Do 15.09.2018. poziv »Medis Awards« za iznimna medicinska postignuća


dr.sc. Marina Labor, Izvor: Research Gate

Autor/Izvor: Priopćenje za medije 20180905

Objavljeno: 10.09.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Do 15.09.2018. poziv »Medis Awards« za iznimna medicinska postignuća

Natječaj je namijenjen farmaceutima i liječnicima s područja farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine (s anesteziologijom), neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije (s alergologijom)

 

Medis Awards je prestižni natječaj za liječnike i farmaceute iz 8 zemalja, koji se natječu sa svojim najboljim znanstveno-istraživačkim radovima. Prošlogodišnja dobitnica je dr. sc. Marina Labor, pulmologinja iz osječkog KBC-a koja je s kolegama provela istraživanje o tome kako mjerenjem temperature izdahnutog zraka predvidjeti KOPB. Podsjetimo, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) nemože se otkriti u početnoj fazi, najčešće zahvaća pušače a treći je uzrok smrtnosti u svijetu! Dr. Labor i njeni suradnici, mjerili su temperaturu izdahnutog zraka u takozvanih zdravih pušača jer bi ona mogla biti marker za KOPB. Ispitanike su pratili  dvije godine i dokazali da se može na taj način utvrditi koji ljudi imaju osjetljivije dišne puteve.

 

Predstavljanje aktualnog natječaja »Medis Awards", održano je na konferenciji za medije 06.09.2018. u zagrebačkom restoranu Dubravkin put. Na konferenciji se govorilo o važnosti znanstvenih istraživanja u medicini i farmaciji te o dva konkretna medicinska otkrića u kojima su hrvatski liječnici imali glavnu ulogu. Na konferenciji su sudjelovali:

 • Prof.dr.sc. Nenad Karanović, prim.dr.med.,specijalist anesteziologije i reanimatologije, subspecijalist intenzivne medicine, KBC Split, član žirija nagrade „Medis Awards“
 • Prof.dr.sc. Marina Ivanišević, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije – uža specijalnost fetalne medicine i opstetricije, KBC Zagreb, prošlogodišnja finalistica nagrade „Medis Awards“ s istraživanjem kojemu je cilj bio utvrditi uzrokuje li dijabetes melitus tipa 1 promjene u koncentraciji masnih kiselina u krvi trudnice i pupčane vene te arterije novorođenčeta, a u kojem je sudjelovalo 60 trudnica.
 • Dr. sc. Marina Labor dr.med.,specijalistica pulmologije, KBC Osijek, prošlogodišnja pobjednica nagrade »Medis Awards« s istraživanjem na temu ranog otkrivanja KOPB-a.
 • Vladko Borić, MBA direktor Medis Adria
 • Dr.sc. Martina Perharič, mag.pharm.,generalna direktorica kompanije Medis, organizatora natječaja

Ove godine natječaj je otvoren do 15. rujna. Izbor najboljih istraživanja liječnika i farmaceuta bit će objavljen 26.10.2018.,dok će svečanost dodjele biti održana 29.11. 2018. u Sarajevu.

Prijavljene radove ocjenjivat će stručni žiri prema unaprijed određenim kriterijima te će odabrati finaliste i po jednog pobjednika za svako znanstveno-istraživačko područje iz objavljenog natječaja.

Pobjednici natječaja dobit će brončanu skulpturu "Budućnost" i financijski poticaj za daljnji istraživački rad u iznosu od 2.500 eura (bruto). Finalisti natječaja dobit će priznanje Medis Awards i financijski poticaj za daljnji istraživački rad u iznosu od 500 eura (bruto).

 

DODATNE INFORMACIJE O NAGRADI „MEDIS AWARDS“

Cilj nagrade »Medis Awards« je potaknuti liječnike i farmaceute da uz dnevnu kliničku praksu nastave sa znanstvenim istraživanjem, nagraditi njihov rad, istaknuti pozitivne primjere te zajedničkim nastojanjem za unapređenje struke pomoći pacijentima. Organizator natječaja, kompanija Medis u 2018. godini poziva na sudjelovanje:

 • sve doktore i farmaceute s područja farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine (s anesteziologijom), neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije (s alergologijom) i reumatologije.
 • Na natječaju se može sudjelovati sa znanstveno-istraživačkim radovima koji su predstavljeni člankom objavljenim u afirmiranim znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja (ImpactFactor) iznad 1,5.  Rad mora biti prihvaćen, predstavljen ili objavljen u razdoblju od 01. 09. 2017. do 31. 08. 2018.
 • Ovo prestižno međunarodno natjecanje, održava se već petu godinu za redom, od 2014. godine.
 • Natjecatelji dolaze iz 8 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Slovenija i Srbija).
 • U prve četiri godine (2014.-2017.), natječaj »Medis Awards« obuhvatio je 560 prijava liječnika i farmaceut.
 • Samo prošle godine, 2017.-te, iz Hrvatske je pristiglo  40 prijava/znanstvenoistra­živačkih radova.
 • U razdoblju 2014.-2017., hrvatski liječnici i farmaceuti dobitnici su 8 pobjedničkih nagrada koje su ostavile trag i u međunarodnoj medicinskoj sferi.

Projekt „International Medis Awards“ pokrenula je tvrtka Medis s ciljem isticanja pozitivnih primjera liječnika i farmaceuta koji se, uz redovitu kliničku praksu, bave i znanstveno-istraživačkim radom te doprinose unapređenju liječenja i dijagnostike, a samim time i dobrobiti pacijenata.

 

„Nakon 25 godina uspješnoga rada na području medicine i farmacije, otkrili smo da su mnoge izvrsne istraživačke priče pisali upravo liječnici i farmaceuti. Njihova istraživanja i uspjesi, koji su često cijenjeni u inozemstvu, u našemu društvu ostaju nezapaženi. Stoga smo im željeli pružiti priznanje koje zaslužuju i nagraditi ih za njihov predani rad kao važan utjecaj na razvoj dijagnostike i liječenja, a istovremeno ih potaknuti na daljnja istraživanja", istaknula je dr.sc. Martina Perharič, mag.pharm.,generalna direktorica tvrtke Medis.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.