*Dan starijih osoba: biciklisti i gužva na pločnicima


BicOS

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 1.10.2019.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan starijih osoba: biciklisti i gužva na pločnicima

Život pješaka ovisi o tomu je li biciklist dobro naciljao prolaz - kaže dr. sc. Duško Miličić, sveučilišni profesor u mirovini. U nastavku prenosimo njegovo pismo objavljeno u Večernjem listu 20180928

 

„Biciklisti su vrlo osjetljivi na bilo kakvu primjedbu, jer tvrde s pravom, da je vožnja biciklom zdrava, ne zagađuje okoliš i ima niz  pred­nosti. Da se razumijemo, sve navedeno nitko ne spori.

 

Nažalost u nas je malo biciklističkih staza, vožnja cestom je opasna zbog automobila i mo­tocikala pa biciklisti sve više osvajaju pločnike. Ali,  mnogi su pločnici većim dijelom zauzeti parkiranim automobilima a širina prolaza za pješake manja je od zakonski propisane 1,6 m. Tu su još i kante za smeće… Stoga pješaci na pojedinim mjestima moraju hodati jedan iza drugoga, kao nekad Indijanci kroz šumu.

 

A biciklista je sve više, voze pločnicima (a mladi i brže nego prije!) pa život pješaka ovisi o tomu, da li je biciklist dobro naciljao prolaz pored pješaka i dakako, da li pješak hoda u pravcu ili se osvrne na izlog, ili lelujavo hoda zbog starosti, bolesti itd.

 

Primjera oz­ljeda pješaka ima već podosta. Moguće je ugroziti i neči­ji život. Hoće li nadležni reagirati?

 

Kad sam to napisao i prije nekoliko godina kad je problem bio manji, jer je biciklista na pločnicima bilo manje i sporije  su vozili  - napao me je jedan ogorčeni biciklist u istom Večernjem listu, nabrojivši sve prednosti bicikliranja, koje ja nisam ničim negirao, kao ni sada. Samo upozoravam na opasnosti po život nas pješaka.“ (dr. sc. Duško Miličić, sveučilišni profesor u mirovini)

 

 

 

*SVJETSKI DAN STARIJIH OSOBA

obilježava se 1. listopada. Proglasila ga je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem Svjetskog (međunarodnog) dana starijih osoba, želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. (Izvor: Wikipedia)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.