Dom zdravlja Vinkovci – 10 milijuna za energ. obnovu povijesne zgrade


Autor/Izvor: Priopćenje za medije MGPU 20180904

Objavljeno: 5.09.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dom zdravlja Vinkovci – 10 milijuna za energ. obnovu povijesne zgrade

U Vukovarsko-srijemskoj županiji posljednjih je godinu dana, za projekte iz sustava javnog zdravstva potpisano 5 ugovora vrijednih 90 milijuna kuna financiranih iz EU fondova. Najnoviji je  potpisan 04. 09. 2018., za Projekt energetske obnove zgrade Doma zdravlja Vinkovci, javne zdravstvene ustanove u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije :

 • 10.024.921,09  kuna je ukupna vrijednost projekta,
 • od toga su 5.037.756,48 kuna  bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

Ugovor o energetskoj obnovi vinkovačkog Doma zdravlja potpisan je u sklopu Poziva* „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“  iz  Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

 

Prvi potpisnik Ugovora, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja RH Štromar, naglasio je da su projekti energetske učinkovitosti važni za lokalnu samoupravu iz razloga što će novac koji se uštedi na energentima ostajati u proračunu istih, te će kasnije biti iskorišten za nova ulaganja u bolnice, škole i vrtiće.  „Zadovoljstvo mi je da mogu reći kako je danas** ponovo otvoren Poziv* po kojem za projekte energetske obnove javnih zgrada imamo više od milijardu kuna. Pozivam sve zainteresirane da se jave jer korist projekata energetske obnove je višestruka. Prvenstveno, radi se o uštedi na energentima, što znači da će načelnici, gradonačelnici i župani, kao i predstavnici javnih ustanova imati više sredstava na raspolaganju, za primjerice ulaganja u zdravstvo.“

I drugi potpisnik Ugovora, ravnatelj Doma zdravlja Vinkovci Petar Kulić, istaknuo je izuzetnu korist iz ovakvog oblika financiranja javnih zdravstvenih ustanova:  „Ovim projektom izuzetno sam zadovoljan, jer na investiciju vrijednu 10 milijuna kuna, bit će 75% povrata i ušteda, odnosno oko 7,5 milijuna kuna. Ušteđen novac usmjerit ćemo na druge  aktivnosti i djelatnosti Doma zdravlja. Samim time ostat će više sredstava za ulaganja u poboljšanje opreme i okruženja, kako bi unaprijedili uslugu na korist građanima”, - rekao je  Kulić i najavio da je prvi slijedeći korak raspisivanje javnog natječaja za izvođača radova, a nakon toga i sam početak istih.

 

Ušteda, odnosno povrat  od 75 %, o kojoj ravnatelj Kulić govori, odnosi se na:

 • uštedu energije za grijanje koja iznosi čak 57 % - nakon što radovi na energetskoj obnovi Doma zdravlja budu gotovi,
 • Vukovarsko-srijemska županija,  koja je vlasnik Doma zdravlja Vinkovci, očekuje još dodatnih 2 milijuna kuna povrata novca iz Fonda za poravnanje Ministarstva regionalnog razvoja. Tako bi se bespovratna sredstva za financiranje energetske obnove Doma zdravlja Vinkovci, popela na više od 70% ulaganja. Podsjetimo: =10.024.921,09 kuna vrijedan  projekt energetske obnove Doma zdravlja Vinkovci je ionako financiran polovicom bespovratnih sredstava iz EU fonda/EFRR =5.037.756,48 kuna.

Projekt energetske obnove Doma zdravlja je  od iznimnoga značaja ne samo stoga što izravno utječe na smanjenje troškova i povećanje kvalitete zdravstvenih usluga za Vinkovčane, već ima kulturološki/povijesni značaj. Zgrada te zdravstvene ustanove izgrađene je još davne 1857. godine i  jedan je od simbola Vinkovaca koji će nakon obnove poprimiti novi sjaj.

 

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje energetske obnove zgrade Doma zdravlja Vinkovci, potpisali su 04. 09.  2018.:

 • Petar Kulić, ravnatelj Doma zdravlja Vinkovci
 • Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja RH

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su, između ostalih:

 • Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije
 • Gabrijel Šokičić, ravnatelji zdravstvenih ustanova na području Vukovarsko-srijemske županije i zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovci.

 

 

 

*EU fondovi: poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora

 • raspisan je krajem 2017.godine.
 • otvoren je za prijave početkom 2018.godine. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) po ovom pozivu prvobitno je iznosila  380 milijuna kuna.
 • poziv je privremeno obustavljen 05.02. 2018. godine jer je zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu u vrlo kratkom razdoblju dosegnuo 200% od ukupnog raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava od 380 milijuna kuna. Do tada su zaprimljene 448 prijave, a  zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosio je 813,5 milijuna kuna.
 • 26. 07. 2018. donesena je Odluka o povećanju alokacije, kojom je ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva povećan s 380 milijuna kuna na više od 1 milijarde kuna.
 • do 31. 08. 2018. doneseno je 240 Odluka o financiranju u iznosu od 468.618.583,20 kn bespovratnih sredstava, s ukupnom vrijednošću projekata 922.695.798,76 kn, a potpisano je i 75 ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava. Na području Vukovarsko-srijemske županije doneseno je 5 Odluka o financiranju a njih još 5 je u pripremi. Ukupna vrijednost za ovih 10 projekata iznosi 26.369.876,89, od čega je iznos bespovratnih sredstava 14.235.548,50. (Pregled svih dosad potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sa kratkim opisom projekata dostupan je na web stranici Ministarstva: www.mgipu.hr).
 • od **04.09.2018. može se ponovno prijaviti na predmetni natječaj kojim se alocira više od milijardu kuna za energetsku obnovu javnih zgrada.
 • Rezime: od ukupno 311 milijuna eura, koliko je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (OPKK) namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada, kroz Europski fond za regionalni razvoj (EFRR), od 2015. godine, kada su objavljeni prvi pozivi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, objavom ovog posljednjeg, petog po redu Poziva energetske obnove, rezervirano je 80% ukupne alokacije.
 • 05.09.2018. NATJEČAJ PONOVO OBUSTAVLJEN! I to nakon samo 2 dana! Ministarstvo graditelj­stva i prostornoga uređenja je 5. rujna privremeno do 5.veljače 2019. obustavilo poziv „Energetska obnova i korištenje obnovlji­vih izvora energije u zgradama javnog sektora" jer je zbog veli­kog interesa prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava premašio raspoloživi iznos u okviru tog poziva od 1,1 milijardi kuna, priopćilo je ju­čer Ministarstvo. U dva dana prijavljeno je čak 311 projekata ener­getske obnove zgrada za koje prijavitelji iz Europskog fonda za regionalni razvoj bes­povratno traže gotovo 750 milijuna kuna.
 • 05.02.2019. planirani datum ponovnog otvaranja natječaja/poziva „Energetska obnova i korištenje obnovlji­vih izvora energije u zgradama javnog sektora"

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.