Što se sve gradi u Klinici za psihijatriju Vrapče, koji su izvori?


klinika za psihijatriju Vrapče

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 16.05.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Što se sve gradi u Klinici za psihijatriju Vrapče, koji su izvori?

Vrapče je najstarija psihijatrijska bolnica u kojoj se od njenog osnutka do danas liječilo čak 150.000 bolesnika! (Izvor: Glas Zagreba, travanj 2018.)

 

Naša najveća i najstarija psihijatrijska ustanova danas je veliko gradilište. U Klinici za psihijatriju Vrapče rekonstruira se i dograđuje stara bolnica izgrađena davne 1879. a podiže se i novogradnja u koju će biti smješten Centar za forenzičku psihijatriju. Rekonstrukciju i dogradnju 139 godina stare bolnice financira Grad Zagreb.  Novogradnja Forenzičke psihijatrije se financira u potpunosti bespovratnim sredstvina EU fondova.

 

Radovi na Klinici za psihijatriju Vrapče koje financira Grad Zagreb

- ODJEL PSIHOGERIJATRIJE (zgrada Osmice)

Radovi započeti 27.02. 2018.  na  rekonstrukciji i dogradnji zgrade Odjela psihogerijatrije („Osmica“)  vrijedni su oko 36 milijuna kuna. Završetak se predviđa za 12 mjeseci  kada bi u funkciju trebalo staviti 3 000 m2  rekonstruiranog i dograđenog prostora Odjela psihogerijatrije. Psihogerijatrijski bolesnici  imaju specifične psihičke tegobe i starije su životne dobi, iznad 65 godina te zahtjevaju  posebnu skrb a  Klinika Vrapče je  središnja ustanova u Hrvatskoj za zbrinjavanje upravo psihogerijatrijskih bolesnika.

 

Radovi na Klinici za psihijatriju Vrapče koje financira Grad Zagreb

- CENTAR ZA PSIHOEDUKACIJU i RADNU TERAPIJU (zgrada bivše Tehničke službe) 

Radovi započeti 15.11. 2017. na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade bivše Tehničke službe vrijedni su oko 11 milijuna kuna. Završetak je predviđen za 10 mjeseci  kada će  oronula zgrada - prvobitno tehničke namjene - postati  prostor za radnu terapiju i rehabilitaciju i Centar za psihoedukaciju pacijenata i njihovih obitelji. Zgrada Tehničke službe sagrađena je davne 1879.  te  je dugi niz godina bila izvan funkcije i u derutnom stanju.

Podsjetimo, Grad Zagreb je  2003. i 2007. godine financirao niz adaptacija i renovacija bolničkih objekata u Vrapču, zgradu „Četvorke“ i zgradu „Petice“, a nakon  toga su mijenjane instalacije, vodovod i kanalizacije. Oko 70% Klinike Vrapče je tada obnovljeno. Međutim obnova zgradu bivše Tehničke službe je došla na red tek u studenome 2017.

 

Radovi na Klinici za psihijatriju Vrapče koji se  financiraju bespovratnim sredstvima iz EU fondova

- CENTAR ZA FORENZIČKU PSIHIJATRIJU (novogradnja)

Dana 18. 11. 2016. svečano je potpisan ugovora o dodjeli *gotovo 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju Centra za forenzičku psihijatriju Klinike Vrapče. To je bio  prvi ikada potpisani ugovor za bespovratna europska sredstva (ESI) za projekte u hrvatskom javnom zdravstvu. Riječ je o EU natječaju „Poboljšanje isplativosti i pristupa bolničke skrbi za ranjive skupine“ koji se financira sredstvima Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“  

Izgradnja Centra za forenzičku psihijatriju je započela  početkom 2017. godine, a planirano je da će izgradnja i opremanja  trajati 18 mjeseci. Riječ je o objektu od 4.800 m2, koji se gradi i oprema po najvišim europskim standardima da bi u njima boravili pacijenti koji su u stanju neubrojivosti po­činili najteža kaznena djela.

 

Po završetku projekta Centar za forenzičku psihijatriju Klinike Vrapče će imati kapacitet 70 kreveta i 15 stolica dnevne bolnice, a pacijentima će biti omogućeni različiti terapijski i rekreacijski sadržaji u zatvorenom, ali i otvorenom prostoru u zaštićenom krugu oko Centra.

Svrha Centra za forenzičku psihijatriju Klinike Vrapče  je:

  • povećati dostupnost kvalitetnog liječenja na Zavodu za forenzičku psihijatriju povećanjem prostornih kapaciteta,
  • unaprijediti postojeće i razvijati nove načine zaštite forenzičko psihijatrijskih pacijenata,
  • smanjiti trajanje hospitalizacije forenzičko psihijatrijskih pacijenata,
  • povećati efikasnost rehabilitacije i omogućiti daljnje društveno uključivanje forenzičko psihijatrijskih pacijenata.

 

Dodana vrijednost projekta Centra za forenzičku psihijatriju Klinike Vrapče  je da će tek useljenjem u tu zgradu bolnica dobiti ade­kvatne sigurnosne uvjete za osoblje i posjetitelje i za sa­dašnjih oko 60 bolesnika (izvan Centra za forenzičku psihijatriju) koji se nalaze na ovoj lokaciji.

 

 

*Ukupna vrijednost projekta Centra za forenzičku psihijatriju Klinike Vrapče  je u stopostotnom iznosu financirati EU sredstvima i bila je ugovorena na iznos 68.308.675,73 kuna.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.