Na Vladi prošao prijedlog zakona o zdr. zaštiti, liječnici prosvjeduju


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 27.06.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Na Vladi prošao prijedlog zakona o zdr. zaštiti, liječnici prosvjeduju

Danas je Vlada prihvatila Nacrt prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti (ZZZ) i uputila ga u Sabor gdje će proći prvo i drugo čitanje. U isto vrijeme je na  Markovu trgu protiv tog zakonskog prijedloga  prosvjedovalo 100-tinjak liječnika dok se u 700 ordinacija primarne zdravstvene zaštite (PZZ) odvija bijeli štrajk.

 

Nezadovoljni što im HZZO, kako tvrde, plati tek trećinu odrađenog posla s pacijentima, liječnici opće medicine, pedijatre, ginekologe i dentalne liječnike (PZZ) od 26. lipnja odrađuju svoj posao isključivo unutar  limita koji im plaća HZZO, odnosno 40 sati tjedno.

 

"Radimo i dalje ali sada se striktno držimo stručnog i profesionalnog standarda koji predviđa 20 minuta obrade po svakom pacijentu. Pacijenti imaju pravo na vrijeme koje će provesti sa svojim doktorom, kako bi dobili kvalitetnu uslugu. Liječnici imaju pravo da rade opušteni i sigurni, a ne u strahu za svoju egzistenciju.…“ – govore  Vjekoslava Amerl Šakić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) i Josipa Rodić iz Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ). Tim tempom mogu primiti 40-ak pacijenata dnevno, što će se pokazati kao problem u ambulantama gdje  zbog manjka liječnika, dnevno bude i više od 100 pacijenata.

 

Razlog revoltu liječnika PZZ leži u odustajanju  ministra zdravstva  Kujundžića od potpune privatizacije ordinacija, odnosno u tome što  je  tekst Nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti (ZZZ)  koji  je danas usvojen na Vladi,  bitno izmijenjen u odnosu na onaj koji je bio na javnoj raspravi. Zakonski prijedlog koji je danas usvojena na Vladi i upućen u Sabor, predviđa zakonsku obvezu da do 25 % liječnika PZZ mora ostati  u radnom odnosu u domovima zdravlja (DZ). No za ostanak se, prema  anketi, izjasnilo tek oko 10 %  liječnika dok ostali žele u privatnike. Zbog toga su liječnici PZZ najavili  ustavnu tužbu jer smatraju da su diskriminirani oni liječnici koji žele biti privatnici a to ne mogu biti - zbog zakonske obveze o 25%  liječnika PZZ koji moraju biti u radnom odnosu u domovima zdravlja i neće moći samostalno sklapati ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO).

 

No, ministar Kujundžić nije zabrinut. Uvjeren da je većina dionika u zdravstvenom sustavu zadovoljna prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti: "To je jedan pozitivan korak koji će i dalje ostaviti za pacijente - kvalitetu i dostupnost medicine", rekao je. 

 

Ministar drži da je predloženi zakona primjeren sadašnjem trenutku navodeći da je analizirano više od 5.000 sugestija, primjedbi i kritika. “Vjerujem da smo napravili prijedlog zakona koji će u realnim okolnostima zadovoljiti sve dionike, uz određene manje proteste, jer su neki možda očekivali malo više”, kazao je.

 

Poručio je i kako u Hrvatskoj, sukladno Ustavu, treba postojati i javno i privatno zdravstvo. I jedno i drugo treba sačuvati i pustiti ih da se natječu - tko će biti bolji i jeftiniji, a sve u korist pacijenta, odgovorio je Kujundžić na nezadovoljstvo liječnika primarne zdravstvene zaštite koji tvrde da su prevareni jer novi zakon neće riješiti neravnopravnost liječnika pri domovima zdravlja i privatnika.

 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je za HINU izjavio  kako se novim prijedlogom zakona o zdravstvenoj zaštiti  uvodi načelo supsidijarnosti i načelo funkcionalne integracije:

 • na primarnoj razini zdravstvene zaštite (PZZ) uvodi se sustav ordinacija što znači da  se dosadašnji  sustav obavljanja PZZ na temelju koncesija mijenja u oblik privatnih praksi u ordinacijama. Sustav ordinacija transparentnije određuje način i oblik organizacije djelatnosti primarne razine zdravstvene zaštite, bez vremenskog ograničenja kao što je to bio slučaj s koncesijama, a kako bi se osigurao trajniji i sigurniji oblik pravnog statusa nositeljima djelatnosti u PZZ.
 • uvodi se primanje u radni odnos još jednog zdravstvenog radnika iste struke u ordinaciji PZZ,
 • u PZZ se uvode usluge specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, kao i dijela stacionarnih oblika te posebno dežurstvo u djelatnosti obiteljske (opće) medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i dentalne zdravstvene zaštite koje obavljaju domovi zdravlja i privatni zdravstveni radnici koji obavljaju zdravstvenu djelatnost u ordinaciji.
 • predloženim zakonom (ZZZ) uređuje se i područje zdravstvenog turizma,
 • uređuje se pružanje palijativne skrbi na primarnoj razini zdravstvene djelatnosti u okviru djelatnosti domova zdravlja te na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti.
 • predlaže se i restrukturiranje i racionalizacija bolničkog sustava u segmentu  veteranskih bolnica,
 • dodatno se definira specijalna bolnica koja može obavljati i pojedine djelatnosti specifične za opću bolnicu (osim hitne medicine),
 • uvodi se nacionalna i sveučilišna bolnica,
 • uvodi se mogućnost da Vlada može osnovati zdravstvenu ustanovu, za potrebe obrane i nacionalne sigurnosti, a na prijedlog ministra nadležnog za obranu i uz prethodnu suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo.
 • uvodi se Nacionalni registar pružatelja zdravstvene zaštite, koji će obuhvaćati sve pružatelje zdravstvene zaštite,
 • uvodi se mogućnost nagrađivanja za natprosječne rezultate rada radnika koji obavljaju zdravstvenu djelatnost pružanjem zdravstvene zaštite u procesu dijagnostike i liječenja ili sudjelovanjem u dijelu zdravstvene zaštite obavljanjem dijagnostičkih, odnosno terapijskih postupaka. Sustav nagrađivanja  će se  naknadno urediti uredbom Vlade.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.