Skinite već danas aplikaciju o kardiopulmonalnom oživljavanju!


Monika Tomas, dr.med., predsjednica udruge StEPP i Ivana Portolan Pajić, dr.med, Zakalda Hrvatska kuća srca

Autor/Izvor: Priopćenje za medije 20180602

Objavljeno: 5.06.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Skinite već danas aplikaciju o kardiopulmonalnom oživljavanju!

Samo 10 % Hrvata ima vještine o postupku oživljavanja, dok u skandinavskim zemljama čak 60 % slučajnih svjedoka zna kako pristupiti oživljavanju unesrećenih. Edukacija o kardiopulmonalnom oživljavanju moguća je „uživo“ i virtualno.

 

Ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, znanja o postupku oživljavanja još su važnija i potrebnija. Subotnja javnozdravstvena akcija na Cvjetnom trgu „Oživi me“, ima kontinuitet od 2014. i zahvaljujući njoj 3.500 građana educirano je za oživljavanje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Brojni primjeri pokazuju kako žrtve iznenadne srčane smrti mogu biti i mlade osobe, a vrlo često i sportaši u punoj snazi, koji do tada nisu ni od čega bolovali.

 

Organizatori javnozdravstvenih akcija «Oživi me» su:

  • Zaklada «Hrvatska kuća srca» u suradnji sa:
  • Studentskom udrugom StEPP  i
  • Gradom Zagrebom

U subotu, 02.06.2018.  građeni su imali priliku educirati se o:

  • kardiopulmonalnom oživljavanju te
  • postupku pružanja prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat) i obilnog vanjskog krvarenja.
  • Na Cvjetnom trgu svoj su rad  predstavili i nutricionisti iz Savjetovališta za prehranu Grada Zagreba koji su građanima mjerili indeks tjelesne mase i savjetovali ih o načinima zdrave prehrane.

Život osobe u srčanom zastoju može se spasiti, ako se što prije započne s postupkom oživljavanja. Pohađanjem cjelokupne edukacije oživljavanja u organizaciji Zaklade „Hrvatska kuća srca“, polaznici uče kako oživljavati s korištenjem umjetnog disanja i AVD uređajem.

 

Standardne postupke oživljavanja čine:

  • pritisci na sredinu prsnog koša žrtve (kako bi krv cirkulirala tijelom)
  • i umjetno disanje (kako bi se kisik dostavio u pluća).

Za uspješno provođenje umjetnog disanja preporučuje se pohađanje tečajeva iz oživljavanja i zato je oživljavanje s umjetnim disanjem metoda izbora za uvježbane laike i medicinske profesionalce. 

 

Međutim, pomoći može i aplikacija „Oživi me“. Možete je skinuti na pametni telefon te slijediti jasne upute.

 

Ako osoba nije uvježbana provoditi oživljavanje s umjetnim disanjem, tada oživljavanje provodi tako da kontinuirano pritišćete sredinu prsnog koša – provodi se “Oživljavanje samo rukama”.

 

„Ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, znanja o postupku oživljavanja još su važnija i potrebnija. U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje“- naglasio je dr.sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

 

 „Veseli nas činjenica što se svake godine odazove sve više građana, no to i dalje nije dovoljno kako bi dosegli europske brojke kojima težimo. U Hrvatskoj znanje o postupku oživljavanja posjeduje svega 10 % stanovništva, dok u skandinavskim zemljama čak 60 % slučajnih svjedoka zna kako pristupiti oživljavanju. Cilj akcije „Oživi me“ je educirati što više građana u cijeloj Hrvatskoj, a za takav uspjeh potrebno je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obavezni obrazovani program.“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

 

Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre.

 

Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći. 

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.