Unutar EU i dalje znatne razlike u izloženosti zdravstvenim rizicima


Vytenis Andriukaitis, Povjerenik EU za zdravlje i sigurnost hrane

Autor/Izvor: STATEMENT/18/2844 - 20180406

Objavljeno: 26.04.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Unutar EU i dalje znatne razlike u izloženosti zdravstvenim rizicima

Izjava Povjerenika EU za zdravlje i sigurnost hrane, Vytenisa Andriukaitisa

 

„Budući da sam kardiokirurg i da sam liječio mnoge pacijente, imao sam se prilike uvjeriti u važnost univerzalnog (solidarnog) zdravstvenog osiguranja i dostupne zdravstvene skrbi, osobito za najosjetljivije skupine. Univerzalni pristup zdravstvenoj skrbi jedno je od glavnih dostignuća Europe u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. Njime se ostvarila ideja da bi svi ljudi, bili oni bogati ili siromašni, trebali imati pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, a da se pritom ne moraju pribojavati da će im obitelj u slučaju bolesti osiromašiti. Upoznao sam  brojne zdravstvene djelatnike, znanstvenike, istraživače i socijalne radnike koji svojim svakodnevnim radom omogućuju postojanje univerzalno dostupne zdravstvene skrbi. Zbog toga sam zaista ponosan napretkom koji je ostvaren na našem kontinentu u zaštiti zdravlja građana EU-a i produljenju očekivanog životnog vijeka.

 

EU je i vodeći u svijetu u pružanju financijske potpore zdravstvenim inicijativama za poticanje istraživanja i pružanje potpore u borbi protiv teških bolesti diljem svijeta. Primjerice, iz sredstava EU-a za međunarodni razvoj izdvojeno je 475 milijuna EUR za Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria).

 

EU uz to svake godine pruža humanitarnu pomoć u iznosu od 200 milijuna EUR za podupiranje zdravstvenih programa kojima se nastoji smanjiti smrtnost, invaliditet i bolesti povezane s humanitarnim krizama.

 

K tome, EU je osnovao Europsku zdravstvenu jedinicu (European Medical Corps) za osiguravanje medicinskih stručnjaka u slučaju zdravstvenih kriza, kao što su epidemije i zarazne bolesti, u Europi i izvan nje. Jer, kada je riječ o bolesti, važno je imati na umu da u slučaju zdravstvene krize granice ne postoje...

 

Međutim, općenito u svijetu, pa i unutar EU-a, i dalje postoje znatne razlike u očekivanom životnom vijeku i izloženosti zdravstvenim rizicima. Primjerice, u Bugarskoj, Mađarskoj i Latviji stopa preuranjene smrtnosti barem je dvostruko viša od prosjeka EU-a. Te su razlike često povezane s društvenom nejednakosti i djelomično su rezultat nejednakog pristupa visokokvalitetnoj zdravstvenoj skrbi zbog financijskih troškova i neravnomjerne zemljopisne rasprostranjenosti liječnika unutar država članica EU-a i među njima.

 

Zato je jedan od ključnih prioriteta Europske komisije izgradnja pravedne i društveno jednake Europe. Nedavno donesenim Europskim stupom socijalnih prava (The European Pillar of Social Rights)  nastoji se svim radnicima i samozaposlenim osobama u EU-u osigurati pristup socijalnoj zaštiti. To je važan korak prema ispunjenju naše obveze da svim građanima osiguramo pristup zdravstvenoj skrbi, pri čemu nije riječ samo o liječenju već i o preventivnoj skrbi. 

 

Omogućivanje pristupa zdravstvenoj skrbi za svakog pojedinca u EU-u trebao bi biti prioritet svih nacionalnih tijela. U tom pogledu, suradnji zdravstvenih sustava u Europi pridonijet će i kontinuirani rast virtualnih Europskih referentnih mreža (European Reference Networks). Tim virtualnim mrežama pacijentima koji boluju od rijetkih bolesti ili složenih bolesti niske prevalencije, olakšava se pristup specijaliziranoj zdravstvenoj skrbi. 

 

Iako ostvarivanje univerzalnog pristupa zdravstvenoj skrbi u konačnici ovisi o državama članicama, koje su nadležne za definiranje i organiziranje vlastite zdravstvene politike, usluga i proračuna, Komisija će nastaviti s pružanjem smjernica kako bi omogućila smanjenje razlika među državama članicama EU-a u području zdravstva. Zajedničkim snagama učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da svaki pojedinac ovdje u EU-u te u cijelom svijetu ima pristup univerzalnoj zdravstvenoj skrbi.“ (Izvor: Izjava povjerenika za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisa Andriukaitisa, STATEMENT/18/2844 )

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.