijekova.
 • pacijent na računu može vidjeti na koji način, koliko dugo i u kojoj dozi treba uzimati lijek te ih može i ručno unositi u aplikaciju. Bez obzira na koji su način uneseni podaci, pacijent dobiva podsjetnike za uzimanje lijekova što omogućava redovitost njihovog uzimanja i u konačnici može poboljšati kontrolu bolesti.

Kako bi pacijent bolje pratio svoje zdravlje, unutar aplikacije može upisivati i vrijednosti mjerenja. Može zapisivati:

 • izmjerene vrijednosti krvnog tlaka,
 • vrijednosti šećera u krvi,
 • forsiranog izdisaja izmjerenog na peakflowmeter uređaju,
 • izmjerene vrijednosti tjelesne temperature
 • mjerenje rasta kod djeteta…

Pacijent može usporediti svoja mjerenja s uzimanjem terapije i uvjeriti se u njezinu djelotvornost, a putem jednostavnog slanja izvještaja sa svim izmjerenim vrijednostima učinkovito komunicirati sa svojim liječnikom i ljekarnikom.

Mobilna aplikacija Terappia omogućava još i postavljanje podsjetnika  za preglede kod liječnika.

K tome, Terappia daje mogućnost formiranje višestrukih profila te na taj način digitalno pismeniji član obitelji može pomoći primjerice baki ili djedu brinuti o zdravlju.

Kompanija Sandoz vjeruje da će mobilna aplikacija Terappia pronaći mjesto u pametnom telefonu svakog pacijenta. Briga o zdravlju postaje jednostavnija kada možete zaboraviti na zaboravljanje. Misija i vizija Sandoza je poboljšati kvalitetu ljudskih života te produžiti životni vijek, a uz to s inovativnim projektima kao što je Terappia podizati i kvalitetu zdravstva. Potvrda toga je  veliko priznanje struke, Mixx nagradu na rovinjskim Danima komunikacija 12. travnja u kategoriji najbolje mobilne aplikacije u 2018. godini.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.