Sretna Nova Godina! Finski recept za Hrvatsku?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 28.12.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Sretna Nova Godina! Finski recept za Hrvatsku?

*Izvješće o sreći u svijetu (World Happiness Report 2018.) pokazuje da su od 156 analiziranih zemalja građani Finske najsretniji, na 1. mjestu dok smo mi, građani Hrvatska na 82. mjestu

 

Gotovo svaka obitelj u Finskoj ima svoju drvenu kućicu u šumi, često i bez struje, ali sa  saunom. Ondje provode vikende i ljeta u dodiru s prirodom. U Hrvatskoj 71% stanovnika živi u vlastitom stanu, a ima i oko 250.000 vikendica. Po vlasništvu nekretnina, Hrvati su bogatiji od stanovnika u skandinavskim zemljama, ali su siromašniji životnim zadovoljstvom i poimanjem sreće!

 

*Izvješće o sreći u svijetu (World Happiness Report 2018.) pokazuje da su od 156 analiziranih zemalja građani Finske najsretniji, na 1. mjestu, dok smo mi, građani  Hrvatske  na 82. mjestu a primjerice, građani najbogatije države na svijetu SAD-a, tek  na 18. mjestu. Nakon Finaca, najsretniji su Norvežani a slijede  Danci, Islanđani, Švicarci i Nizozemci.

 

Po pitanju  životnog zadovoljstva i poimanja sreće, od građana Hrvatske su pozitivniji  gotovo svi naši susjedi, čak i stanovnici Kosova. Iza nas je jedino BiH, na 93. mjestu (Hrvatska na 82. mjestu).

 

Za World Happiness Report 2018.,  analizirani su ne samo uopćeni čimbenici blagostanja (dohodak, zdravlje, obrazovanje, rad, duljina života, društveni status), već i korupcija, slobode, povjerenje u institucije. Prvi se put mjerilo i stanje sreće imigranata u zemljama s najviše izbjeglica pa su tako u Finskoj  i  imigranti također najzadovoljniji od imigranata u svim ostalim državama.

 

Zanimljivo je i to da je BDP po stanovniku u Finskoj najniži među skandinavskim zemljama i mnogo niži nego u SAD-u. Primjerice, u odnosu na prethodno mjerenje sreće, najbogatija država SAD pala je s 14. na 18. mjesto

 

Samo  imovinsko stanje ne čini sreću, pokazuje World Happiness Report 2018.  "Finci uspješno pretvaraju bogatstvo u blagostanje. Plaćaju najviši porez, ali ga smatraju ulaganjem u kvalitetu života svih", - komentirao je  Meik Wiking iz  danske filijale Happiness Research Institute.

 

"Pitanje sreće pravi je problem čovječanstva…sreća nije individualna, nego ovisi i o odnosu s drugima i s prirodom, a danas želimo zadovoljiti samo osobne želje...“ - kazao je nadbiskup Marcelo Sanchez Sorondo, šef Papinske akademije znanosti koji je i predstavio *Izvješće o sreći u svijetu-World Happiness Report 2018.  (Izvor: Večernji list 20180317, Silvije Tomašević)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.