Šarec: sređivanje zdravstvenog sustava Slovenije je naš prioritet


Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 27.08.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Šarec: sređivanje zdravstvenog sustava Slovenije je naš prioritet

Nakon 12 tjedana pregovora,  slovenski je parlament 17.08.2018. izabrao Marjana Šarca za mandata­ra nove vlade. Donedavni gradonačelnik male općine Kamnik i profesionalni glumac, prvo je obznanio da će prioritet  njegove buduće vlade biti - sređivanje zdravstvenog sustava. A toj je temi posvetio i najveći dio svog 25-minutnog govora, na početku izvanrednog zasjeda­nja slovenskog parlamenta.

 

Šarec je na tajnom glasovanju dobio 55 od 90 glasova parlamentarnih zastupnika te je tako postao mandatar za sastav nove vlade koju će uz njegovu stranku (Lista Marjana Šarca, LMŠ) činiti još Socijaldemokrati (SD), Stranka modernog centra (SMC), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Stranka Alenke Bratušek (SAB). Njegov je izbor omogućen odlukom Ljevice (L) koja ne želi ući u vladu, ali je kod Šarčeva izbora za premijera dala novoj koaliciji odlučujućih devet glasova svojih zastupnika.

 

Mandatar Marjan Šarec mora parlamentu predložiti svoje ministare do 31.08.2018. Ako kandidati prođu na ispitivanjima u parlamentarnim odborima i ponovno glasovanje o cijeloj vladi, Šarčeva bi koalicija mogla preuzeti vlast sredinom rujna, čime će prestati mandat sadašnje tehničke vlade Mire Cerara.

 

Replicirajući nekim političkim oponentima koji osporavaju nje­gove sposobnosti za premijersku dužnost*, Šarec je kazao da se sla­že da ima ljudi koji se smatraju sposobnijim od njega, ali je i poručio:  „Za položaj za koji kandidiram imam potrebnu odvažnost i ustrajnost i ne bojim se preuzeti tu odgovornost. Posla će biti na mnogim područjima, a o rezul­tatima će odlučivati djela, a ne riječi“.     

 

 

*Marjan Šarec – nova zvijezda slovenske politike

Za 40-godišnjeg političara Marjana Šareca do prije nekoliko mjeseci malo je tko čuo. Gradonačelnik slovenskog gradića Kamnika i profesionalni  glumac s diplomom ljubljanske Akademije za kazalište, radio i film i televiziju - bio je poznatiji kao komičar koji je odlično glumio Tuđmana, Drnovšeka, Erjavca, Janšu te kao politički komentarar i novinar na javnoj televiziji i radiju... No, onda je  u slovenskoj predsjedničkoj utrci krajem 2017. godine umalo  pomeo planove favoriziranom Borutu Pahoru,  kojemu su trebala dva kruga da pobijedi politički anonimnog Šareca (Šarec je u drugom krugu osvojio 47% glasova). Nakon toga je na parlamentarnim izborima 03.06.2018. te u postizbornim pregovorima zaključno sa parlamentarnim zasjedanjem  17.08.2018., osvojio  mandat za sastavljanje nove slovenske vlade.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.