Kraj ljeta: najbolja morska jela bez riba (1) POGAČA ala Komiža*


Kuharicu „Zelena jela za plavo more“ objavili su „Dvostruka duga“ iz Čakovca i „Prijatelji životinja“

Autor/Izvor: Prijatelji životinja 20180828

Objavljeno: 31.08.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kraj ljeta: najbolja morska jela bez riba (1) POGAČA ala Komiža*

Najbolja morska jela su ona bez riba, poruka je Ekuharice* „Zelena jela za plavo more” iz koje prenosimo recept „Morska pogača  a  la Komiža“



PRIPREMA:

1. Pomiješati brašno sa suhim  kvascem. Dodati sol te zatim vodu i maslinovo ulje. Nekoliko minuta mijesiti tijesto pa ga ostaviti na toplome mjestu da se diže dok ne naraste barem dvostruko.  Ova količina tijesta namijenjena je za posudu za pečenje koja je maksimalne širine pećnice.

2. Za nadjev pirjati luk, a zatim dodati usitnjeni češnjak, narezane rajčice i alge.

3. Dodati papar, origano ili druge začine.

4. Zagrijati pećnicu na 190 °C.

5. Kada se tijesto diglo, ponovno ga premijesiti i podijeliti na dva nejednaka dijela. Veći dio razvaljati  i staviti na papir za pečenje na dno plitke posude za pečenje.

6. Nadjev rasporediti po tijestu.

7. Drugi dio tijesta razvaljati i postaviti preko nadjeva.

8. Donji dio tijesta uvrnuti preko gornjeg i, ako je potrebno, s malo vode zalijepiti gornje i donje  tijesto i utisnuti vilicom. Vilicom izbosti površinu kako tijesto ne bi previše naraslo tijekom pečenja.

9. Premazati maslinovim uljem.

10. Peći u vrućoj pećnici oko 45 minuta.



SASTOJCI:

oštro brašno - 800 g

suhi kvasac - 1 vrećica

voda - 500 ml vode (polako dodavati

koliko je potrebno)

sol - 1 žličica

maslinovo ulje - 3 žlice

luk - 2 srednje velika luka

češnjak - 5 režnjeva

alge*, usitnjene - 1 žličica (za jači morski okus, dodati više algi)

sol - 2 žličice

maslinovo ulje - 2 žlice

suhe rajčice - 3

papar - prema želji

origano (ili drugi začini) - prema želji



*Kuharicu „Zelena jela za plavo more“ objavili su ljetos  „Dvostruka duga“ iz Čakovca i „Prijatelji životinja“. Autorica jela i fotografija  Ana Mihalić, u predgovoru navodi da je ova kuharica nastala u želji da nas nadahne da i dalje uživamo u blagodatima mora kroz njegovo bilje, odnosno alge, kao i da mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.