Zadarska poliklinika završena nakon tri desetljeća


Poliklinika Zadar

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 8.05.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zadarska poliklinika završena nakon tri desetljeća

Nakon 30 godina gradnje, zadarska poliklinika u fazi je useljenja. Očekuje se da će povjerenstvo Ministarstva zdravstva  pregledati prostor  i izdati dozvolu za rad u lipnju te će tada Poliklinika napokon otvoriti svoja vrata građanima. Nova zadarska ustanova vri­jedna je 220 milijuna kuna, najsuvremenije je opremljena te će uz  visoku razinu medicinskih usluga u Općoj bolnici Zadar, dati dodatni standard liječenju i životu u Zadru i Zadarskoj županiji.

 

Od 14 odjela koji će se iz OB Zadar preseliti u Polikliniku, prvi će u novu zgradu useliti odjeli:

  • onkologije,
  • neurologije,
  • hematologije,
  • fizikalne medicine,
  • nuklearne medicine.

 

Zadarska poliklinika  će biti ogledni primjer organizacije pružanja zdravstvenih usluga u kojem su objedinjene:

  • gradske zdravstvene ambulantne usluge,
  • Zavod za javno zdravstvo i njegov odjel mikrobiologije,
  • županijske zdravstvene bolničke usluge,
  • hitni bolnički prij­em te  prateće laborato­rijske usluge.

Ministar zdravstva Milan Kujun­džić obišao je 30.04.2018. novu zgradu Poli­klinike i tom prigodom izjavio: „Osobno sam želio vidjeti i prije dolaska povjerenstva, spremnost projekta i dovršetak izgradnje objekta Poliklinike Zadar te sam se zaista uvjerio da je napravljen dobar posao i velik iskorak u una­pređenju zdravstvene usluge u Zadru, koji će mnogima u Hrvat­skoj služiti za primjer.“

 

Poliklinika koja se s pre­kidima gradila 30 godina, najduže je građena zdravstvena zgrada u Hrvatskoj. Tome je pridonijela velika poplava u rujnu 2017. koja je znatno oštetila zgradu i zahtijevala skupu i  dugotrajnu sanacija.

 

No, glavni je razlog  nesređeni vlasnički odnos na zemljištu na kojem se Poliklinika podizala. Podsjetimo, Poliklinika se počela graditi krajem osamdestih godina prošlog stoljeća, u doba bivšeg sustava. Investitor, Opća bolnica Zadar, isposlovala je građevinsku dozvola za gradnju Poliklinike 1988. godine. Skupština općine Zadar je te iste 1988. godine donijela odluku o izvlaštenju svih površina koje su bile namijenjene za Medicinski centar, za gradnju Poliklinike, kako je to bilo izglasano samodoprinosom. Tada je donijeta  odluka o deposedaciji, a SO Zadar je sve  izvlaštene površine darovala Medicinskom centru. No, naknada bivšim vlasnicima nije u potpunosti isplaćena, jer su dva  vlasnika osporavala visinu odštete.

 

Kako je gradnja Poliklinike za vrijeme rata bila prekinuta, nezadovoljni izvlaštenici su pokrenuli sudske parnice tražeći povrat  svoje imovine, pravdajući to podatkom da se Poliklinika ne gradi i da teren nije priveden svrsi zbog koje je deposediran.

 

U međuvremenu su sporovi okončani a Poliklinika dovršena. Zadrani će – prema procjeni  ravnatelj zadarske bolnice dr. Željka Čuline -  u lipnju 2018. početi koristiti usluge Poliklinike građene tri desetljeća.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.