Upravljačka skupina za upravljanje nezaraznim bolestima


Autor/Izvor: Health-EU Newsletter br 213 od 19.04.2018.

Objavljeno: 25.04.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Upravljačka skupina za upravljanje nezaraznim bolestima

Upravljačka skupina za promicanje zdravlja, sprečavanje i upravljanje nezaraznim bolestima (The Steering Group on Health Promotion, Disease Prevention and Management of Non-Communicable Diseases), novo je tijelo EK. Prenosimo intervju s Martinom Seychellom, zamjenikom direktora Glavne uprave za zdravlje i sigurnost hrane (DG Helth and Food Safety), koji vodi Upravljačku skupinu. Intervju je objavljen u Newsletteru EU 213 od 19.04.2018.

 

Što je Upravljačka skupina i zašto je osnovana?

 

Upravljačka skupina sastoji se od predstavnika:

 • ministarstava zdravstva svih država članica EU,
 • ministarstava zdravstva Norveške i Islanda
 • službi Europske Komisije,
 • agencija EU-a,
 • Europske investicijske banke (EIB),
 • kao promatrači mogu sudjelovati i predstavnici država pristupnica i država kandidatkinja.

 

Upravljačka skupina dio je novog pristupa kojim će se u suradnji s državama članicama EU-a u najvećoj mjeri povećati zajednički napori po pitanju dobrovoljnih ciljeva:

 • koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila do 2025., u pogledu nezaraznih bolesti
 • i cilja održivog razvoja Ujedinjenih naroda (UN) u pogledu smanjenja neprenosivih bolesti do 2030.

Što je do sada postignuto?

Upravljačka skupina (Steering Group) uspostavljena je u studenomu 2016.godine. Sada će dobiti status Stručne skupine (Expert Group) i zamijeniti stručne skupine za pojedine bolesti, primjerice one za rak, rijetke bolesti i mentalno zdravlje. Racionalizacijom svojih aktivnosti - usmjeravanja mjera promicanja, sprečavanja i upravljanja nezaraznim bolestima -  uštedjet će se vrijeme, trud i novac. 

 

Upravljačka skupina je 2017. odabrala Prvu zbirku najboljih praksi povezanih s nezaraznim bolestima (The first set of best practices), a države članice koje ih odluče primijeniti moći će računati na pomoć Europske Komisije (EK) u njihovu financiranju. Najbolje prakse povezane s nezaraznim bolestima, iz Prve zbirke Upravljačke skupine, odnose se na:

 • tjelesnu aktivnost (propisanu kao terapiju),
 • kardiovaskularno zdravlje ljudi starijih od 50 godina,
 • osposobljavanje i tehničku pomoć za probir raka debelog crijeva.

EK financira te i druge inicijative u okviru 3.Programa Unije za zdravlje i putem drugih instrumenata financiranja u suradnji s drugim službama Komisije.

 

Što nas očekuje u 2018.?

U 2018. naglasak je stavljen na prehranu i tjelesnu aktivnost, temelje dobrog zdravlja koje su države članice prepoznale kao prioritete. U ožujku smo u suradnji sa Zajedničkim istraživačkim centrom (The Joint Research Centre) u Ispri u Italiji, organizirali „tržnicu/burzu”, gdje smo predstavili najbolje prakse u području prehrane i tjelesnih aktivnosti. Kao rezultat toga sada je u tijeku odabir nekoliko inicijativa za širu provedbu i financiranje.

 

Uključeni su, primjerice, projekti za promjenu svakodnevnih namirnica kako bi se uklonio višak šećera, soli i masti te ograničila komercijalizacija alkohola i hrane s visokim udjelom masti, šećera ili soli, osobito među djecom.

 

Takve inicijative moći će se predstaviti i podnijeti Upravljačkoj skupini na razmatranje putem novog portala najbolje prakse, koji će biti pokrenut tijekom ovog mjeseca.

 

Druge službe Komisije, kao što je Glavna uprava za istraživanje i inovacije (The Directorate-General for Research and Innovation), također se žele koristiti uslugama Upravljačke skupine za procjenu svojeg rada na politikama.

 

I Europska investicijska banka (EIB) nedavno je postavila pitanje o mogućnosti sastanka s Upravljačkom skupinom radi rasprave o potrebama država članica u pogledu centara za protonsku terapiju.

 

Zašto se toliko pažnje pridaje nezaraznim bolestima?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je približno:

 • 86 % smrtnih slučajeva u europskoj regiji, kao i
 • 70 % do 80 % troškova povezanih sa zdravstvenom skrbi,

uzrokovano dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima, rakom, kroničnim respiratornim bolestima i duševnim poremećajima. Pravilna prehrana i odgovarajuća tjelesna aktivnost znatno smanjuju rizik od razvoja nezaraznih bolesti i ključni su čimbenici ne samo za zdravo stanovništvo nego i za zdravu i uspješnu Europsku uniju.   (Izvor: Health-EU Newsletter br 213 od 19.04.2018. DG Health and Food Safety)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.