"Slatke" utrke u Hrvatskoj


Strip Japanke Tsukase Ohshime inspiriran sportašima dijabetičarima

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 23.04.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

"Slatke" utrke u Hrvatskoj

Sportom mijenjati fokus s bolesti kao ograničenja, na bolest s kojom se mogu ostvariti životni ciljevi.

 

Na jučer završenoj biciklijadi Tour of Croatia, tri su člana Tima Novo Nordisk (TNN) odradila svih napornih 1000 kilometara, unatoč dijabetesu! Bravo David Lozano, Umberto Poli i Andrea Peron!

 

*TNN-ovci su  profesionalni sportaši-biciklisti s dijagnozom dijabete­sa. Svojim sportskim nastupima  šalju poruke javnosti da dijabetes, ukoliko je dobro reguliran, ne mora biti prepreka u ostvarivanju životnih snova. A nikako nije prepreka ni aktivnom životu.

 

Vlastitim primjerom TNN-ovci inspiriraju sve osobe s istom dijagnozom da ne odustaju od svojih snova. A u tome su izuzetno uspješni. Primjerice, na društvenim mrežama imaju preko 7 milijuna pratitelja, više nego što ima bilo koji drugi profesionalni bicikli­stički tim na svijetu.

 

„Članovi Tima Novo Nor­disk ulažu napor da prijeđu kilometre i kilometre da bi poka­zali kako ništa nije nemoguće... čak i s dijabetesom! Oni  nam pomažu stvarati pozitivne slike o ži­votu s dijabetesom. To su snažni ljudi koji se bore, ne predaju i u konačnici uspijevaju.

 

Nama i našoj djeci to ponekad izgleda nemoguće, izazovi su brojni a život s dijabetesom zahtjevan u neprekidnom 24-satnom nadzoru šećera u krvi…No, TNN-ovci dijele zajedničko iskustvo života s dija­betesom s našom djecom I upravo iz tog razloga, njihov primjer i motivacija je ključna jer mijenja fokus s bolesti kao ograničenja na bolest s kojom se ostvaruju svi životni ciljevi.“ – oduševljena je TNN-ovcima Kse­nija Kolman Goreta, predsjednica udruge Slatki Samoborci koja okuplja  roditelje i djecu s dijabetesom.

 

I  „slatki“ Samoborci su prije dva tjedna sudjelovali u jednoj utrci koja mijenja fokus s bolesti kao ograničenja na bolest s kojom se mogu ostvariti životni ciljevi. Riječ je humanitarno-rekreativnoj utrci za djecu i odrasle u organizaciji Večernjeg lista, održanoj u Samoboru 08.04.2018.

  • djeca vrtićke dobi trčala su na 200 m,
  • školarci u dobi 7-10 godina trčali su na 500 m,
  • oni veći u dobi 11-14 godina trčali su na 700 m,
  • dok su odrasli  trčali na 5.000 metara.

U utrci su sudjelovali i mali dijabetičari, a tom su prilikom pozvali sve da slijede njihov primjer: „Moto naše udruge je 'Dijabetes povezuje' i ponovno smo povezali toliko sjajnih ljudi, sportaša ali i onih koji su prvi puta istrčali 5000 metara" - kazala je osnivačica i predsjednica udruge Slatki Samo­borci Ksenija Kolman Goreta.

 

 

*Tim Novo Nordisk (TNN) ori­ginalno je američki, danas globalno popularni tim profesionalnih sportaša, u prvom redu biciklista, s dijagnozom dijabete­sa. Osnovani su prije više od 10 godina na inicijativu Phila Southerlanda i Joea Eldridgea koji su tad okupili 8 biciklista s dija­betesom tipa 1 i krenuli na fizički izuztno napornu utrku diljem Amerike, a time ujedno i počeli podizati svijest o dijabetesu. TNN je danas kolektiv preko stotine aktivnih i zajedničkom misijom povezanih profesionalnih sportaša iz više od 20 zemalja,  u prvom redu biciklista, a uz njih i triatlonaca te trkača dijabetičara, koji na godišnjoj razini sudjeluje na više od 500 među­narodnih natjecanja.

 

**Poznatu japansku crtačicu stripova Tsukase Ohshime inspirirao je Tim Novo Nordisk a posebno njihov najmlađi član, danas  13-godišnji dječak Manato iz Japana, koji je s 10 godina saznao da boluje od dijabetesa. Nedugo nakon toga  krenuo je s pri­premnim treninzima. Prošle je godine već  sudje­lovao  na slavnoj utrci Tour de France. Manato je u jednom od intervjua rekao da mu puno znači to što njegova priča može motivirati sve druge, ne samo djecu, koji boluju od dijabetesa da se odluče na ovaj ili sličan tip fizičke aktivnosti i na ostvarenje svojih snova. Strip Tsukase Ohshime o profesionalnim sportašima dijabetičarima objavio je Večernji list uoči utrke Tour of Croatia.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.