*Dan vegetarijanstva: zelena jela za plavo more (riba ribi grize rep!)


Kuharicu „Zelena jela za plavo more“ objavili su „Dvostruka duga“ iz Čakovca i „Prijatelji životinja“

Autor/Izvor: Prijatelji životinja 20180828

Objavljeno: 1.10.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan vegetarijanstva: zelena jela za plavo more (riba ribi grize rep!)

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se 1. listopada. Povod je to da se podsjetimo na  ljetos objavljenu E-kuharica  o najboljim morskim jelima bez riba. Danas prenosimo recept „Tofu i čips, riba ribi grize rep“:

 

PRIPREMA:
1. Za marinadu za filete od tofua pomiješati limunov sok, umak od soje, alge, mljevenu papriku, đumbir, sol i papar.

2. Tofu narezati po duljini na četiri ploške te ih prerezati  dijagonalno da sliče ribljim filetima.

3. U četvrtastu posudu na dno poslagati alge nori, presavijene na pola, i na njih poslagati tofu. Preliti marinadom, presaviti algu tako da „grli” tofu i napraviti još jedan red s ostatkom

tofua i algi nori. Sve preliti  ostatkom marinade.

4. Marinirati preko noći barem  šest sati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi.

5. Sljedeći dan zamijesiti tijesto za prženje od brašna, piva, luka u prahu, paprike u

prahu i algi

6.  Pećnicu zagrijati na 200 °C.  

7.  Krumpir narezati na četvrtine, posoliti i malo poprskati uljem te peći u pećnici na 200 °C oko 40 minuta. Povremeno promiješati.

8. Nakon mariniranja, izvaditi tofu, odvojiti od alge  nori (ili, za jači morski okus, ostaviti u algi nori i tako uvaljati u tijesto) i umočiti u tijesto pa na tavu u zagrijano duboko ulje.

9.  Poslužiti tofu i krumpir zajedno.

 

SASTOJCI :
obični tvrdi tofu - 400 g

limun, svježe iscijeđen - 2 žlice

umak od soje - 3 žlice

alge*, usitnjene (za marinadu) - 1 žličica (za jači morski okus, dodati više algi)

slatka mljevena paprika - ½ žličice

đumbir u prahu - ½ žličice

papar - ¼ žličice

sol - ½ žličice

alge nori - 2 – 3 alge

obično brašno - 1 šalica

pivo - 1 ½ šalica

luk u prahu - 1 žličica

slatka mljevena paprika - 1 žličica

alge*, usitnjene - 1 žličica

ulje - prema potrebi za prženje

krumpir - 500 g

 


Kuharicu „Zelena jela za plavo more“ objavili su ljetos  „Dvostruka duga“ iz Čakovca i „Prijatelji životinja“. Autorica jela i fotografija  Ana Mihalić u predgovoru navodi da je ova kuharica nastala u želji da nas nadahne da i dalje uživamo u blagodatima mora kroz njegovo bilje, odnosno alge, kao i da mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda.



*Svjetski dan vegetarijanstva

Obilježava se 1. listopada po tradiciji od 1977. godine, s ciljem poticanja ljudi da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanitarnim prednostima vegetarijanskog načina života. Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus (zdrav, svjež, pun života) ili homo vegetus (tjelesno i mentalno zdrava osoba). Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća.

Vegetarijanci ne jedu životinje, tj. meso i ribu, mnogi ne jedu ni jaja, dok vegani/vegetarijanci ne jedu niti mlijeko i med, odnosno izbjegavaju sve namirnice životinjskoga podrijetla.

Prvo vegetarijansko društvo (Vegetarian Society) osnovano je 1847. godine. (Izvor: Prijatelji životinja)

 

 

*Cijeli mjesec listopad poznat je kao mjesec svjesnosti o vegetarijanstvu (Vegetarian Awareness Month Svjetski dan vegetarijanstva  (Izvor eMail prijatelji životinja 20160928)

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se od 1. listopada 1977. godine, a cijeli mjesec listopad poznat je kao mjesec svjesnosti o vegetarijanstvu (Vegetarian Awareness Month). Zadnji dan simboličnog ciklusa, 1. 11., poznat je kao Dan veganstva. Zanimljiva je činjenica da sve više ljudi, osim mesa, prepoznaje i nužnost izbacivanja svih ostalih namirnica životinjskog podrijetla kako bi živjeli u potpunosti bez nasilja prema životinjama i okolišu.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.