Što nam je cilj: besplatno javno zdravstvo ili zdravi ljudi?


Autor/Izvor: Večernji list 20180818

Objavljeno: 24.08.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Što nam je cilj: besplatno javno zdravstvo ili zdravi ljudi?

Hrvatsko javno zdravstvo je skup, glomazan i neefikasan sustav. Pa svi znamo za zagušenja u sustavu, nedostatak osnovnih sredstava pri liječenju, kao i za to da u takvom "besplatnom" sustavu najbolje prolaze oni s boljim socijalnim vezama.

 

Svi mi volimo reći da nam je cilj javno zdravstvo koje je svima dostupno i besplatno. Nitko pak ne kaže da nam je cilj da imamo zdrave lju­de. Kolovoz 2018. obilježile su afere u javnom zdravstvu  a  javnost  (mediji)  bavili su se i izjavama resornog ministra. Tim povodom prenosimo izvadak iz komentara Borislava  Ristića, objavljenog u Večernjem listu 20180818:

 

„Svi mi volimo reći da nam je cilj javno zdravstvo koje je svima dostupno i besplatno. Nitko pak ne kaže da nam je cilj da imamo zdrave lju­de. Pa tako onda umjesto zdrave nacije imamo javno zdravstvo koje košta 23 milijarde kuna, koje zapošljava 11.000 liječnika koji brinu o 750.000 pacijenata u Hrvatskoj, što znači da na sva­kog liječnika ide dva milijuna kuna ulaganja i oko 70-ak paci­jenata.

 

Takav skup i glomazan sustav potpuno je neefikasan, pa svi znamo za liste čekanja, zagušenja u sustavu, nedostatak osnovnih sredstava pri liječenju, kao i za to da u takvom "besplatnom" sustavu najbolje prolaze oni s boljim socijalnim vezama.

 

Kako je moguće da sustav koji guta tolike novce ne funkcionira kako treba?

 

To je tako kada se na pogrešan način odrede ciljevi. Kako ćemo stići do rješenja ako ne vidimo ni problem, jer gledamo u krivom smjeru?

 

Dakle, s jedne strane imamo neefikasan sustav koji često ne reagira pravovremeno, pa su ljudi opravdano ogorčeni i krive sustav kada se dogode tragedije poput ove s mladićem u Zaprešiću koji je izdahnuo na ulici, dok s druge strane imamo odgovorne osobe koje se bez imalo empatije odnose prema takvim tragedijama, poput hladnokrvnih izjava nadležnoga ministra o tome kako "sustav funkcionira a pacijenti umiru".

 

Ne priča se o užetu u kući obje­šenoga!

 

Ako na vidimo problem, ne mo­žemo pronaći  ni  rješenje….(Izvor: Večernji list 20180818, Borislav Ristić, kolumna „Pogled kroz dvogled“)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.