*Dan srca: 29.09.2018. od 10 do 14 sati na Trgu bana Jelačića


Autor/Izvor: Priopćenje za medije 20180928

Objavljeno: 28.09.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan srca: 29.09.2018. od 10 do 14 sati na Trgu bana Jelačića

Povodom Svjetskog dana srca, zaklada „Hrvatska kuća srca“ i Gradskog ureda za zdravstvo u  suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara organizira  javnozdravstvenu akciju na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, u subotu 29.09.2018. od 10 do 14.00 sati.

 

U sklopu javnozdravstvene akcije građani će imati priliku:

  • MICROLIF tlakomjerom mjeriti arterijski tlak, što može otkriti fibrilaciju atrija,
  • izračunati BMI (tjelesni) indeks,
  • savjetovati se sa stručnim NUTRICIONISTIMA o zdravoj prehrani,
  • procijeniti ovisnost o NIKOTINU s pomoću Fagerstromovog testa,
  • naučiti kako pristupiti OŽIVLJAVANJU,
  • izmjeriti KOLESTEROL i GLUKOZU kako bi saznali svoj KARDIOVASKULARNI RIZIK,
  •  najmlađi će moći sudjelovati u dječjoj igraonici „Obećaj svojemu srcu“.

 

Događanju će prisustvovati  akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i Ivana Portolan Pajić, dr. med., članica Upravnog dobra Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo te gradonačelnik Milan Bandić.

 

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2017. godine umrlo 23 504 osoba, što čini 44 % ukupno umrlih.  Analiza po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 58,6 % umrlih žena (13 418) i 39 % umrlih muškaraca (10 086). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 20,7 % (11 069) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 11,5 % (6 147) u ukupnom mortalitetu.*Svjetski dan srca (29. rujna)
 

se obilježava od 2000. godine na inicijativu  Svjetske kardiološke federacija (WHF, World Heart Federation), kako bi ljudi širom svijeta osvijestili koliko je za njihovo srce važan zdrav način življenja. Iako su savjeti za dugo i pravilno kucanje srca jednostavni, od zdrave prehrane, tjelovježbe do prestanka pušenja, rijetki se odlučuju na promjenu životnog stila. Stoga WHF svake godine daje poticaj da se 29. rujna  u lokalnim zajednicama organiziraju preventivne i promotivne aktivnosti: otkrivanje čimbenika rizika, dijeljenje edukacijskih materijala, savjetovanje građana, sportske aktivnosti (hodanje, trčanje, plesanje, vožnja bicikla), demonstraciju pravilne pripreme hrane...

Svjetska kardiološka federacija (WHF) je neprofitna organizacija sa sjedištem u Švicarskoj. Putem zajednice od preko 200 organizacija-članica, okupljajući kardiološka društva i zaklade za zdravlje srca iz više od 100 zemalja, WHF ulaže napore u skladu s ciljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se smanji preuranjeni mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti za 25% do 2025. godine.(Izvor:  www.world-heart-federation.org)

Hrvatsko kardiološko društvo (HKD)  je prvi dionik u organizaciji događanja povodom Svjetskog dana srca u našoj zemlji. HKD je najveća profesionalna udrugu stručnjaka posvećenih kardiovaskularnoj medicini – kardiologa, internista, kardijalnih kirurga i ostalih liječnika koji se bave bolestima srca i krvnih žila. Društvo je aktivni član Europskoga kardiološkog društva i Svjetske kardiološke federacije. (Izvor: www.kardio.hr)

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.