Rektorova nagrada za studente na projektu Oživi me


Studenti udruge StEPP, Davor Miličić, Ivana Portolan Pajić i Ana Ljubas

Autor/Izvor: Priopćenje za medije 20180709

Objavljeno: 11.07.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Rektorova nagrada za studente na projektu Oživi me

„To je  poticaj za daljnji rad i održavanje radionica na temu prepoznavanja zastoja rada srca i pružanja osnovnih tehnika održavanja na životu kako bismo obuhvatili što veći broj ljudi, a time i broj spašenih života. Nadamo se da će ovaj projekt inspirirati i druge kolege te biti primjer kako ideja studenata uz dobru suradnju i podršku može napraviti velike stvari. Zahvalni smo na Rektorovoj nagradi i sretni smo što je „Oživi me“ prepoznat kao važan instrument razvoja građanske solidarnosti koji pridonosi akademskoj i široj zajednici“, izjavio je Filip Glavač uime udruge StEPP te nagrađenih studenata Medicinskoga i Stomatološkog fakulteta u Zagrebu.

 

Oni su 09.07.2018. primili Rektorovu nagradu u kategoriji „Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici“ za volontiranje i sudjelovanje u projektu „Oživi me“ koji već 4 godine aktivno provode Zaklada „Hrvatska kuća srca“, Hrvatsko kardiološko društvo i udruga studenata StEPP.

 

Projekt „Oživi me“ počeo je 2014. godine radi informiranja građana o postupku kardiopulmonalnog oživljavanja; do sada je u projektu sudjelovalo više od 3500 građana.

 

Budući da se 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, najčešće kod kuće, mnogi će pojedinci biti svjedoci srčanog zastoja te je moguće da žrtva bude upravo član njihove obitelji ili prijatelj. Život osobe u srčanom zastoju može se spasiti ako se što prije počne s postupkom oživljavanja. Za uspješno provođenje umjetnog disanja preporučuje se pohađanje tečajeva iz oživljavanja. 

 

Spašavanje ljudskog života uslijed srčanog aresta znatno olakšava automatski vanjski defibrilator (AED), koji bez problema mogu koristiti osobe nemedicinske profesije. AED-i su, jednostavni za uporabu budući da defibrilator sam procjenjuje srčani ritam, ali ne defibrilira već to čini osoba koja je žrtvi pritekla u pomoć.

 

AED-i su postavljeni na više javnih mjesta u Zagrebu, a na svečanosti dodjele Rektorove nagrade je akademik Miličić darovao jedan takav defibrilator predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademiku Zvonku Kusiću koji je zahvalio za dar premda su, poručio je “akademici zdravi, iako su uglavnom stari”

 

 

„Iznimno smo ponosni što je 'Oživi me' prepoznat u akademskoj zajednici te što je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras osobno nominirao studente koji su volontirali na projektu za Rektorovu nagradu. Čestitamo svim studentima i našim dragim suradnicima na postignutom uspjehu, pogotovo generaciji koja je bila aktivna kada smo počeli projekt 2014. godine. Danas smo u ime Zaklade i Hrvatskoga kardiološkog društva uručili svim volonterima zahvalnice, ali i iskoristili priliku i pozvali sve buduće studente da se uključe u rad udruge StEPP i našega društveno-odgovornog projekta 'Oživi me'“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“. 

 

 

Dosad je, izvijestila je Portolan Pajić, održano 20 javnih edukacija, edukacije su održane u školama, nogometnom klubu “Dinamo” a održano je i 17 škola “Sa srcem”:

  • 1900 osoba educirano je na javnim akcijama,
  •  850 osoba educirano je u Zakladi “Hrvatska kuća srca”,
  • u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, a 2014. godine je educirana cijela generacija maturanata,

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.