Kraj ljeta: morska jela bez riba, recepti „Zelena jela, plavo more”


Autor/Izvor: Prijatelji životinja 20180828

Objavljeno: 30.08.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kraj ljeta: morska jela bez riba, recepti „Zelena jela, plavo more”

Najbolja morska jela su ona bez riba! - poruka je „Prijatelja životinja“ koji su objavili E-kuharica „Zelena jela za plavo more” kao nastavak kampanje „Poštujmo naše more”

 

Morska pašteta, tjestenina s tofuom i povrćem à la tuna, riblji paprikaš bez riba, gljive à la brodet, krumpir à la bakalar, mrkva kao dimljeni losos, tikvica u morskom plaštu, tofu i čips, morski štapići od artičoka, morski burgeri od jackfruita s grahom, sendvič od hladne slanutkove salate à la tuna, pesto, veganski suši i morska pogača à la Komiža recepti su koji će svima pobuditi tek.
 
Oni su ljetos objavljeni u kuharici „Zelena jela za plavo more“  u izdanju   „Dvostruke duge“ iz Čakovca i „Prijatelja životinja“. Autorica jela i fotografija je Ana Mihalić. Ona u predgovoru navodi da je ova kuharica nastala u želji da nas nadahne da i dalje uživamo u blagodatima mora kroz njegovo bilje, odnosno alge, kao i da mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda: „Jela u ovoj kuharici su temeljena na zdravom povrću, žitaricama i mahunarkama. Osim navedenih sastojaka u svakom od recepata, glavni sastojci ove kuharice su ipak ljubav prema životu i životinjama, empatija, suosjećanje, etičnost i održivost postojanja.”
 
Ana Mihalić napominje da je u svijetu u posljednjih 50 godina istrijebljeno čak 90 % velikih ribljih populacija te da je i naše Jadransko more u velikoj opasnosti od izlovljavanja, zagađenja i klimatskih promjena. Industrija proizvodnje riba u brojkama je najokrutnija po broju ubijenih jedinki svake godine. Tako je u Hrvatskoj 2017. godine ulovljeno i uzgojeno 83 318 tona ribe.

Kuharica je nastavak kampanje „Poštujmo naše more“ koju su Prijatelji životinja pokrenuli u suradnji s organizacijom Eurogroup for Animals. Nakon što su priobalnim gradovima i općinama poslali besplatne pripreme za edukativne natpisne ploče o zabrani pecanja na plažama, a trgovačkim lancima apel da u svojim trgovinama ne prodaju žive ribe i rakove za ljudsku prehranu, Prijatelji životinja postavili su u tridesetak gradova plakate s porukom „Ribe u moru, povrće na tanjuru!“.

 

Kuharica „Zelena jela za plavo more”, pokazuje da odabirom gurmanskih veganskih specijaliteta možemo konkretno i najučinkovitije utjecati na spašavanje života u morima i bolju budućnost za sva živa bića.

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.